Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Kozmetik sektöründen Beautyworld’e rekor katılım

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Kozmetik sektöründen Beautyworld’e rekor katılım

Her yıl ortalama yüzde 10 büyüme potansiyeline sahip olan kozmetik sektörünün ihracatının artırılması için İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda, kozmetik sektörünün en önemli buluşmalarından biri olarak kabul edilen ve 15-17 Mayıs tarihlerinde Dubai’de gerçekleşen Beautyworld Middle East Fuarı’nda 101’i milli katılım olmak üzere toplam 115 Türk firması yer aldı. 

Son yıllarda gerçekleştirdikleri atakla uluslararası pazar payını ve algısını artıran Türk kozmetik sektörü bu yıl 21. kez gerçekleştirilen Beautyworld Middle East Fuarı’nda ziyaretçilerle buluştu. 62 ülkeden 1500’den fazla katılımcının yer aldığı fuarda Türk firmaları da parfümden makyaj ve cilt bakım ürünlerine, saç şekillendiricilerden ıslak mendillere, ağız ve diş sağlığı ürünlerinden deodorantlara kadar geniş ürün yelpazeleri ile yer aldılar. Sektör firmalarının İKMİB çatısı altında rekor bir katılıma imza attıkları fuar aynı zamanda Türkiye’nin en büyük milli katılım sağladığı organizasyonlardan biri oldu. 

Kozmetik sektörünün taşıdığı yüksek ihracat potansiyeline dinamik, yüksek kapasiteli ve esnek üretimli yapı ile entegrasyon sağlayan Türk firmaları son 10 yılda ihracatlarını yüzde 170 artırdı. Bu artıştaki en önemli etken ise firmaların sektördeki gelişmeler, trendler ve yenilikleri göz önüne alarak ürün içerik ve gamlarından sunum, renk, esans ve paketlemeye kadar birçok farklı kriterde tüketici beklentilerini en üst seviyede karşılayacak ürünlerle pazarda yer alması. Gerek iç gerekse dış pazarda kaliteli ürün-uygun fiyat bileşkesi Türk kozmetik sektörü ürünlerinin bugün dünya markaları ile rekabet edebilmesine olanak sağlıyor.  

Sektör 2015 yılında 1,1 milyar dolarlık kozmetik ihracatı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl en fazla kozmetik ihracatı yapılan ülkeler; Irak, Rusya, İran, Almanya, Birleşik Krallık, Azerbaycan-Nahcivan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Suudi Arabistan oldu. Küresel pazardaki payı giderek büyüyen sektör firmaları 190’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Türk kozmetik sektörünün öncelikli hedef ülkelerini Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Azerbaycan, Sırbistan ve İran oluşturuyor.

Türk kozmetik ürünlerinin dünyaya tanıtılması, marka değerinin artırılması ve ihracatın daha yukarıya taşınması amacıyla çalışmalarına hız verdiklerini belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz şunları söyledi: “Her sene ortalama yüzde 10’luk büyümeye sahip Türk kozmetik sektörü dünyanın farklı bölgelerinde 190’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. En fazla ihracat yapılan ürünler ise saç müstahzarları, kozmetikler, aerosoller ve ıslak mendiller. Özellikle Dubai ve çevre bölgelerde Türk ürünlerinin yoğun talep görmesinde Türk dizilerinin büyük etkisi oldu. Dizi karakterlerinin ve oyuncularının Türk kozmetik ürünlerini kullandığını düşünen tüketiciler Türk ürünlerine daha fazla rağbet göstermeye başladı. Yapılan araştırmalara göre; Türk menşeili bir ürünle başka bir ülke ürünü arasındaki yüzde 30’luk fiyat farkını alıcı tolere edebiliyor. Bu da Türk markası olmanın katma değeri olarak sektöre yansıyor.”

Uzun yıllardır Avrupa’ya ihracat yapan bir sektör olmanın Türk ürünlerine duyulan güveni artırdığını ifade eden Akyüz; “Türk kozmetik sektörü özellikle sabun ve şampuanda dünya çapında bir üretim merkezi olma kapasitesine sahip. Ayrıca saç bakım ürünleri ve ıslak mendil üretiminde dünyada ilk üçte yer alıyoruz. Renkli kozmetikler olarak adlandırdığımız makyaj ürünlerinde ürün çeşitliliğimiz ve ihracatımız giderek artıyor. Ortadoğu ve İran gibi pazarlarda Türk kozmetik ürünlerinin algısı çok yüksek. Türk kozmetik ürünleri tüm bu özellikleri ile Dubai Beautyworld Middle East Fuarı’nda katılımcılardan yoğun ilgi gördü.”

Pazar geliştirmek amacıyla Kozmetik Tanıtım Grubuyla üç yıldır çalışmalar sürdürdüklerini ve markalaşma konusunda önemli bir mesafe aldıklarını da ifade eden İKMİB Başkanı Murat Akyüz, sektörün ÖTV oranları, Çin’den gelen sahte ürünler, AB regülasyonları, enerji fiyatlarının yüksekliği gibi sektörün çeşitli sorunlarının çözümü için de çalışmalar yürüttüklerini belirtti.