Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Plastik ürün sanayicileri yıla hızlı girdi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik ürün sanayicileri yıla hızlı girdi

 

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), plastik mamulleri sektörü ilk çeyrek gerçekleşme ve buna dayalı yıl sonu tahminlerini yayınladı. Raporda, sektörde tutar bazında 2013 ilk çeyreğinde, 8,3 milyar Dolarlık üretim yapıldığı; ihracatın da 1 milyar Doları geçtiği açıklandı. Bu bilgiler ışığında, 2013 yıl sonu tahminlerini güncelleyen PLASFED, bir önceki yıla göre sektör büyümesinin değer bazında Türkiye’nin genel büyüme oranının 3 katına çıkarak yüzde 12,5’a ulaşacağı verisine raporunda yer verdi. Yıl sonu ihracat hedefi de, 4.5 milyar Dolar olarak tahmin edildi. Yeni tahminlere göre, Türkiye’nin mamul bazında az sayıda dış ticaret fazlası veren sektörlerinden biri olan plastikte, dış ticaret fazlası 2013 sonunda da sürecek.

Plastik sektörü çatı örgütü PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu)  sektör verilerine yönelik analizlerini sürdürüyor. Plastik mamuller ilk çeyrek verilerine göre Türkiye plastik sanayicileri hedef büyüttü. Teşvik ve hammadde tedariğindeki sorunlara rağmen, 2012’yi büyümeyle tamamlayan plastik sektöründe yılın ilk çeyrek gerçekleşmeleri umut verdi ve 2013 yıl sonu büyüme tahmini değer bazında yüzde 12,5 olarak revize edildi. 

Plastik ürün sektörü büyümesi 2013’te yüzde 12’yi geçebilir, sektör yıl sonunda genel büyüme hedefinin 3 katı kadar büyüyebilir

Plastik mamuller ilk çeyrek verilerine göre, yılın ilk 3 ayı sonunda üretim 8.3 milyar Dolar, ihracat 1.01 milyar Dolar, dış ticaret fazlası da 359 milyon Dolar oldu. PLASFED, ilk yarı gerçekleşmesi sonrası da yıl sonu sektör tahminlerini yeniledi.  Buna göre, 2013 sonunda 33 milyar Dolarlık üretim ve 4 milyar 53 milyon Dolarlık da direk ihracat yapılacağı belirtildi. İthalatın yıl sonunda 2,6 milyar Dolar olarak gerçekleşeceği ve böylece sektörün plastik mamullerde 1 milyar 453 milyon Dolar dış ticaret fazlası vereceği tahmini yapıldı. Sektörün dış ticaret fazlasının 2012 ile aynı seviyede kalması bekleniyor. 

“Sorunlarımıza yönelik ivedi olarak alınabilecek kararlar yürürlüğe girerse çok daha hızlı koşarız”

Verileri değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, sektörün hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar, düşük kar marjları ve teşvik sisteminden yararlanamamasına rağmen yatırım ve üretimini sürdürdüğünü belirterek şunları kaydetti: “Yılın ilk çeyrek rakamları sektörümüzün gücünü ortaya koydu. Özellikle ihracattaki gelişmeler son derece memnuniyet verici. Bu rakamları bütün ilgililerin dikkatine sunuyorum. Plastik sanayicileri Avrupa’nın üçüncü büyük kapasitesini oluşturdu ve yatırımlarına devam etmek istiyor. Mamul bazında dış ticaret fazlası veren az sayıdaki sektörden biriyiz. Hammadde, yatırım, sektöre yönelik olumsuz algılar gibi hiç de hak etmediğimiz zorlukları yaşıyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biriyiz ve mamul bazında dış ticaret fazlası veriyoruz. Sektörün toplam dış ticaret açığı ise Türkiye’de bulunmayan hammaddeyi ithal zorunluluğumuzdan kaynaklanıyor.”

Selçuk Aksoy, Türkiye plastik sanayisinin yaşadığı sorunların bir kısmının yapısal ve uzun vadeli olduğunu belirterek “Ancak, acil sorunlarımızın çözümü için alınacak kararlar var ve bizce bu kararları almanın önünde hiçbir engel yok. Dış ticarette rekabet gücümüzü koruyabilmek için hammaddeye getirilen ek vergiler geri alınmalı. Daha yüksek teknolojili ürünlere geçiş ve mevcut ürünlerde de daha verimli teknolojilerle üretim ihtiyacı nedeniyle yatırım yapmamız lazım ama teşvik sistemi dışındayız. Bu ve benzeri sorunlarımıza yönelik ivedi olarak alınabilecek kararlar yürürlüğe girerse çok daha hızlı koşarız. Bu büyüme oranları dahi küçük kalır” dedi.

Türkiye plastik mamulleri sektörü 2013 1. Çeyrek (ocak-mart) gerçekleşmeleri ile bu verilere bağlı güncellenen yıl sonu tahminlerine yönelik bazı veriler şöyle:

• Plastik mamul üretimi miktar bazında 1,94 milyon ton, ithalatı, 119 bin ton, ihracatı ise 329 bin ton oldu. Değer bazında ise üretim 8,3 milyar Dolar, ihracat 1 milyar 10 milyon Dolar, ithalat ise 651 milyon Dolar oldu. Dış ticaret fazlası 359 milyon Dolar olarak gerçekleşti. 

• 2013 sonunda üretim miktar bazında 7,75 milyon, ihracat 1,31 milyon ton, ithalat ise 477 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Değer bazında ise yıl sonunda 33 milyar Dolar üretim, 4 milyar 53 milyon Dolar ihracata ve 2,6 milyar Dolar ithalat olacağı tahmini yapıldı. 

• Bu veriler ışığında, plastik mamul sektörünün değer bazında yüzde 12,5 oranında büyüyeceği, ihracatın yüzde 0,4 oranında artacağı, ithalatın ise yüzde 1,1 oranında azalacağı tahmin edildi. Sektörün büyümesinin tamamı yüzde 13,2 artması beklenen iç tüketim kaynaklı olarak gerçekleşecek. Sektör üretiminin yüzde 12’sini ihraç edecek ve yurt içi ithalatın sadece yüzde 8’i ithal ürünlerle karşılanacak.