Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Röportaj Türkiye’nin tek yaprak bıçak üreticisi Sinkotech, flekso baskı kalıplarında da çevreci, pratik ve ekonomik ürünler sunuyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Türkiye’nin tek yaprak bıçak üreticisi Sinkotech, flekso baskı kalıplarında da çevreci, pratik ve ekonomik ürünler sunuyor

 

Basım sektöründe 20 yıllık tecrübeye sahip SinkoTech, Japon TOYOBO marka baskı kalıplarının Türkiye ve Ortadoğu temsilciliğinin yanı sıra  2005 yılında yapmış olduğu yüksek teknoloji yatırımı ile  yaprak bıçak üretimine başlayarak, bu alanda “Türkiye ve ortadoğudaki ilk ve tek imalatçı ünvanına” sahip olmuştur.  Gelişime yönelik  vizyonu ile teknolojisini sürekli yenilemeye devam eden SinkoTech’in  Pazarlama ve Satış Müdürü Sayın Hakan Şahin ile firmasının ve markasının gelmiş olduğu son noktayı ve Flekso baskı kalıplarının detaylarını konuştuk. Sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz.

Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

SinkoTech olarak hem yurt içi hem de yurt dışında baskı alanında faaliyet gösteren firmalara hizmet vermekteyiz. Uzun yıllardır Japon menşeili TOYOBO baskı kalıplarının Türkiye ve yakın coğrafya temsilciliğini aynı zamanda 2005 yılından bu yana ağırlıklı etiket sektörü olmak üzere, farklı sektörlerde de kullanılan ileri teknoloji ürünü çelik yaprak bıçak imalatı yapıyoruz. Bu yıl itibariyle de yine yaprak bıçak gibi ithal ve ileri teknoloji ürünü olan Manyetik Silindir’lerin seri imalatına başlamış bulunuyoruz.

2011 yılından beridir ABD, Atlanta’da bir ofisimiz bulunmaktadır. ABD ve Amerika kıtasındaki müşterilerimizle bütün irtibatımız bu ofis üzerinden sağlanmaktadır. Türkiye’deki fabrikamızda imal edilen bıçaklarımız her gün düzenli olarak bu bölgeye ihraç edilir. 2012 Eylül ayında Label Expo Chicago fuarına katıldık ve gördük ki SinkoTech yaprak bıçak alanında bir marka olmuş durumda.

Aynı zamanda ithalatını yaptığımız TOYOBO baskı kalıplarının da ihracatını sorumluluğumuz altındaki ülkelere ihraç ediyoruz.

Ürün çeşitleriniz ve özelliklerinden kısaca bahseder misiniz?

Ürünlerimizi, imal ettiklerimiz ve ithal ettiklerimiz olmak üzere ikiye ayırabiliriz; Daha önce bahsettiğim gibi yaprak bıçak konusunda Türkiye ve Orta Doğuda ilk ve tek imalatçıyız. Tamamen yurt dışından ithal edilirken 2005 yılında yaptığımız teknoloji yatırımıyla biz bu ürünü yerli hale getirdik. Böylelikle hem sektördeki büyük bir açığı kapattık hem de müşterilerin daha hızlı hizmet almasını sağladık. Diğer yandan ithal ürünlere nazaran çok daha uygun fiyatlarımızla da yaprak bıçak kullanıcılarının maliyetlerinin geriye gelmesini sağladık. 

İmalatına başladığımız yeni ürünümüz ise yaprak bıçak kullanımı için gerekli, yine yüksek teknolojiyle üretilebilen Manyetik Silindir’dir. Yaprak bıçaklar bu manyetik silindirler üzerine tutturularak kullanılmaktadır. Sektörde oldukça fazla ihtiyaç duyulan ve şu ana kadar yüksek maliyetlerle yurt dışındaki imalatçılardan tedarik edilebilen bu ürünle ilgili Ar-Ge çalışmalarımızı tamamlamış ve seri üretimine başlamış durumdayız.

