Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Bisfenol A- BPA insan sağlığı üzerinde olumsuz hiçbir risk oluşturmuyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Bisfenol A- BPA insan sağlığı üzerinde olumsuz hiçbir risk oluşturmuyor

Avrupa Birliği bünyesinde, gıda güvenliği konusunda bağımsız üst otorite olarak faaliyet gösteren EFSA –(Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), Bisfenol A – BPA maddesinin mevcut maruz kalma ölçüleri içinde, doğmamış çocuklar dahil tüm insanların sağlığı üzerinde olumsuz hiçbir risk oluşturmadığını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

EFSA’nın yaptırdığı Bisfenol A’ya(BPA)  yönelik bağımsız bilimsel çalışmanın tamamı da, EFSA internet sitesinden erişime açıldı.

Avrupa Birliği bünyesinde, gıda güvenliği konusunda bağımsız üst otorite olarak faaliyet gösteren EFSA (European Food Safety Authority) -Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, uzun süredir kamuoyu gündemini meşgul eden;  bazı gıda ambalajları ve insanlarla temas eden ürünlerde kullanılan plastik katkı malzemesi Bisfenol A-BPA ile ilgili yaptırdığı bağımsız bilimsel çalışma sonucunu yayınladı.

Rapora göre, Bisfenol A’ya (BPA) dair kapsamlı maruziyet ve toksisite yeniden değerlendirmesi çalışması sonucunda, mevcut maruziyet seviyelerinde hiçbir yaş grubundaki tüketicilere (Doğmamış çocuklar, bebekler ve ergenler de dahil olmak üzere) herhangi olumsuz bir sağlık riski oluşturmadığı sonucuna varıldı. 

Avrupa Birliği bünyesinde, gıda güvenliği konusunda bağımsız üst otorite olarak faaliyet gösteren -Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi- EFSA’nın basın toplantısı yaparak da açıkladığı Bisfenol A’ya(BPA)  yönelik yaptırdığı bağımsız bilimsel çalışmanın tamamı da EFSA internet sitesinden herkesin erişimine açıldı. 

Bisfenol A-BPA’nın insanların sağlığını olumsuz etkilediği yönündeki asılsız iddialara bir son verilmeli!

Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Avrupa Birliği bünyesinde, gıda güvenliği konusunda bağımsız üst otorite olarak faaliyet gösteren -Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi- EFSA’nın bağımsız yaptırdığı bu rapor ile başta su olmak üzere gıda maddelerinin ambalajlarına yönelik tartışmanın artık bitmesi gerektiğine dikkat çekti.

Selçuk Aksoy, “Avrupa Birliği bünyesinde, gıda güvenliği konusunda bağımsız üst otorite olarak faaliyet gösteren -Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA’in bilimsel raporu, internet sitesinde kamuya açık ve isteyen herkes erişebilir. Bilimsel verilere her zaman saygılıyız, sağlıklı gıdaya yönelik araştırmalar hep devam edecek elbette, ama bilimsel hiçbir dayanağı olmadan sürdürülen Bisfenol A-BPA’nın doğmamış çocuklar dahil tüm insanların sağlığını olumsuz etkilediği yönündeki asılsız iddialara bir son verilmeli ve artık bu tartışma bitmelidir” dedi. 

“Haksız rekabetin aracı olmayın! Plastik ambalajlar gıdaya erişimi kolaylaştırır, maliyetleri düşürür!”

Yapılan bu araştırmanın tüketicilerin korkmadan plastik ambalajlı gıda maddelerini kullanabileceğini net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Tüketicilerimize şunu söylemek istiyoruz, plastik muadillerine göre çok daha ucuz gıdaya erişim sağlar. Alternatif ambalajlardaki maliyet, plastiğin 20-50 katına kadar çıkabilir. Plastik üretimden tüketime kadar bütün ürün ömür devri içinde, nereden bakarsanız bakın en çevreci üründür. Endüstriyel paydaşlarımıza da söylemek isteriz ki, haksız rekabetin aracı asla olmayın. Türkiye plastik sektörü bugün Avrupa’nın ikinci, dünyanın yedinci büyük üreticisi olarak hepimizin gururudur” dedi. 

Selçuk Aksoy, Avrupa Birliği içinde, plastiğin gıda alanında öncelikli ele alınan malzemelerin başında geldiğini hatırlatarak şunları vurguladı: “Avrupa Birliği, gıda maddelerindeki israfı önlemek, maliyetleri düşürmek için plastik endüstrisi ile birlikte çalışıyor. Hal böyleyken, çoğu zaman çarpıtılmış verilerle ülkemizde ve dünyada plastik ambalajlara yönelik kasıtlı bir karalama çabalarına tanık oluyoruz. Bu öncelikle insanlarımıza haksızlıktır. Çünkü gıda maddelerinin daha uzun raf ömrü, hijyeni, korunması, taşınması, depolanması gibi zincirin her halkasında plastik ambalajlar muadillerine göre çok daha büyük avantaj sağlar. Bu gıda maddelerinin maliyetlerinin düşmesini, dolayısıyla ucuzlaması anlamına gelir. İnsanlarımız sağlıklı gıdaya daha ucuz ulaşabilir. Plastiğe ve bilime güvenmeliyiz.”