Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Tek Durak Ofisi plastik sektörüne rehberlik ediyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Tek Durak Ofisi plastik sektörüne rehberlik ediyor


Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), “Tek Durak Ofisi” ile plastik sektörüne rehberlik etmeyi sürdürüyor. Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atık yönetimi konusunda uygulamaya başladığı yönetmeliklerin sanayiciye getirdiği yükümlülükler ve yaptırımlar konusunda sektör firmaları bilgilendirildi. 

Sektör temsilcilerine yönelik eğitim

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son dönemde yayınladığı yönetmelikler, “çevre” konusunda sanayiciye birçok yükümlülük getirirken, denetimler ve yaptırımlar da arttı. PAGEV, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Ticaret Odası işbirliği ile hayata geçirilen Tek Durak Ofisi Projesi kapsamında, sektör temsilcilerine yönelik bir eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. İşletmelerin çevre konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, alınması gereken izinler ve atık yönetimindeki zorunluluklar detaylı olarak ele alındı.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzin ve Lisans Dairesi Şube Müdürü Yalçın Karaca ile Bakanlık Çevre Mühendisi Cem Ferda Tuncer, çevresel izin ve lisanslar;  PAGEV Teknik Uzmanı ve Çevre Mühendisi Yağmur Cengiz ise plastik sektöründe atık yönetimi konusunda birer sunum yaptılar. 

Ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği

Mehmet Uysal yaptığı konuşmada, ülkemizin hızla büyüyen sanayi dallarından biri olan plastik sektörünün, Avrupa’daki yükselişini sürdürdüğünü ve 2011 yılını üçüncülükle bitirdiklerini belirterek, bu başarıda pay sahibi olan sektör temsilcilerinin yeni oluşumlar, yeni mevzuatlar ve yönetmelikler konusunda bilinçlendirilmesinde PAGEV olarak her zaman öncü rol oynamaya devam edeceklerini belirtti. Uysal, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Ticaret Odası ile birlikte başlattıkları, “Tek Durak Ofisi” projesi ile sadece İstanbul Bölgesi’nde değil ulusal ve uluslararası düzeyde sektörel işbirliklerini artırmayı ve genç girişimcilere destek olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin sunumlarında, işletmelerin çevre ile ilgili alacakları izinler ve uygulayacakları prosedürler konusunda detaylı bilgilendirmelere yer verildi. Çevre Bakanlığı yönetmelik ve mevzuatlarında, izin ve prosedürleri yerine getirmeyen işletmelere uygulanacak maddi yaptırımların 3 bin liradan 100 bin liraya kadar ulaşabileceği, eksiklerin devamı halinde ise ikinci ve üçüncü denetimlerde bu cezaların 2 – 3 katına çıkacağı belirtiliyor.

“Geri dönüşüm uygulaması artmalı”

Sektörün atık yönetimi konusunda detaylı bilgiler veren PAGEV Teknik Uzmanı ve Çevre Mühendisi Yağmur Cengiz ise ülkemizde atık yönetiminde hedefin önümüzdeki 10 yıl içinde özellikle plastik atıklarda geri dönüşüm uygulamalarının arttırılması ve atıkların kaynak olarak kullanıldığı bir “geri dönüşüm toplumu” yaratmak olduğunu vurguladı.  Cengiz ayrıca, işletmelerin faaliyetleri sonucu oluşan tüm atıkların cinslerine göre çıkarılan mevzuat hükümleri doğrultusunda yönetilmesi ve bu konuda yapılan tüm çalışmaların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne mevzuatta belirtilen dönemlerde beyan edilmesi gerektiğini iletti.