Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Poşet fiyatı 25 kuruşta kaldı marketlerin aldığı pay sıfırlandı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Poşet fiyatı 25 kuruşta kaldı marketlerin aldığı pay sıfırlandı

2019 yılında başlayan “Ücretli Poşet” uygulamasında 2022 yılı için 25 kuruşluk ücrete zam yapılmaması, bunun yerine 25 kuruş içinde Zincir Marketlere verilen payın sıfırlanması çağrısında bulunan PAGEV’in önerisi karşılık buldu. 2022 yılında poşet fiyatına zam yapılmayacağını açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020 ve 2021 yılında aynı fiyatla devam eden plastik poşet ücretlerinin, 2022 senesi için de geçerli aynı ücretten devam etmesine karar verildiğini açıkladı. Buna göre 2022 Aralık sonuna kadar plastik poşet ücreti 25 kuruşta sabit kalacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında uygulanacak poşet fiyatlarını görüşmek üzere konunun tarafları ile 29 Kasım Pazartesi günü toplantı düzenleyip, görüş almıştı. Poşet üreticilerini temsilen PAGEV’in davet edildiği toplantıya TOBB, Sivil Toplum Örgütü Yetkilileri ile Zincir Market Temsilcileri katılmıştı. Hararetli tartışmalara sahne olan toplantıda Bakanlık yetkilileri, tüm tarafları dinlemişti. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle başlayan ücretli poşet uygulamasıyla birlikte 25 kuruşa satılmaya başlanan plastik poşette fiyatın 2022 yılı için 50 kuruşa çıkarılmasını talep eden Zincir Marketler, yüzde 100’e varan zam talep etmişlerdi. 

2022 yılında uygulanacak poşet fiyatına ilişkin, PAGEV iş birliği ile TÜYAP’ın düzenlediği Plasteurasia Plastik fuarının açılışında konu hakkında açıklamalarda bulunan PAGEV Başkanı Eroğlu, Zincir Marketlerin zam talebine tepki göstermişti. Çevresel kirliliğin azaltılması ve bilinçli tüketim modeline geçiş hedefi ile ücretli poşet uygulamasının devreye alındığını hatırlatan Eroğlu, “2019 yılında ücretli poşet uygulaması ilk başladığında 25 kuruşun 15 kuruşu devlete, 10 kuruşu marketçiye kalıyordu. 2020 yılına gelindiğinde ise yeniden değerleme oranına göre devlete giden pay 18 kuruşa çıktı ve markete 7 kuruş kalmaya başladı. 2021 yılında da poşetin 19.6 kuruşu devlete, 5 kuruşu marketçinin cebine gidiyor. Özetle marketçiye kalan pay giderek azaldı. Bizler, 2022’de poşete zam yapılmamasını talep etmiştik. Buna göre 25 kuruş tamamen devletin kasasına gidecek ve marketlerin payı sıfırlanmış olacak. Bunun önüne geçmek isteyen Zincir Marketler, 25 kuruşluk fiyatın yüzde 100 zamlanarak, poşetin tüketiciye 50 kuruşa satılmasını istiyordu. Böylece 2019 yılından önce poşeti kendi parasıyla alıp müşterisine ücretsiz sunan Zincir Marketler, zam üzerinden poşetten para kazanmaya devam etmeyi hedefliyordu ancak böyle olmadı ve Bakanlık, 25 kuruşla yola devam kararı aldı” şeklinde konuştu. 

Poşetin 25 kuruş kalması poşet kullanımını arttırmaz

Bakanlığın son açıklamasından duydukları memnuniyeti ifade eden Eroğlu “Marketlerin, ‘25 kuruş az’ bu fiyat poşet kullanımını arttırır, şeklindeki görüşüne katılmıyoruz. Bunu söyleyenler ekmeğin fiyatını ve asgari ücreti bilmiyor olmalı. 2022 yılında da 25 kuruş geniş halk kitleleri için bilinçli poşet tüketilmesi için yeteri kadar caydırıcı olacaktır. Tüm bunlar ışığında, Bakanlığımız çevre ve tüketiciler için doğru olan kararı açıklayarak fiyatı 25 kuruş olan poşete 2022 yılında da zam yapılmayacağını açıkladı. Eğer Zincir Marketlerin talep ettiği gibi zam yapılsaydı özellikle geçim derdi çeken dar gelirli vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacak ve sırttaki yük ağırlaşmış olacaktı. Zaten en başından beri poşetten elde edilen gelir, marketlere kalmamalı ve tamamen çevrenin korunmasına dair projelerde kullanılmalıydı. Türkiye’nin pandemi nedeniyle içinden geçtiği ekonomik konjonktürün dikkate alınarak, Zincir Marketlerin zam talebinin gerçekleşmemesi bize göre doğru bir adım olmuştur” dedi.