Tuesday, Apr 16th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home News Türkiye’de bir ilk “Ambalaj Müzesi”

Türkiye’de bir ilk “Ambalaj Müzesi”


Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Türkiye’de ilk sektör müzesini kurmak amacıyla girişimlerine başladı. Bir yatırım projesi olarak planlanan müze projesi zamanla finansal anlamda kendi kaynağını yaratacak şekilde devam edecek. 

 

 

Tanıtım ve ihracat çalışmalarını desteklemek için ambalaj müzesi kurulacak

Sadettin Korkut, dünyada az sayıdaki ve Türkiye’deki ilk sektör müzelerinden birini kurmak için yola çıktıklarını belirterek, Müze Projesi’nin bir yatırım projesi olarak planlanacağını söyledi. Korkut “Projenin zamanla finansal anlamda kendi kendini çevirecek ve kendi kaynağını yaratacak bir hale gelmesini ve 2014 yılı başı itibariyle Müze’nin ziyarete açılabilmesini hedefliyoruz. Ayrıca müzeyi sanal ortama da taşımayı planlıyoruz. E-müze’nin mutlaka uluslararası platforma hitap edecek içerik ve yetkinlikte planlanması hem ülkemizin tanıtımı hem de ambalaj sektörü üreticilerine dolaylı olarak vereceği tanıtım ve ihracat desteği açısından önem teşkil etmektedir. Projeye tüm temel ambalaj malzemeleri dahil olacaktır” dedi. Bu projenin dünyada sektörün öncü projelerinden biri olmasını hedefliyoruz. 

Proje kapsamında kaynak azaltımı / çevreye dost ambalaj üretimi ve tüketimi konularında bilinçlendirme amaçlayan workshoplar, eğitimler verilmesi, tasarım konferansları organize edilmesi, Ambalaj Kütüphanesi kurulması, Türkiye Ambalaj Tarihi Kitabı hazırlanması ve yarışmalar organize edilmesi planlanıyor.

Türkiye’nin 2023 İhracat Hedefine katkıda bulunmak için yeni bir proje

Ambalaj sektörü ihracatının yarısından fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine yapmaktadır. İhracatındaki ilk 3 ülke de Almanya, İngiltere ve Fransa gibi seçici ülkelerdir. Bu ülkelerde geçmişte yaşanan ekonomik daralma Türkiye’nin ambalaj ihracatında bir gerilemeye sebep olmuş olsa da küresel piyasalardaki toparlanmaya paralel olarak sektörün ihracatı sırasıyla çift haneli yıllık büyüme oranları ile; 2010’da ve 2011’de yaklaşık 2,4 ve 3 milyar dolar düzeyine yükselerek gerçek ihracat potansiyelini ortaya koymuştur. Hükümetimizin strateji belgesi haline getirdiği 2023 yılı hedefi ise ambalaj ihracatını 10 milyar dolar seviyesine getirmektir. Türkiye’nin klasik ihraç pazarlarında yaşanacak bir daralmanın ambalaj ihracat potansiyelini engellememesi için var olan pazarlarda rekabet gücünü artırması ve yeni pazarlara açılması gerekmektedir. 

Bu bilinçle ASD, yurtdışı pazarlama çalışmalarına ağırlık vererek 2012 yılı içinde Türkiye’nin dış ekonomik ilişkilerinin güçlenmesi için çalışan DEİK’in Kurucu Kuruluşları arasına katılmıştır. 

Ambalaj Sanayi Uluslararası Rekabet Gücü Maksimizasyonu Projesi

ASD, DEİK ortaklığında hazırladığı Ambalaj Sanayi Uluslararası Rekabet Gücü Maksimizasyonu Projesi ile Ekonomi Bakanlığı’na başvurusunu gerçekleştirdi. 

ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut proje için yapılan basın toplantısındaki konuşmasında şunları kaydetti; “Ambalaj sektörü olarak Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı yapmayı çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda da, Ambalaj Sanayi Uluslararası 

Rekabet Gücü Maksimizasyonu Projesi ile Ambalaj Sanayinin kümelenme çalışmalarına katkıda bulunmayı ve sektörümüzde faaliyet gösteren firmaların küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Firmaların kurumsallaşmalarına katkıda bulunmak, ihracat altyapılarını güçlendirmek, var olan pazarlardaki varlıklarını geliştirmek ve yeni dış pazarlara girmelerine olanak sağlamak istiyoruz.”

Proje ile ambalaj ihracatının %20 arttırılması hedefleniyor

Türkiye’de ambalaj sektörünün dünya ortalamasının üstünde bir büyüme elde ettiğine dikkat çeken Korkut şöyle konuştu: “Türkiye’de 2006’da 1,5 milyar dolar olan ambalaj ihracatımız, 2011’de 3 milyar dolara çıkmış durumda. Dünyada 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Projeye katılan firmaların ihracatlarını en az % 20 artırmaları ve 2 yeni pazara ihracat yapar hale gelmelerini hedefliyoruz. Ayrıca projeye katılan firmaların e-ticaret yöntemlerini kullanarak ihracat yapar hale gelmelerini de hedefliyoruz. Tüm bu aşamalar sonunda projeye katılan firmaların yetkinlikleri ve rekabet güçleri artırılarak ihracatlarını geliştirmeleri sağlanacaktır. Bu, aynı zamanda sektörel ihracatın ve Türkiye’nin tüm ihracatının artmasına da katkıda bulunacaktır. Ayrıca, Yeni Teşvik Yasası da sektörün yeni yatırımlar konusundaki istekliliğini artırmaktadır ve sektörümüzün bölgesinde önemli bir güç olması yolunda da önemli bir araç olacaktır” dedi. 

Sadettin Korkut, ayrıca ASD’nin İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve İstanbul İhracatçı Birlikleri (İBB) ile sektörle ilgili ARGE Proje Pazarı ve Çalıştay gibi faaliyetlerde işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti.

Ambalaj, Gıda Güvenliği, Pazarlama ve Markalaşma için de Vazgeçilmezdir

Sadettin Korkut, ‘Ambalaj Sarar, Saklar Satar’ sloganını tekrarlayarak, ambalajın güvenli gıdaya ulaşmanın yanısıra markalaşma ve pazarlama için vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurguladı.