Sunday, Jan 12th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home News Bu projede “İŞ” var

Bu projede “İŞ” var

Kimya sektörünün ihracat atağına liderlik eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), sektörün nitelikli eleman açığı sorununa yönelik önemli bir sosyal projeyi hayata geçiriyor. Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı konumdaki bireylerin mesleki eğitim alarak kimyanın farklı alt sektörlerinde istihdam edilmesini amaçlayan “Kimya Sektörünün Yoksullukla Mücadelesi Projesi” başladı. Bir yıl sürecek proje kapsamında en az 25’i kadın olmak üzere 100 kişiye ulaşılması ve sektörde bu konudaki farkındalığın artırılması hedefleniyor. Yaratılacak model ile ilerleyen dönemde projenin etki alanını genişletmesi sağlanacak. 

İKMİB, Kimya Sektörünün Yoksullukla Mücadelesi Projesi ile bir yandan sektörün en önemli sorunlarından nitelikli eleman açığına çözüm getirirken diğer yandan toplumsal bir yaraya dokunarak sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı konumdaki 100 kişinin mesleki eğitim alması ve kimyanın farklı alt sektörlerinde istihdam edilmesini amaçlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü “Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında hayata geçirilen “Kimya Sektörünün Yoksullukla Mücadelesi” projesinin açılış toplantısında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verilerek önümüzdeki döneme yönelik hedefler paylaşıldı. 

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ve İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantıya ayrıca Bağcılar Kaymakamı Orhan Çiftçi, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Berber katıldı.

Yaptığı konuşmada toplumsal sorumluluklarının farkında olduklarını belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz; “Hayat ne yazık ki herkese eşit fırsatlar sunmuyor. Ancak yapabileceklerimiz de yok değil… Kimya sanayicileri olarak elimizi taşın altına koyuyor ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bireylerin sektörümüzde istihdam edilmelerini sağlamak üzere harekete geçiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile proje ortaklarımızın desteği ile Kimya Sektörünün Yoksullukla Mücadelesi Projesi’nin bu alanda örnek bir model haline geleceğine ve ilerleyen yıllarda etki alanını daha da genişleteceğine gönülden inanıyoruz. Gaziosmanpaşa, Esenler, Esenyurt, Bağcılar, Sultanbeyli ve Sultangazi gibi bölgelerde toplumsal bir dönüşüme imza atacak böyle bir projenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. 

Murat Akyüz, toplam bütçesi 1 milyon 100 bin TL olan proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “Hazırlık çalışmalarını tamamladığımız proje kapsamında sektör firmalarımızla görüşmeler gerçekleştireceğimiz İK İhtiyaç Analizine başladık. Analizden çıkacak veriler doğrultusunda sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı 100 kişiye mesleki eğitim verilerek sertifika almaları sağlanacak. Ayrıca İnsan Kaynakları Portalı oluşturularak işgücü piyasasına girişleri kolaylaştırılacak. Güçlü bir Türkiye için kendi ayakları üstünde durabilen güçlü kadınlara ihtiyacımız var. Bu doğrultuda projemizden yararlanacak 100 kişiden en az 25’i kadın olacak. Proje ile dezavantajlı grupların yaşadığı zorluklar, sosyal dışlanma gibi konularda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar da gerçekleştireceğiz. Kimya sektöründe faaliyet gösteren 100 firmamızı ziyaret ederek konu hakkında bilgiler vereceğiz. Hazırlanacak kamu spotu ve farklı konularda yapılacak atölye çalışmaları ile kamuoyunda farkındalığın artırılmasını da hedefliyoruz. Bu projenin hayata geçmesinde katkısı olan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere proje ortaklarımız Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ve Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Derneği’ne teşekkür ediyorum”.