Tuesday, Jan 07th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Fırında erimeyen “plastik tabak” üretildi

Fırında erimeyen “plastik tabak” üretildi

Uçaklar 500 kilo hafifliyor!

Porselen görünümlü plastik tabak

Plastik gıda ambalajı ve hava yolu şirketleri için servis ekipmanları üreten SEM Plastik, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve fırında erimeyen plastik tabak üretmeyi başardı. Yemekler, porselen görünümünde ancak porselenden çok daha hafif olan BORPLAS’ın içinde ev tipi elektrikli fırınlarda 180 derecelik sıcaklıkta pişirilip, aynı tabakta servis edilebiliyor. Üstelik bulaşık makinesinde yıkanıp tekrar da kullanılabiliyor. 

Türkiye’de bir ilk olan fırında erimeyen plastik tabak, dünyada da sadece üç şirket tarafından üretiliyor. BORPLAS’ı, şimdilik sadece Pegasus Hava Yolları’nın business class uçuşlarında görebileceğiz ancak SEM Plastik ilerleyen dönemde bu ürünü evlerde de kullanılabilecek hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Uçaklarda yakıt tasarrufu sağlıyor

Türkiye ve dünyada 30’un üzerinde prestijli hava yolu şirketine plastik servis ekipmanları üreten SEM Plastik, sektörde inovatif ürünleri ile tanınan bir şirket. BORPLAS’ın geliştirilme süreci ise SEM Plastik’in müşterisi Pegasus Hava Yolları’nın, Business Class uçuşlarında özel bir tabakla ikramlarını sunmak istemesiyle başladı. Porselen görünümünde ama porselen gibi kırılmayacak ve hafif olacak, böylece uçakta yakıt tasarrufu sağlanacaktı. Ayrıca normal fırında 180 derecelik ısıda erimeyecek ve içinde yemek ısıtılabilecek bir yapıda olması gerekiyordu. 

Soslu yemekler iz bırakmıyor

Benzer bir ürünü ise dünyada sadece üç şirket üretiyor ancak çok yüksek fiyatlarda ve sadece istediği müşterilere satıyordu. SEM Plastik, gelen talep üzerinde hemen çalışmalara başladı ve 1,5 yıla yakın süren bir Ar-Ge süreci sonucunda ürün geliştirildi. Hammadde konusunda ABD’li petrokimya ve Ar-Ge devi bir şirket ile çalışıldı. SEM Plastik’in Ar-Ge uzmanları BORPLAS’ın denemeleri sırasında, köri soslu ve patlıcan gibi bazı yemeklerin tabakta bir süre sonra leke bıraktığını fark ettiler. Yabancı rakiplerin ürünleri incelendiğinde, aynı sorunun bu tabaklarda da olduğu görüldü. Bunun üzerine sorunu çözmek ve ürünü daha da mükemmel hale getirmek için çalışmalara devam edildi. Sonunda sorun çözülerek, rakip ürünlerden çok daha üstün bir tabak elde edildi. 

Uçaklar 500 kilo hafifliyor

BORPLAS, görüntüsü ve fırında erimeme özelliği kadar hava yolu şirketlerinin maliyetlerinde en önemli faktörlerden biri olan yakıt tasarrufu konusunda da büyük avantaj sunuyor. Porselen bir tabağın ağırlığı 600 gramken, BORPLAS’ın ağırlığı sadece 110 gram. Ortalama bir uçakta 250 yolcu olduğu ve bir yurtdışı uçuşta 2 yemek servisi yapıldığı düşünüldüğünde, tek seferde 250 kilogram hafifleme sağlanıyor. Yemekler, Türkiye’den gidiş dönüş olarak uçağa yüklendiğinden, gidiş – dönüş bir seferde uçak 500 kilogram hafiflemiş oluyor. BORPLAS sayesinde, bir seferde ortalama 8 yolcunun ağırlığı kadar tasarruf sağlamak mümkün. Bu da yüzde 3’lük bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.

SEM Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, havayolu sektörüne yönelik olarak 1986 yılından bu yana ürünler geliştirdiklerini, BORPLAS’ın sektörde ulaştıkları deneyim ve uzmanlığın son noktası olduğunu belirtti. Türkiye’de bir ilk olan bu ürünün, Ar-Ge çalışmaları sonucu dünyadaki benzerlerinden de üstün özelliklerde geliştirildiğine dikkat çekerek, “Şu an Pegasus Hava Yolları, Business Class uçuşlarında bu ürünlerle servis yapıyor. Bu konuda girişimci vizyonuyla öne çıkan Ali Sabancı Bey’in yönetimindeki Pegasus Hava Yolları’nın BORPLAS’ın geliştirilmesine katkısı büyüktür. Bizi bu konuda teşvik eden, ‘yurtdışına ödenen dövizler, Türkiye’de kalsın’ mantığıyla yola çıkan ve uzun Ar-Ge sürecinde projeden umudunu bir an olsun kesmeden devam eden tüm ekibe teşekkürü borç biliyoruz.” diye konuştu. Eroğlu ayrıca BORPLAS sayesinde, yolculara şık bir restaurantta yemek yeme deneyimi yaşatılırken hava yolu şirketlerinin yakıt maliyetlerinin düşmesi ile birlikte uçak biletlerinin ucuzlayacağını, dış ticaret açığının azaltılmasına katkıda bulunulacağını ve çevrenin korunacağını dile getirdi.