Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz: “Eğitime yapılacak yatırım, sanayinin en büyük teminatıdır”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz: “Eğitime yapılacak yatırım, sanayinin en büyük teminatıdır”

Nitelikli eleman konusunda yaşanan ciddi sıkıntıların üretimi ve sanayinin işleyiş çarkını olumsuz etkilediğini söyleyen PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ömer Karadeniz, “Son yıllarda eğitimde yaşanan ciddi sıkıntılara bağlı olarak artan nitelikli eleman ihtiyacı, geleceğe dair sanayimiz için ciddi tehlikelerin sinyallerini veriyor” dedi.

Türkiye’nin sayısal olarak genç nüfus anlamında diğer ülkelere göre üstünlüğüne dikkat çeken Ömer Karadeniz, “Sayısal olarak genç nüfus anlamında büyük bir güç olan ülkemizin, nitelik olarak sanayiye tam anlamıyla katkı sağlayamaması üzüntü verici bir durum. Ülkemizde nitelikli personel bulamayan işveren sayısı maalesef çok fazla. Bu da şunu gösteriyor ki; nitelikli eleman eksikliği gelecekte sanayimizin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkacak. Bir diğer ciddi sorun ise iyi eğitimli, üretken, sürekli düşünen, nitelik sahibi genç nüfusun yurtdışına gitmesi ya da gitmeyi düşünmesi. Son yıllarda beyin göçü hız kazandı. Ülkemizde nitelikli ve iyi eğitim almış bireyler ekonomik gerekçelerle yurtdışına çıkmanın yollarını arıyorlar. Ülkemiz bu gençlerimizi maalesef yabancı ülkelere kaptırmakta. Bu durum hem sanayimiz hem de ülkemiz için ciddi bir beka sorunu. Türkiye’nin hızlı kalkınma sürecini devam ettirmesi ve uluslararası alanlarda ekonomisinin rekabet gücünü arttırması için bu ciddi sorun daha fazla göz ardı edilmemeli” dedi.

Meslek liselerinin önemine vurgu yapıp ülkemizde meslek liselerine verilen desteğin daha fazla olması gerektiğini dile getiren Karadeniz, “Meslek liselerimiz hem ülkemiz hem de sanayimiz için çok önemli. Gelecekte sanayimize nitelikli eleman yetiştirecek daha çok meslek liselerine ihtiyacımız var. Meslek liselerini ülkemiz meselesi olarak görmek zorundayız. Gençlerimizin ilgisini sanayiye çekip, gelecekte nitelikli ve vasıflı insanlar olmalarını sağlayarak, bu doğrultuda eğitime yatırımlar yapılmalı. Şunu asla unutmayalım ki eğitime yapılacak yatırım, sanayinin en büyük teminatıdır. İş dünyasında yapılan yatırımların birçok riski vardır. Kazanırsınız da kaybedersiniz de fakat eğitime yatırım yaptığınız zaman asla kaybetmezsiniz” dedi.

Gençlerimizin daha fazla uygulamalı eğitim alarak kendilerini geliştirmeleri gerektiğine vurgu yapan Karadeniz, “Öğretmenlerimizin gençlerimize vereceği eğitim tabi ki önemli fakat burada asıl önemli nokta, gençlerimizin eğitim gördüğü okulların ve atölyelerin yeterlilik durumu. Okullarımızı ve atölyelerimizi ziyaret ediyoruz. Gençlerimizin gözlerindeki o heyecan gelecek için bize umut veriyor fakat bu umutların yeşermesi için biz sanayicilerin yapması gereken çok şey var. Bunlardan en önemlisi bu eğitim kurumlarımızı bizzat yerlerine gidip ziyaret etmek ve incelemek. Eksik ve yetersiz kalınan durumlarda destekte bulunmak. Bizler çatı kuruluş PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu olarak çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz ama bunu sadece bizim yapmamız yeterli değil. Tüm sanayi sektöründe yer alan STK’ların da çalışmalarını bu doğrultuda ilerletmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.