İmalat çatısı altında “şimdilik” yalnızca yaprak bıçak ve manyetik silindir üretmekteyiz. 

İthal ettiğimiz ürünlerimize gelecek olursak; Yaklaşık 20 yıldır Japon TOYOBO markasının mümessilliğini yapıyoruz. Firmanın üretmiş olduğu fotopolimer baskı kalıplarının gerek yurt içinde gerekse yurt dışında sorumluluğumuz altındaki ülkelere satışını gerçekleştiriyoruz.

Kabaca flekso ve letterpress baskı kalıpları olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Ürünlerimizin en önemli özelliği hazırlanma sürecinin oldukça basit ve kısa olması, ayrıca bu süreçte kesinlikle hiçbir kimyasal maddeye ihtiyaç duymadan sadece musluk suyu kullanılmasıdır. Bütün bu avantajlarının yanına yüksek baskı kalitesini ve uzun ömrü de eklediğimiz zaman baskı sektörü için vazgeçilmez bir ürün ortaya çıkıyor.

Düşünsenize, müşteriniz acil iş bekliyor ve siz ihtiyacınız olan klişeyi bir saat gibi kısa bir sürede hazırlayabiliyorsunuz, üstelik sağlığınıza da doğaya da zarar verebilecek hiçbir madde kullanmadan. 

Diğer taraftan ihtiyacınız olan klişeyi dışarıdan sipariş ettiğinizi düşünelim; İş acil ve siz neredeyse bütün gün klişe bekliyorsunuz, dolayısıyla müşteriniz de mal bekliyor.

 

İyi de hazırlık süreleri arasında nasıl bu kadar fark olabiliyor, ya da bizim bildiğimiz, klişe 8-10 saatten önce hazırlanamaz, sizin ürününüz nasıl bu kadar çabuk hazırlanabiliyor diye soracaksınız;

Çok basit, klişelerin hazırlanma süreçleri aynıdır (flekso); 

1. Fotopolimer dediğimiz ışığa duyarlı malzeme UV lamba altında pozlanır,

2. Pozlanmış malzeme yıkanır,

3. Yıkamadan sonra fırında kurutulur,

4. Kurutmadan sonra tekrar UV lamba altında son pozu verilir ve ardından detack işlemiyle yüzey yapışkanlığı alınır ve klişe baskıya hazır hale gelir.

Burada farkı yaratan ikinci ve üçüncü aşamalardır. 

Solventle yıkanan klişeler kurutma sürecinde 7-10 saat arasında fırında tutulmalıdır ki yıkama esnasında klişeye nüfuz eden kimyasal buharlaşabilsin, eğer daha kısa süre fırında tutuluyorsa detack işlemiyle yüzey tamamen kapanır ve klişenin içinde kalan kimyasal baskı ömrünü ciddi oranda kısaltır.

Bizim ürünümüz ise sadece su ile yıkanır ve kurutma aşamasında en fazla 8-10 dakika fırında kalır.

Dışarıdan hizmet alınması yerine kendi klişesini kendi bünyesinde hazırlaması, firmaya hareket kabiliyeti sağlayacağı gibi klişe maliyetlerinde de neredeyse yüzde elli oranında avantaj sağlayacaktır. Üstelik bu iş için yapılması gereken yatırım da sanıldığı kadar büyük değil.  

Hem letterpress hem de flekso kalıplarımız analog ve dijital (CTP) olmak üzere iki çeşit.     CTP kalıplarımız HD Flekso dediğimiz yüksek çözünürlüklü baskıya uygun, aynı zamanda analog kalıplarımızdan da dijital performansında sonuçlar alınabiliyor. Hem analog hem de dijital ürün kullanıcılarımız fotoğraf kalitesinde baskı yapabiliyorlar.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor?

Oldukça geniş bir müşteri portföyümüz mevcut ve bu portföy içinde çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmalar mevcut; baskı kalıpları alanında etiket, baskılı kova (yoğurt, ayran, boya vb.), tekstil, sleeve ambalaj, fleksibıl ambalaj, metal ve plastik tüp, V kayış, zımpara, teneke ambalaj imalatçıları ve bu sektörlere hizmet veren klişeciler, kısaca ambalaj sektörünün tamama yakınını sıralayabiliriz.

