Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Blister ambalajda yeni yaklaşımlar

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Blister ambalajda yeni yaklaşımlar

 

Uluslararası ilaç pazarının yeniden yapılanması, ilaç üretiminde yeni stratejiler gerektirmektedir. Farmasötik şirketleri ve makine üreticileri, ambalajlama prosesini gelecekte daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilmek için yeni yollara başvurmaktadır. Aenova Şirketler Grubu ve Romaco Group arasında, geliştirme konusunda kurulan işbirliği, blister üretiminin nasıl daha fazla optimize edilebileceğini göstermektedir.

Dünya genelinde ilaç piyasaları bir değişim içerisindedir. Önümüzdeki yıllarda, “Blockbuster” olarak adlandırılan, çok satan birçok ilacın patenti sona erecektir. Bu nedenle, güncel araştırmalar, uluslararası jenerik üretimi için %9 oranında yıllık büyüme öngörmektedir. Ürün çeşitliliğinin yanı sıra, fiyat baskısı da artacaktır. İlaç şirketleri bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak, üretim ve ambalajlama proseslerini giderek artan oranda fason olarak yaptırmaktadır. İlaç dağıtımına kadar tüm üretim zincirini uzman farmasötik şirketleri üstlenmektedir. Bu süreçte, servis sağlayıcı şirketlerin ilaç pazarlarının ilgili gerekliliklerine esnek bir şekilde yanıt verebilmesi ve talep dalgalanmalarını dengeleyebilmesi zorunludur. Cazip fiyatların yanı sıra teslimat tarihlerine kesin olarak uyulması da çok önemlidir.

Temel yetkinlik olarak teslimat tarihlerine bağlılık

“Kalite gerekliliklerinin yanı sıra, temelde ürünlerimizin zamanında teslim edilip edilmediğine göre değerlendiriliyoruz” şeklinde konuşan Aenova Holding GmbH, Bad Aibling Ambalajlama Mükemmeliyet Merkezi Müdürü Georg Reiser sözlerini şöyle sürdürmüştür: “laç piyasaları büyük rağbet görüyor. Yumuşak ve sert jelatin kapsüller, tabletler ve drajeler gibi katı dozaj formlarında lider Avrupa üreticisi olarak konumumuzu korumak için daima en uygun maliyetle en yüksek kaliteyi sunmak zorundayız.” Bavyera Pähl merkezli Şirketler Grubu, Tam Hizmet Sağlayıcı olarak şu anda Almanya, İsviçre, Fransa, Romanya ve ABD’de yedi tesiste faaliyet göstermektedir. Bu tesislerde çok uluslu şirketlerden gelen siparişler üzerine farmasötikler ve sağlık bakım ürünleri geliştirilmekte, üretilmekte ve ambalajlanmaktadır. Beş kıtanın tümüne ürün tedariki gerçekleştiren Aenova’nın temel pazarları Orta ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika’dır.

Önemli olan ekipman

Özellikle ambalaj sektöründe büyük siparişlerden, çok küçük siparişlere uzanan geniş bir yelpaze söz konusudur. Ayrıca, ülkeye özel, farklı ambalajların da zamanında tedarik edilmesi gerekmektedir. Aenova’nın ambalajlama tesislerinde her yıl 600 milyon blister ambalajlanmaktadır. Reiser konuyla ilgili “Bu nedenle yüzde yüz güvenebileceğimiz ve ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılayan ekipmandan yararlanıyoruz” açıklamasında bulunmuştur. Aenova uzun yıllardır Romaco Noack’ın blister teknolojisine güvenmektedir. Bavyera Bad Aibling’de bulunan üretim tesisinde halen Karlsruhe Mühendislik Uzmanlarının dokuz bağımsız makinesi ve iki hattı çalışmaktadır. Son olarak, döner yapıştırma sistemine ve dakikada maksimum 600 blister üretme kapasitesine sahip Noack 960 blister sistemi kurulmuştur. Bu sistem Ağustos 2012’de teslim edilmiştir. Kesintisiz çalışan Yatay Kutulama Makinesi Promatic PC 4250 ile tamamlanan blister hattı, tablet, kapsül ve oblong ambalajlama için entegre bir çözüm sunmaktadır. Bu yeni blister sistemi Aenova ve Romaco’nun geliştirme konusundaki en yeni işbirliğinin sonucudur.

