Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Plastik ürün sanayicileri 2 milyar dolar dış ticaret fazlasına koşuyor!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik ürün sanayicileri 2 milyar dolar dış ticaret fazlasına koşuyor!

PLASFED, yılın 9 ayı sonu plastik mamul ve hammadde gerçekleşmeleri ve buna bağlı yenilenmiş 2014 yıl sonu tahminlerini açıkladı. Rapor değerlendirmesine göre, Avrupa’nın ikinci büyük plastik imalatçısı konumuna gelen Türkiye plastik sektörü, 2014’te 2 milyar dolar dış ticaret fazlasına koşuyor. 

Sektörün, plastik mamullerde 9 ay sonunda; 26.6 milyar dolarlık üretim yaptığı, ihracatın 3.7 milyar dolara ulaştığı ve dış ticaret fazlasının da aynı dönemde 1.4 milyar dolar olduğu belirlendi. Yıl sonu itibariyle ihracatın 5 milyar doları geçeceği ve dış ticaret fazlasının da 1 milyar 902 milyon dolar olacağı tahmin edildi. 

Gerçekleşmeleri ve revize yıl sonu tahminlerini değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Sektörümüzün değer bazında yıl sonu büyüme oranı tahmini, ilk tahminlerimize göre bir miktar yükselerek yüzde 4,7’ye çıktı. Sevindirici bir gelişme ama bu oran yine de önceki yıllar büyüme oranlarının gerisinde ne yazık ki. Sektörümüzün ihracat başarısı ise bizi mutlu etmeye devam ediyor. Kısa vadeli sorunlarımıza yönelik çözüm önerilerimizi yakın zamanda karar vericilere ilettik. Plastik sektörünün ülkemizin gururu olmaya devam etmesi için çabamız sürecek” dedi. 

Türkiye plastik sektörüne yönelik kapsamlı ve düzenli verileri yayınlayan PLASFED, 2019 yılı 9 aylık gerçekleşmelerini ve buna bağlı güncellenmiş 2014 yıl sonu tahminleri raporunu yayınladı. Plastik mamullerde, Türkiye’nin 2014 yılı sonu itibariyle dış ticaret fazlasının 1.9 milyar doları aşacağı açıklanan raporda, plastik mamullerde 9 aylık üretimin tutar bazında 26.6 milyar dolara ulaştığı ve yıl sonunda da bir önceki yıla göre yüzde 4,7 artışla 35.8 milyar dolara ulaşacağı tahmini yer aldı. Altı aylık gerçekleşmelere göre yapılan ilk tahmine göre, yıl sonu itibariyle büyüme hızı ise yüzde 4.1 olarak öngörüldü. 

PLASFED’in sunduğu raporunda, yıl sonu itibariyle plastik mamullerde tutar bazında ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 9,7 oranında artarak, 5 milyar 29 milyon dolara erişeceği tahmin edildi. İthalatın da yüzde 7,7 oranında artacağı ve 3 milyar 127 milyon dolar olacağı öngörüldü. Sektörün yıl sonu itibariyle 1 milyar 902 milyon dolar dış ticaret fazlası vereceği ve 2 milyar dolar seviyesine doğru ivmesini sürdüreceği belirlendi. 

2014 Ocak-Eylül gerçekleşmeleri!

PLASFED raporuna göre, 2014’ün yılın ilk 9 ayı sonunda 6 milyon 219 bin ton plastik mamul, 761 bin ton da hammadde üretimi yapıldı. Hammaddede ithalat miktarı, 4 milyon 621 bin ton oldu. Tutar bazında ise 2014 Ocak-Eylül dönemi sonunda, 26 milyon 607 bin dolarlık üretim, 2 milyar 345 milyon dolarlık ithalat ve 3 milyar 772 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 161 olarak gerçekleşirken, yurtiçi ihtiyacın yüzde 91’i yerli mamul üreticileri tarafından karşılandı. Plastik mamul üreticileri, üretimlerinin yüzde 14’ünü ihraç etti ve Türkiye’ye mamul mal bazında net 1 milyar 427 milyon dolar döviz girişi sağladı. 

2014 yıl sonu tahminleri!

PLASFED, 9 aylık gerçekleşmeler ışığında, yıl sonu verilerini de güncelledi. Buna göre, 6 aylık gerçekleşme sonucunda, plastik mamullerde değer bazında 2014 büyüme oranı tahmini yüzde 4,1’den yüzde 4,7’ye yükseltildi. 

Yıl sonu itibariyle plastik mamullerde, tutar bazında üretimin yüzde 4,7 artarak 35 milyar 817 milyon dolara ulaşacağı, ithalatın 3 milyar 127 milyon dolar olacağı, ihracatın ise yüzde 9,7 oranında artarak ilk kez 5 milyar barajını aşıp, 5 milyar 29 milyon dolara ulaşacağı tahmin edildi. Plastik mamul üreticileri böylece ülke genel ihracat artışının da üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiş olacak.2014 yılı sonu itibariyle, ithalatta, ihracata göre düşük olan yüzde 7,7 artış sonucunda, dış ticaret fazlasını yüzde 13,2 oranında artırarak 1 milyar 902 milyon dolara ulaştıracak. 

2014 yılı sonunda direk ihracatın 1 milyar 181 milyon doları plastik hammadde ve 5 milyar 28 milyon doları mamul olmak üzere toplam 6,3 milyar dolara ulaşacağı ve sektörün ayrıca 6,2 milyar dolarlık dolaylı ihracat yaparak ülkenin dış ticaretine toplam 12,5 milyar dolar döviz katkısında bulunacağı tahmin ediliyor.

“Büyümemiz sürüyor, ivedi sorunlarımız için girişimde bulunduk”

Gerçekleşmeleri ve revize yıl sonu tahminlerini değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik mamul sektörünün son 10 yıllık dönemde, ekonominin genel büyüme hızından çok yüksek hızda büyüdüğünü, ancak 2014 yılında büyüme hızında bir düşüş beklendiğini kaydetti. Aksoy, “Sevindirici gelişme; sektörümüzün yıl sonu büyüme oranı tahmini, ilk tahminlerimize göre bir miktar yükselerek yüzde 4,7’ye çıktı. Bu oran yine de önceki yıllar büyüme oranlarının gerisinde. Sektörümüzün ihracat başarısı ise bizi mutlu etmeye devam ediyor” dedi.

Sektörün kısa vadeli sorunlarına yönelik çözüm önerilerini yakın zamanda karar vericilere ilettiklerini belirten Selçuk Aksoy, “Plastik sektörünün ülkemizin gururu olmaya devam etmesi için çabamız sürecek. Plastik mamul üreticilerimiz güçlü ve iç pazar ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılayor ve dış ticaret fazlası da veriyor. Sektörümüz, Türkiye’de üretilmediği için yüksek miktarda hammadde ithal ediyor. Bu zorunlu bir ithalat. Dolayısıyla ithalatta kur ve tarife uygulamalarına sektörümüz çok duyarlı. Son dönemde hammadde ithalatında maliyet artırıcı düzenlemeler gündeme  geldi ve biz de görüşlerimizi ve taleplerimizi ekonomi yönetimine ilettik. Türkiye plastik mamul üreticileri ülkemize ‘Avrupanın ikinci, dünyanın yedinci büyük plastik imalatçısı ülkesi’ ünvanını kazandırdı ve bu ünvanı kaybetmek istemiyoruz” dedi.