Yaprak bıçak alanında da rotatif kesim yapan tüm etiket, karton bardak ve kap, zarf, poşet, ambalaj üreticilerinin yanı sıra farklı sektörlerden gelen özel malzeme kesim taleplerine de cevap verebilmekteyiz.

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

SinkoTech olarak en büyük gücümüz müşterilerimizin memnuniyetidir. Hizmet kalitemizi duyup bizimle irtibata geçen firmaların sayısı küçümsenmeyecek kadar çok.

Bir tedarikçi olarak bütün ürünlerimiz müşteri tarafında imalatta doğrudan kullanılan ürünlerdir. Dolayısıyla en kaliteli ürünü en uygun fiyata, en kısa sürede müşteriye ulaştırmanın yanı sıra özel imalat taleplerine de cevap verebiliyoruz. Zaman zaman oluşan sorunlarda da çok hızlı sürede yerinde destekle çözüm üretiyoruz. Müşterinin kesim ünitesini ya da klişe hazırlama makinesini periyodik olarak kontrol ederek çoğu zaman problemler daha ortaya çıkmadan önleyebiliyoruz. 

Teknolojik gelişmelerin takipçisi olduğunuzu biliyoruz bu bağlamda AR-GE çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Biz zaten bir teknoloji firmasıyız, mühendislerimiz hem ürün kalitesini arttırmak hem de termin sürelerini kısaltmak için sürekli çalışıyor.

Klişelerin geliştirilmesiyle ilgili Ar&Ge çalışmaları Japonya’da Toyobo laboratuarlarında gerçekleştiriliyor. Biz burada kullanıcılardan aldığımız geri bildirimleri Ar&Ge bölümüyle paylaşıyoruz. Bu bilgiler gerek mevcut ürünlerin iyileştirilmesinde gerekse yeni ürün geliştirilmesinde altın değeri taşıyor. Dolayısıyla müşterinin varsa ürünle ilgili tüm görüşlerini dikkatle değerlendiriyoruz. Bir diğer çalışmamız da klişelerimizin hazırlandığı makineler üzerinde yaptığımız çalışmalar; şu anda büyük ebatta suyla yıkanan klişe hazırlayabilecek bir makine henüz hazır olmamasına rağmen önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu makine de hazır olacak  

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme faaliyetleriniz nelerdir?

Yaprak bıçak ve manyetik silindir üretimi konusunda zaten Türkiye’de ilk ve tek’iz.  Biraz önce bahsettiğim gibi bu yıl katıldığımız Chicago fuarında gördüğümüz üzere artık Dünyanın öbür ucunda dahi firmalar SinkoTech markasını tanıyorlar.

Şu anda yeryüzünde beş kıtada Sinkotech tesislerinde üretilmiş yaprak bıçaklar kullanılıyor. Pazar geliştirme faaliyetleri konusunda öncelikle yurt içi ve yırt dışında fuarlara katılıyoruz katılamadıklarımız fuarları da ziyaretçi olarak görmeye çalışıyoruz. Sektörle ilgili yayın ve mecmuaları takip ediyoruz.

Yaprak bıçak ve manyetik silindir alanında pazar geliştirme faaliyetlerimiz daha çok yurt dışına yönelik. Türkiye’de Pazar nispeten oturmuş durumda.

Ancak baskı kalıbı dediğimiz zaman Türkiye’de henüz ulaşmadığımız ve suyla yıkanan kalıbın rahatlığıyla tanışmamış büyük bir potansiyel var. 

Bunların başında fleksibıl ambalaj ve bir de plastik ve teneke ambalaj üreticileri geliyor. Bu yıl bu pazarlara yönelik daha aktif çalışmalar yapma düşüncesindeyiz. Pazar geliştirme faaliyetlerimiz kısaca bunlardan ibaret. 

