Saturday, Oct 05th

Last updateWed, 02 Oct 2024 8am

You are here: Home News RePlast Eurasia Fuarı, düzenlendiği ilk yılda büyük başarı kaydetti

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

RePlast Eurasia Fuarı, düzenlendiği ilk yılda büyük başarı kaydetti

Avrupa’dan Çin’e uzanan geniş coğrafyadaki pek çok ülkeden ziyaretçileri ağırlayan fuar, geri dönüşüm ham maddeleri ve teknolojilerini üreten firmaların buluşma noktası oldu.

PAGEV’in kardeş kuruluşu, PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği ile TÜYAP’ın iş birliğinde 2-4 Mayıs tarihleri arasında ilki düzenlenen RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Hammaddeleri Fuarı, geri dönüşüm endüstrisinin önemli aktörlerini İstanbul’da buluşturdu. 

Plastik geri dönüşüm endüstrisindeki son teknolojiler ve yenilikçi ürünler, ulusal ve uluslararası katılımcıları bir araya getiren platformda 10.000 m2’lik alanda sergilendi. Plastik atıkların geri kazanılması sürecinde toplama, ayrıştırma, yıkama ve temizleme, öğütme, yeniden işleme ve üretim, inovasyon aşamalarının tümünde hizmet veren 10 ülkeden 124 katılımcı son teknoloji ürün ve hizmetlerini sergiledi. RePlast Eurasia Fuarı; plastik sanayi, makine sanayi, ambalaj sanayi, makine yan sanayi, mobilya endüstrisi, metal sanayi, otomotiv sanayi sektörlerinden hizmet veren sektör profesyonelleri tarafından yoğun bir ilgi ile karşılandı. Fuar; Çin, Rusya, Hollanda, Almanya, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Azerbaycan başta olmak üzere 85 ülkeden 8.253 ziyaretçiye ev sahipliği yaparak düzenlendiği ilk yılda sektörün buluşma noktası olarak büyük bir başarıya imza attı.

Avrupa Plastik Üreticileri Birliği’nin (European Plastics Converters - EuPC) de desteklediği RePlast Eurasia Fuarı’nın açılışında konuşan PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ülkemizin, yeşil ekonomiye entegrasyonunu hızlandıracak RePlast Eurasia; geri dönüşüm sektöründe, ham maddeden makina ve ekipman teknolojilerine kadar endüstrimizin tüm yeniliklerine ev sahipliği yaptı. Ülkemizde faaliyet gösteren en önemli geri dönüşüm markalarının yer aldığı fuarımıza ilk yıl ciddi katılım memnuniyet vericiydi. En önemsi ise fuar katılımcısı yerli yabancı firmaların tamamı önümüzdeki sene tekrar fuarda katılımcı olacağını belirtirken, ilk sene çeşitli sebeplerle katılamayan firmaların önümüzdeki sene fuarda yer alabilmek için yoğun talebi RePlast’ın dünyanın en önemli Plastik Geri dönüşüm fuarlarından biri olmak üzere emin adımlarla ilerlediğini ispatladı.”

Türkiye geri dönüşümde küresel merkez haline gelecek

Yeşil Mutabakat Yol Haritası ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya için atıkların, stratejik ham madde haline dönüştüğünü belirten Eroğlu; “Atık savaşlarının yaşanmaya başladığı konjonktürde ithal ham maddeye bağımlı olan Türkiye, geri dönüşüm sektörünü güçlendirdiği oranda cari açığını azaltma ve yeşil dönüşüme entegre olma şansını yakalayacak. Geri dönüşüm çağının başladığı önümüzdeki dönemde atıkların, petrol gibi değerli hale geleceği süreci birlikte yaşayacağız. Tüm sektörler, geri dönüştürülmüş hammaddeye ulaşmak için birbirleriyle rekabete girecekler. Devletler, kendi atıklarına sahip çıkmak için pek çok regülasyonu devreye alırken, özel sektöre bağlı markalar söz konusu atıklarla üretimlerini gerçekleştirmek için deyim yerindeyse kıran kırana rekabete girişecekler” dedi.

