Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Sürdürülebilir bir yaşam için ‘Yeşil Sektör’

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Sürdürülebilir bir yaşam için ‘Yeşil Sektör’

Cam geri dönüşümünde farkındalığı artırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam eden Şişecam Cam Ambalaj, Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Kulübü tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Yeşil Sektör’ konferansının ana sponsoru oldu.

En sürdürülebilir ambalaj malzemesi olan camın geri dönüşümü konusunda toplumu bilinçlendirerek, ekolojik ve ekonomik kalkınmaya destek olmayı hedefleyen Şişecam Cam Ambalaj, ‘Yeşil Sektör’ konferansında Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ‘Cam Yeniden Cam’ı anlattı. 

Türkiye’nin lider cam ambalaj üreticisi Şişecam Cam Ambalaj, camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği ‘Cam Yeniden Cam’ projesi kapsamında cam geri dönüşümünde farkındalığı artırma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Şişecam Cam Ambalaj son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Kulübü tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Yeşil Sektör’ konferansına ana sponsor olarak destek verdi.

Şişecam Cam Ambalaj’ın ana sponsorluğunda “Sürdürülebilir bir yaşam için!” sloganıyla düzenlenen konferans, 14-15 Mart 2016 tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirildi. Sektörün önde gelen firmalarıyla öğrencileri bir araya getiren konferansa akademisyenler, çok sayıda öğrenci ve sektör temsilcisi katıldı. Sektörün önde gelen firmaları ‘Yeşil Sektör 2016’da ‘sürdürülebilir iş, yeşil iş’i masaya yatırdı.

Cam ambalaj yüzde 100 ve sonsuz kere geri dönüşüyor 

Konferansta Cam Yeniden Cam projesi hakkında bir sunum gerçekleştiren Şişecam Cam Ambalaj Geri Dönüşüm Uzmanı Volkan Aydeniz, camın sonsuz kez, kalite kaybı olmadan yüzde 100 geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğuna dikkat çekti. Aydeniz, sözlerine şöyle devam etti: “Cam kırığı, cam ambalaj üretiminde çok önemli bir girdi konumundadır. Cam, hiçbir kalite kaybı olmadan yüzde 100’ü geri dönüşebilen ve bu döngüyü sonsuz kez tekrarlayabilen yegane ambalaj malzemesidir. Camın sonsuz döngüsünün kırılması doğaya, insanımıza ve ülkemize sağlanabilecek potansiyel faydaların gerçekleşmesine engel olacaktır” dedi. Cam Yeniden Cam projesiyle, toplumsal bir davranış değişikliği yaratarak geri dönüşüm toplumuna geçişi sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Aydeniz, dünyanın geleceğini şekillendiren geri dönüşümün, günlük yaşantının bir parçası olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

Cam Yeniden Cam projesinin üç temel ayağı var

Verilen bilgiye göre; Ödüllü Cam Yeniden Cam projesinin üç temel ayağı bulunuyor; 

 Cam ambalaj geri dönüşümü konusunda farkındalık yaratılması ve toplumun bilinçlendirilmesi,

 Cam ambalaj atıklarının toplama alt yapısının geliştirilmesi,

 Cam ambalaj atıklarının toplanarak işlendiği tesislerin modernize edilmesi ve evsel atıklara karışan cam ambalaj atıklarının düzenli depolama öncesinde ayrıştırılmasıdır.

Bu üç temel ayak üzerinde şekillenen Cam Yeniden Cam’ın ülkemizdeki en kapsamlı projelerden biri olmasında uzun vadeli ve stratejik planlamasının yanı sıra hedeflenen geniş paydaş kitlesi de büyük rol oynamaktadır. Proje kapsamında anaokulları ve ilköğretimi kapsayan eğitim faaliyetleriyle çocuklara, sokak aktiveleriyle toplumun her kesimine, ÇEVKO ile yapılan işbirliği kapsamında STK’lara, belediyelere hibe edilen cam kumbaraları ve cam ambalaj atıklarını toplama araçlarıyla yerel yönetimlere, cam ambalaj atıklarını yeniden üretimde kullanılabilir hale getiren tesislere verilen teknik ve finansal destekle de özel sektöre ulaşılmaktadır.

590 bin ton cam atığına yeniden hayat verdi

 Proje başlangıcından bugüne kadar 203 bin ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verildi. 

 Başta cam ambalaj atıklarının yoğun olduğu büyük şehirler olmak üzere toplamda 22 ildeki 136 ilçe belediyesiyle işbirliği yapıldı. Belediyelere 13 bin adede yakın cam kumbarası hibe edildi. 

 Şimdiye kadar 590 bin ton cam şişenin çöpe gitmesini önlendi.

 Piyasaya sürülen cam ambalajın geri dönüş oranı 2011 yılında yüzde 8 iken, Cam Yeniden Cam sayesinde bu oran 2015 yılında yüzde 17’ye ulaştı.

212 bin aracın trafikten çekilmesine eşdeğer karbon emisyonu 

 Cam Yeniden Cam sayesinde 212 bin aracın trafikten çekilmesine eşdeğer karbon emisyonu önlenmiştir.

 24 bin 800 konutun ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayacak seviyede enerji tasarrufu sağlanmıştır.

 10 metre genişliğinde, 61 kilometre uzunluğunda bir kumsal oluşturacak miktarda kumun cam üretiminde kullanımı engellenmiştir.

1 adet cam şişe bir bilgisayarı 25 dakika çalıştırıyor

 Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. 

 Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile 1 adet cam şişe üretmek için girdi olarak 1 adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. 

 1 adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.