Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Etiket baskısında değişen dünya

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTÄ°K ENJEKSÄ°YON MAKÄ°NELERÄ°

Etiket baskısında değişen dünya

 

Labelexpo Avrupa’nın yeni yayını ile Mike Fairley etiket baskı teknolojisinin yıllar içerisinde nasıl değiştiğini inceliyor ve bugün karşı karşıya kalınan bazı baskı yatırım kararlarını inceliyor. 

İlk kayıtlı baskılı etiket üretiminden bu yana 400 yıldan fazla olmuştur. O zamanlar el yapımı kağıt kullanılarak ahşap veya metal oyulmuş kabartma tipografi türü veya görseller kullanarak elde baskı yoluyla kullanılan ve basit dişli mekanizma ile gösterim baskısı basılırdı. 

Etiket tarihçesi

Daha çok değişmeye başlayalı iki yüz yıl oldu. Evet, el presleri şimdiki gibi baskı yapmak için bir kaldıraç sistemi ile demirden yapılıyordu ama kâğıt hala elle yapılıyordu. İlk silindir baskı makineleri (buharla çalışan), ofset baskı işlemi, sürekli kâğıt yapım makineleri - ancak, 19. yüzyılda sanayi devrimiyle baskı dünyasına önemli değişiklikler getiriyordu.

1800’lerin kuşe kağıdı renkli baskı getirdi ve yeni etiket pazar uygulama gereksinimlerini bir bütün olarak etiket sanayisinde erken başlangıçlar görmek mümkündü. Bu yeni 19. Yüzyıl uygulamaları otomatik standart boyutlu cam şişe ve şişe dolum hatlarının hacimli üretimi, ilk konserve fabrikaları, eczane ürünlerinin hızlı büyümesi, kutu etiketleri, bagaj etiketleri, puro kutuları ve bant etiketleri, kibrit kutusu etiketi ve şuanda kullanılan tabaka ofset veya tipografi baskı makinelerinin tamamını içerir. 

20. Yüzyılın ilk yarıları yapışkanlı ve kendinden yapışkanlı bantları yazdırmak için ilk ince-web baskısının piyasaya sürülmesine tanık oldu. Dar-web yazıcılar için önemli yenilikler Stan Avery tarafından geliştirilen, kendinden yapışkanlı malzemelerin bir destek taşıyıcısının olması ve baskı üzerindeki şeklin kesilebilmesi mümkündü. Bir astar üzerinde kalıp kesme malzemeleriyken şimdi bir rulo üzerinde etkin yapışkan etiketler üretiliyor. Baskı üreticileri Gallus Nilpeter ve Mark Andy ilk başlarda özel rulo etiket tipografisi ve flekso baskı üretiyorlardı. 

20. Yüzyıl sonları: Avrupa’da kendinden yapışkanlı etiketin ortaya çıkması

Daha sonra ince-web ekran, sıcak folyo ve kombinasyon süreci presleri, UV-kür mürekkepleri ve daha gelişmiş plaka yapımı teknolojisi geldi. 1970’lerin sonunda kendinden yapışkanlı etiket zaten Avrupa etiket pazarından % 7 pay elde etti. Bugün, kendinden yapışkanlı etiketler son otuz yılda oldukça hızlı gelişen teknoloji ve baskı yenilikleri sayesinde etiket kullanımının %40’ını oluşturmaktadır.  

İnanılmaz derecede, 1978 yılına kadar ilk perakende barkodlar Fine Fare Marketlerinin özel markalı ürünleriydi ve ilk defa kod hızını dikey çubukların üretimi için film ustaları kodları birleştirdi. Bugün, barkodlar Avrupa çapında perakende satış yoluyla satılan her etiket için önemli bir unsurdur. 

Bu kez etiketlemede kullanılan barkod etiketleri mağazalarda ürünlerin tazeliğini göstermek ve ön paketlemede ısıya duyarlı olanları etiket stokları ile yürütülmektedir. 1980’lere kadar doğrudan termal ve sonradan kendinden yapışkanlı malzemeler kullanılarak bar kodlu fiyat-tartma etiketlerinin yerini termal transfer baskıları yer almaya başladı ve 10 yılın sonlarına doğru hızla büyüdü. 

Hemen hemen aynı zamanda polipropilenin yeni tip kullanımı ve daha çok talep edilen etiket uygulamaları için polistiren film malzemeleri tanıtılmaya başladı. Şampuanlar, banyo malzemeleri, sanayi ürünleri gibi şuanda önde gelen marka sahipleri tarafından filmsel materyallerin yüksek kaliteli baskıları kullanılmaya başlandı. 

Etiket baskı teknolojisindeki evrimsel değişikliklerin otuz yılı

Son 30 yıl içinde değişen etiket baskı ihtiyaçlarını karşılamak için etiket baskı teknolojisi çeşitli değişikliklere uğradı: 1980’lerde yeni baskı satışında döner tipografi hâkim oldu. Daha sonra 1990’lı yıllarda flekso sürecinde büyüme meydana geldi. 21. yüzyıl başlarında UV flekso yeni etiket baskı teknolojisi satışı olarak görüldü. 2000’lerin ortalarından beri dijital baskı, UV ve su bazlı mürekkep püskürtmeli yeni nesil en son, elektrofotografik sıvı ve kuru toner teknolojileri ile oldukça hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. 