PAGÇEV olarak, Türkiye’nin yeşil dönüşümde proaktif rol alması gerektiğine odaklanarak, RePlast Eurasia Fuarı’nı hayata geçirdiklerine dikkat çeken Eroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fırsat ve risklerin yan yana olduğu Yeşil Dönüşümde, PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği olarak taşıdığımız sorumluluğumuzun bilinciyle RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Hammaddeleri Fuarı’na ev sahipliği yaparak Türkiye’nin, değişen ve dönüşen yeni ticaret paradigmasında lider olmasının yolunu açmayı hedefledik. Aylar süren hazırlıklarımız neticesinde düzenlediğimiz RePlast Eurasia Fuarı’mızla eş zamanlı olarak PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Konferansı’mızı da gerçekleştirdik. Uluslararası markaların yer aldığı ve birbirinden önemli sektör liderlerinin konuşmacı olarak katıldığı konferansımızın içinde bir de PAGÇEV Geri Dönüşüm Ödül Töreni’ni icra ettik”.

Atıkların, ekonomik değer olduğunu belirterek, tüketiciyi geri dönüşüm konusunda teşvik edecek sistemlerin kurulması gerektiğini hatırlatan Eroğlu, “Bugün atık bulmak oldukça zor ve bu süreç gitgide zorlaşacak. Cari açık ve çevreyi koruyabilmenin ilacı atıkları geri dönüştürmektir. Yakın gelecekte ülkeler arasında atık bulabilmek için atık savaşları yaşanacak. Önümüzdeki dönemde atıklar petrolden daha değerli olacak. Farklı sektörlerden birçok marka, geri dönüştürülmüş ham maddeye ulaşmak için büyük bir rekabete girecek. Tüketiciyi teşvik edecek, kaynağında ayrı toplama sistemleri, etkin atık yönetim sistemleri ve geri dönüşüm sürecine dahil edecek depozito sistemine benzer çözümler sunmalıyız” şeklinde konuştu.

Fuar Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri ve Konferansı’na ev sahipliği yaptı

Fuarın ilk günü düzenlenen Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri’nde 7 farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu.

•Otomotiv Elektrikli veya Elektronik Ürün kategorisi birincisi “Burpol Polimer Plastik A.Ş.” 

•Altyapı ve İnşaat Malzemeleri kategorisi birincisi “Metroplast Ambalaj Teks. San. ve Tic. A.ş.” 

•Ev Mutfak Gereçleri ve Eğlence kategorisi birincisi “Sem Plastik San. ve Tic. A.Ş., Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş., Certiloop Yeşil Dönüşüm Sertifikasyon Hizmetleri A.Ş.” 

•Plastik Paketleme ve Ambalaj Malzemeleri kategorisi birincisi “Burkasan Plastik Atık Yönetimi ve Çevre Danş. Hiz. İnş. San. ve Tic. LTD. ŞTİ. – Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş.” 

•İnovasyon ve Teknoloji: Ürün Teknolojisi kategorisi birincisi “Plastic Biolive Biyolojik ve Kimyasal Teknolojiler Sanayi ve Tic. A.Ş.” 

•İnovatif Geri Dönüşüm Makineleri kategorisi birincisi “Altech Makine San. ve Tic. A.Ş.” 

•Plastik Geri Dönüşüm Elçisi kategorisi birincisi “Ali Kantur” oldu.

Plastik geri dönüşüm ödüllerinin ardından düzenlenen konferans ve paneller geri dönüşüm alanında bilgi paylaşımını teşvik eden bir platform oluşturdu. Plastik Geri Dönüşüm Sektörüne Genel Bakış: Regülasyon, Teknoloji ve Fiyat Trendi, Çevresel Faktörler ve Plastik Geri Dönüşümündeki İyi Uygulamalar, Otomotiv Sektöründe Geri Dönüşüm Plastik Kullanımı ve Tedarik İmkânları, Deniz Atıkları ve Mikroplastik konularının ele alındığı panellerde alanında uzman konuşmacılar en güncel sektörel bilgilerini paylaştı.

Düzenlendiği ilk yıl gördüğü yoğun ilgi ve talep ile plastik geri dönüşüm endüstrisinin buluşma noktası olan RePlast Eurasia Fuarı, gelecek sene 8-10 Mayıs 2025 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ikinci kez ziyaretçilerine kapılarını açacak.