Geliştirme konusundaki işbirliği yeni bir ivme kazandırıyor

Bu işbirliğinin odak noktası, blister sistemlerinin kullanım kolaylığına sahip olmasının yanı sıra, format degisimi ve temizlik sürelerinin de mümkün olduğunca kısaltılmasıdır. Amaç makinede çalışan bir operatörün çok hızlı olarak ürün ve ambalaj değişimlerini tamamlamasını sağlayabilmektir. Bu hedefe sistematik bir şekilde ulaşabilmek için prototip olarak makinenin kardeş modelikullanılmıştır. Temelde aynı yapıya sahip olan Noack 930, 2011 yazından beri Aenova’da kullanılmaktadır. Bu hattaki tüm prosesler, gerçek üretim koşulları altında adım adım test edilmiş ve geliştirme olanakları açısından değerlendirilmiştir. Ardından, elde edilen bilgiler özel olarak yeni blister sistemi konseptine aktarılmıştır. Reiser bu süreci şu sözleriyle doğrulamaktadır: “Her şeyden önce, Romaco’nun kendi blister teknolojisi üzerinde yapacağı geliştirme ve iyileştirme çalışmalarındaki kararlı yapısı, bizi etkileyen en önemli unsurdur”. “Yeni blister sistemi Noack 960, planlama sırasında belirlediğimiz tüm teknik özellikleri güvenilir bir şekilde sağlıyor.”

QuickFeed ile çift besleme

Yeni blister hattının haftalık üretim hacmi 15 ile 20 seri arasındadır. Bu teknoloji, diğerlerinin yanı sıra çok aşamalı ürünlerin ambalajlanmasında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Özellikle gıda katkı maddelerinde sabah ve akşam dozajları genellikle farklıdır. Bu tür preparatlar tercihen kombi-blister ambalajlar içinde sunulur. Bu amaçla Noack, blister sisteminde ikili besleme modülü kullanmaktadır. Böylelikle, bir blister iki farklı ürünle doldurulabilmektedir.

Ürün değişimi sırasında, Noack’ın patentli QuickFeed teknolojisi tüm besleme biriminin saniyeler içinde aletsiz bir şekilde çıkarılmasına olanak tanımaktadır. Modül, bir hava yastığı sistemi üzerinden özel bir aktarma aracına kayar ve özel olarak bu iş için donatılmış montaj bölmesine taşınır. Burada kalıplar çıkarılır, tüm parçalar temizlenir ve yeni aletler monte edilir. Kurulum ve temizlik sırasında, Aenova ikinci bir QuickFeed modülüyle üretime devam edebilir. “Bizim için, dahili lojistik biriminin QuickFeed teknolojisinden en iyi şekilde yararlanabileceğimiz şekilde organize edilmesi de çok önemli” ifadesini vurgulayan Reiser sözlerini şöyle sürdürmüştür: “Modern bir yalın yönetime geçiş üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve Noack teknolojisi kapasitemizi tam olarak kullanmamızda bize fazlasıyla yardımcı oluyor.”

Sürekli Proses Kontrolü

Verimli bir primer ve sekonder ambalajlama için önemli olan bir başka ön koşul, proses parametrelerinin tekrarlanabilirliğidir. Tüm ürün verileri blister sisteminin kontrol paneli aracılığıyla okunur ve çağrılır. Kaydedilen prosesler istendiği zaman tekrarlanabilir ve güncel seri verileri hızlı bir şekilde okunabilir. Toplam 17 adet servo kontrollü tahrik ünitesi, ürünlerin blister ve karton kutular içinde ambalajlanmasını denetler. Örnek olarak, QuickAdjust ünitesi kontrol sistemleri; emboss kodlama, perforasyon ve kesme proseslerinden sorumludur. Servo tahrikli üniteler folyo karakteristiğinden kaynaklanan sapmalarını otomatik olarak düzeltir.

Ayrıca blisterlerin kutulama makinesine aktarımı servo kontrollü robotic transfer ünitesi kumanda edilir. Bir kaldırma/döndürme ünitesi, kesilen ambalajları kesme istasyonundan alır. Ardından blisterler bir vakumlu konveyor düzeneği aracılığıyla istifleme ünitesine aktarılır ve doğrudan kutulama makinesinin taşıyıcı konveyörüne yerleştirilir. Bu süreçte, yüksek otomasyon düzeyi, güvenli bir proses ve yüksek ürün kalitesi sağlar. Reiser sözlerini, “Mükemmel genel ekipman verimliliği, daha kısa aksama süresi ve çok iyi fiyat-performans oranı, Aenova’yı Noack 960 Blister Sisteminin kullanımı konusunda ikna etti” şeklinde özetlemiştir.

Bernd Webel

Romaco Pazarlama Müdürü