2014 yılında piyasaya sunulan boru hattı yeni geliştirilen Landa nanographic baskı sürecidir. Ofset mürekkep püskürtmeli süreç zaten etiket arasında karton ve esnek ambalaj yazıcılarında önemli bir pazar ilgisi yarattı. 

Sonunda cam veya plastik şişe üzerine ya da tenekelere doğrudan baskı inkjet teknolojisi kullanarak uzun vadeli amacı ile şu anda yürütülen önemli geliştirme çalışmaları da mevcuttur. Belki bugün için bir endişe kaynağı, ama muhtemelen gelecek için daha gerçek bir tehdittir.

Gelecek ne getirecek? Dikkate alınması gereken faktörler

Bir araya getirmek, herhangi bir etiket yazıcısı için en önemli zorluk bugün yeni etiket baskı makinesi yatırımı için bu yıl, gelecek yıl veya yıllar sonra ne olacağına karar vermektir. Başka bir geleneksel UV flekso analog basın olacak mı? Ya da belki bir ofset veya kombinasyon işlemi baskısı? Bazı dönüştürücüler yine de dijital kullanamaya henüz karar verememişler. Eğer öyleyse, yatırım toner veya mürekkep püskürtmeli teknolojilerinde olacak?

Geçmişte baskı yatırımı muhtemelen oldukça kolaydı. Bugün dikkat edilmesi gereken daha fazla faktör var - hatta geleneksel analog baskı teknolojisi bile. Baskı ayak izi ve enerji tüketimi önemli bir faktör olabilir. Yani baskı renk yelpazesi veya baskı için geçerli istasyonlarının sayısı olabilir.

Katma değer sonlandırma seçenekleri nelerdir? Denetim ya da kontrol teknoloji bakısı ne kadar gereklidir? Çıkış hızı hangi iş türü için talep edilmektedir? Bir işten diğerine geçiş için ne kadar baskıya ihtiyaç duyar? Konvertör esnek ambalaj, tüp laminat, katlama karton, poşet, vb gibi diğer ürünlerin yanı sıra etiket, yazdırmak istiyor mu? Bütün bu faktörler de baskı yatırımını etkileyebilir. Temel baskı üreticilerinden  şüphesiz kendi teknoloji değişimlerini ve teşviklerini sunmak istedikleri çözümleri vardır. 

Dijitale geçmek: Ek Faktörler

Bir baskı yatırımında yalnızca dijital yatırım söz konusu olduğunda bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken çeşitli faktörler vardır. Dijital baskı çalışmanın tamamen yeni yollarıdır. Bu konuda gelişmiş renk yönetimi mevcuttur. Bu mümkün olduğunda geç geleneksel ya da dijitale geçip geçmek istemediğinize bağlıdır. Gün içersinde el ile alınan ne kadar farklı iş çıktılarının olmasıyla da ilgilidir. Tüm bu faktörler daha karmaşık Yönetim Bilgi Sistemleri (MIS) gerektirir. Yine bir başka önemli yatırım kararı yapılacaktır. 

Dpi çözünürlüğüyle ilgili dijitale geçmek ek sorun var getirebilir. Üretilen çalışma baskı kafalarının birinde beyaz mürekkebe ihtiyaç duyar mı? Baskı bir renk skalasına sahip mi? Tüm dijital etiket baskı teknolojileri arasındaki hızlarda çalışan baskı da oldukça önemli ölçüde değişebilir. Çok kısa vadede iş değişikliklerinde hız ne kadar önemlidir?

Dijital geçmek dönüştürücüde in-line veya off-line yatırım yapmaya karar vermeyi gerektiriyor. In-line ise, her iş değişikliğinde bir baskının kesilmesi veya değiştirmesi makineyi durdurmak anlamına gelebilir. Üretilecek birden fazla kısa vadede iş varsa kalıp değişiklikleri baskı gününün önemli bir bölümünü kaplar ve çalışma süresinde daha az baskı sunabilir. Azaltılmış çıkış potansiyel olarak daha düşük karlılık anlamına gelir. Off-line kaplama bitiş çizgisine kadar baskı üretim süresini en yükseğe çıkarabilir ve çeşitli dijital baskı çıkışını işleyebilir. 

Daha yüksek maliyetli yatırımdır ancak birden çok kısa çalışır ve her gün ihtiyacı olan her yerde önemli yararlar sunarsa etiket dönüştürücü yatırım seçeneği lazer kesim olabilir. Demek ki inkjet lazer kesim teknolojisi ile birlikte kullanılırsa hiçbir sabit tekrar uzunluğuna gerek kalmaz. Maksimum ekonomi ve performans için üzerinden heyecan verici potansiyel sunmaktadır.

Teknolojideki hızlı değişim: Labelexpo 2013’de neler var?

Geriye bakıldığında, özellikle kendinden yapışkanlı etiket baskı süreçleri ve teknolojileri için baskı teknolojisi alanında daha fazla değişiklik, son 400 yıl içinde herhangi bir dönemden daha çok son 50 yılda meydana gelmiş gibi görünüyor. Bugün bile, etiket değişim teknoloji baskı ve dönüştürmede hala yer almaya devam ediyor. Labelexpo Avrupa bu etiket makinelerinin yeni marka ve modellerini her zamankinden daha fazla Asya’nın ve dünyanın makine ve dijital baskı teknolojisini bu yıl ortaya çıkacak.

Finat/Belçika

Mike Fairley