Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Çevresel katkının yanı sıra Türkiye’ye yaklaşık 1,5 milyar TL kazandırdı!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Çevresel katkının yanı sıra Türkiye’ye yaklaşık 1,5 milyar TL kazandırdı!

Türkiye’de çevrenin korunması, toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla sürdürülebilir bir geri kazanım sistemini 23 yıldır sanayinin öncülüğünde geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan ÇEVKO Vakfı, 2014’de de ülkemize önemli boyutta çevresel ve ekonomik faydalar sağladı.

 

Belediyelerle yaptığı işbirlikleri ile 2014 yılında da, daha fazla konuta ve tüketiciye ulaşmaya devam eden ÇEVKO Vakfı; kaynağında ayrı toplamanın geliştirilebilmesi için verdiği kumbara, konteyner, iç mekan kutuları, ayrıştırma poşetleri destekleri ile toplanan ambalaj atıkları miktarını artırdı. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla çevresel değerler korunurken; enerji ve kaynak kullanımında sağlanan tasarruf ile ülke ekonomisi de, toplam 1.490.000.000 TL kazandı.

ÇEVKO Vakfı, yeşil bir dünyaya destek veren çalışmalarını sürdürecek!

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer; cam, metal, plastik, kağıt-karton, kompozit ve ahşap malzemelerden üretilen tüm ambalaj atıklarının teknik ve ekonomik açıdan defalarca geri kazanımının mümkün olduğunu söyleyerek, yürüttükleri geri kazanım çalışmalarıyla 2014 yılında sağladıkları çevresel ve ekonomik faydaların boyutlarını şöyle değerlendirdi:  

“2014 yılında yaptığımız geri kazanım çalışmaları sonucunda, tasarruf edilen fosil yakıt, su ve enerjinin yanında geri dönüşüme sevk edilen malzemelerin ekonomik değeri ve depolama sahalarının maliyetlerindeki azalmayı içeren katkılarla, ülkemize toplam 1.490.000.000 TL kazandırmış olduk. Toplumumuzun çoğun-luğunun kaynağında ayırma alışkanlığı edinmesi ve geri dönüşüm kültürünün oluşmasıyla bu rakamları katbekat artırmak çok mümkün… Yeter ki, bu faydaları görelim, gözetelim. Örneğin, plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümü sonucunda elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri, marley vb. malzemeler üretilmekte; bu ürünlerin üretiminde, özgün hammaddeden üretimlerine kıyasla, petrol ve elektrik enerjisinden tasarruf edilmektedir. Tüm ambalaj atıklarının geri kazanımı çevre kirliliğinin önlenmesi yanında, önemli ölçüde hammadde, enerji ve su tasarrufuna katkıda bulunmakta, sera gazı salımlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Tüm bu faydaları gözeten ÇEVKO Vakfı olarak, geri dönüşüm ile ülkemize çevresel, ekonomik katkılar sağlamayı, yeşil bir dünyaya destek vermeyi hedefleyerek 2015 yılında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

2014 yılında Çevko’nun yaptığı geri kazanım çalışmalarının çevresel yararları:

 4 milyon ağacın kesilmesi önlendi. Bu, yaklaşık 400.000 dönümlük orman arazisine eşdeğer ve Türkiye yüzölçümünün yaklaşık %50’si demek…

 117.000.000 litre benzin tasarrufu sağlandı. Bu yaklaşık 2,6 milyon araç deposu kadar benzin tasarrufu demek…

 6.316.143 m3 su tasarrufu sağlandı. Bu, Aydın ilinin yaklaşık 40 günlük su ihtiyacı demek…

 3.327.032 m3 depolama sahası hacminde tasarruf sağlandı. Bu, 462 futbol sahası büyüklüğünde depolama alanı tasarrufu demek…

 682.042 ton CO2 eşdeğeri sera gazı salımında azalma sağlandı. Bu,  34.100 uçağın dünyanın çevresini bir kez dönmesi sonucunda oluşan emisyonun sıfırlanması demek..

 2.451.114 MW.saat elektrik tasarrufu sağlandı. Bu, Türkiye’de meskenlerde kullanılan yıllık elektrik miktarının %10’u demek…