Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Türkiye plastik inşaat malzeme üreticileri üretimlerinin yüzde 39’unu ihraç etti!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Türkiye plastik inşaat malzeme üreticileri üretimlerinin yüzde 39’unu ihraç etti!

PLASFED, 2014 yılı plastik inşaat malzemeleri sektörüne yönelik yaptığı analizlerin yer aldığı raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye üreticilerin ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 2,7 artırdığını, üretimin de yüzde 39’unun ihraç edildiği açıklandı. 

Üretimin iç pazar daralması nedeniyle miktar bazında artışına rağmen tutar bazında düşmesine karşılık, yerli üreticiler ihracatta büyük performans gösterdi ve plastik inşaat malzemelerinde dış ticaret fazlası 1 milyar 421 milyon TL’ye ulaştı. 

Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Plastiğin herhangi bir ürün olmadığını her zaman söylüyoruz. Bölgemizdeki sıcak çatışmalar er veya geç bitecek. Bu ülkelerin yeniden yapılanma dönemleri için sektörümüzü desteklemeli, şimdiden hazır tutmalıyız” dedi. 

Plastik sektörüne yönelik düzenli ve kapsamlı verileri açıklayan PLASFED’in 2014 yılı plastik inşaat malzemelerine yönelik yayınladığı rapora göre, Türkiye plastik inşaat malzemeleri sektörü 2014’ü iç pazardaki yavaşlamaya rağmen ihracat artışı sayesinde başarıyla tamamladı. Sektör, 2014’te ürettiği 1.8 milyon ton ürünün yüzde 39’unu ihraç etti.  Rapora göre, 2014 yılında iç pazar gelişmelerinin de etkisiyle, üretim miktar bazında yüzde 1,6 oranında artmasına karşılık, değer bazında 1,6 oranında azalarak 7 milyar 345 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 

Türkiye plastik inşaat malzeme üreticileri, küresel rekabetin sertleştiği bir ortamda ihracatta başarı sağladı!

İhracat değer bazında yüzde 2,7 oranında artarak 1 milyar 825 milyon dolara ulaştı. İthalat yine değer bazında yüzde 9,7 oranında azaldı. Türkiye plastik inşaat malzemeleri iç pazarının yüzde 93’ü yerli üreticiler tarafından karşılandı ve üretimin de yüzde 39’u ihraç edilerek, 1 milyar 421 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. 

“Yakın bölgemizdeki sıcak çatışmalar er ya da geç bitecek, sektörümüzü hazır tutmalıyız”

Rapora yönelik bir değerlendirme yapan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Her zaman söylüyoruz; plastik herhangi bir ürün değil, plastik sektörü de herhangi bir sektör değil. Yapısal sorunlarımıza, cent düzeyindeki sert küresel rekabete rağmen imalatçılarımız, ihracatçılarımız başarıyla koşuyorlar” dedi. Aksoy, bölgede plastik inşaat malzemeleri için gelecekte büyük imkanlar sunacağını hatırlatarak şunları vurguladı: “Ne yazık ki yakın coğrafyamızda çok ciddi istikrarsızlıklar ve çatışmalar var. Bir an önce barışçıl yöntemlerle çözülmesini diliyoruz. Öte yandan, yakın bölgemizdeki sıcak çatışmalar er ya da geç bitecek. Bu ülkelerin yeniden yapılanma dönemleri için sektörümüzü desteklemeli, şimdiden hazır tutmalıyız. Çünkü bu yatırımları destekleyebilecek en yakın coğrafya, en gelişmiş ekonomi biziz. Yeter ki sanayicimizi görmezden gelmeyelim, sektörümüzü hazır tutmak için gerekli destekleri verelim”

PLASFED, “2014 Türkiye Plastik İnşaat Malzemeleri Sektör İzleme Raporu”ndan Önemli Başlıklar:

2014’te 1 milyon 809 bin ton üretim, 704 bin ton ihracat ve 73 bin ton ithalat yapıldı. İç pazarda 1 milyon 178 bin ton plastik inşaat malzemesi kullanıldı. 

Miktar bazında ithalat yüzde 4 azalırken, ihracat da yüzde 1,2 geriledi ve üretimin yüzde 39’u ihraç edildi. Yine miktar bazında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 963 olarak gerçekleşti. 

Değer bazında üretim yüzde 2 gerilese de ithalat yüzde 10 azaldı, ihracat ise yüzde 3 arttı. Yurt içi tüketim ise inşaat sektöründeki dinamiklerden dolayı yüzde 3 azaldı. İhracatçılar sert rekabet ortamında yüzde 3 artış sağladılar. Dolar bazında üretimin yüzde 25’i ihraç edildi ve plastik inşaat malzemelerinde değer bazında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 452 oldu.