2011 yılında dünya piyasasına açılmak için bir yatırım yaptınız. Bu konunun gelişiminden bahseder misiniz?

2005 yılından beri edindiğimiz tecrübeyi artık tüm dünya ile paylaşmamız gerekiyordu.

O kıtada oldukça iyi bir potansiyel mevcut ama aynı zamanda birçok da rakibimiz mevcut. Biz bunu göze alarak o pazara girdik ve çok kısa bir sürede sistemi oturttuk.

Çok fazla sıkıntı yaşamadık diyebilirim. 

Ürününüzü ne kadar hesaplı ve hızlı üretirseniz üretin, konu dünyanın öbür ucuna, hem de çok kısa bir sürede sevk etmek her zaman kolay olmayabiliyor. Burada lojistik sorunları karşınıza çıkabiliyor. Biz bunun da üstesinden geldik ve gerçekten şaşırılacak süreler içerisinde Amerika kıtasındaki müşteriye ürününü teslim edebiliyoruz.

Edindiğimiz tecrübeler her zaman için bir sonraki adımımızda kapıyı açan anahtar oluyor. Şu anda aynı modeli farklı ülkelerde oluşturma çalışmalarımız devam ediyor.

Yaprak bıçak üretiminde öncü firmalardan birisiniz. Üretim konusunda Türkiye hangi aşamadadır?

Türkiye’de yaprak bıçak üreten tek firma SinkoTech’tir. Zaman zaman yeni firmaların bu sektöre girmeyi planladıklarını duyuyoruz ancak şu ana kadar tam anlamıyla yatırım yapan olmadı. Biz de her geçen gün dünyanın farklı bir noktasıyla çalışmaya başlıyoruz ve kapasitemizi tüm dünyanın ihtiyacını karşılayabilecek hale getirmek için yatırımlar yapıyoruz. 

Flekso baskı kalıplarının teknolojik olarak hangi aşamaya ulaşmıştır?

Flekso kalıpları dünyada ilk kullanılmaya başlandığından beri teknolojinin de ilerlemesine paralel olarak sürekli geliştirilmiştir.

Yakın zamana kadar flekso baskı denilince insanların aklına çok kötü, hatta patates baskısı olarak tabir edilen kalitede baskılar gelirken günümüzde fotoğraf kalitesinde baskılar yapılabilmektedir. Üstelik bu neticeler CTP kalıpların yanı sıra analog kalıplarla da elde ediliyor.

Sadece baskı kalitesinde değil, kalıbın hazırlanması aşamasında da ciddi geliştirmeler olmuştur. Bir zamanlar kalıbı baskıya hazırlamak çok uzun saatler alırken, günümüzde bu iş için bir saatten kısa bir süre yeterli olmaktadır. Üstelik hiç bir kimyasal madde kullanmadan, insan sağlığına ve doğaya da kesinlikle zarar vermeden kalıp hazırlamak mümkün.

Aslında bahsettiğimiz kimyasalların zararlarından tam olarak bahsetmeye kalkarsak burada sayfalar yetmeyebilir, bu konuyla ilgili araştırmalarımızı merak eden okuyucular talep ederlerse makale haline getirdiğimiz araştırmalarımızı kendileriyle paylaşabiliriz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Malum, bir yılı daha geride bıraktık ve yeni bir yıla girdik. Her yeni yıl yeni umutları da beraberinde getirir, hayalleri de. Zaten insanların içindeki yaşama sevincini de, başarma azmini de hayallerine ulaşabilme umudu canlı tutar. Bizim 2005 yılında bir hayalimiz vardı, aslında hayal değildi bir amaçtı ama bize hayal kuruyorsunuz dediler,  umutla peşinden koştuk ve yakaladık. Şimdi de başka “hayallerimizin” peşinden koşuyoruz.

2013’ün herkesin hayallerini gerçekleştirdiği bir yıl olması dileğiyle herkese başarılarla ve güzelliklerle dolu bir çalışma hayatı diliyorum…