Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Röportaj Işık Plastik ürün kalitesi ile fark yaratarak büyümeye devam ediyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Işık Plastik ürün kalitesi ile fark yaratarak büyümeye devam ediyor

Işık Plastik Üretim ve Mühendislik Direktörü Serkan İşmarEndüstriyel levha ve thermoform gıda ambalajı ürünlerini tek çatı altında sunan Işık Plastik, ihracatın stratejik üssü Gebze Organize Sanayi bölgesinde yer alan toplam 26.678 m2 kapalı alana sahip fabrikalarında bulunan son teknoloji makine parkı ile üretimlerini gerçekleştiriyor. Yılda 20.000 ton plastik levha, 18.000 ton plastik ambalaj ve masterbatch üretim kapasitesine sahip olan şirket, yeni geliştirdiği Ar-Ge projeleri ile de sektöre öncülük edecek adımlar atıyor. Işık Plastik Üretim ve Mühendislik Direktörü Serkan İşmar; 2021 yılı sonunda hayata geçirdikleri ve Türkiye’de bir ilk olan ayna özellikli endüstriyel levhaların üretim tekniklerini ve öne çıkan özelliklerini anlattı.

Serkan Bey öncelikle sizi ve firmanızı tanımak isteriz. Okuyucularımız için kısaca anlatabilir misiniz?

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 2002 yılında mezun olduktan hemen sonra Işık Plastik’te çalışma hayatıma başladım. Bu süre zarfında 2007 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde MBA yaptım. Işık Plastik’te sırayla üretim mühendisi, üretim şefi, üretim müdürü görevlerinde bulundum ve son olarak üretim ve mühendislik direktörü olarak çalışmaya devam etmekteyim.

Işık Plastik, 1988 yılında kurulmuş olup 1997 yılında üretime başlamıştır. Günümüzde yaklaşık 250 personeliyle yılda 20.000 ton plastik levha ve 18.000 ton plastik ambalaj ve masterbatch üretim kapasitesine sahiptir. Firmamız inşaat, aydınlatma, güvenlik, reklam, sağlık, otomotiv ve gıda ambalajı gibi birden fazla sektöre hizmet vermekte aynı zamanda dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirmektedir.

Kurulduğu günden bugüne devam ettirdiği Ar-Ge faaliyetlerine 2018 yılında sanayi bakanlığı tarafından onaylanan Ar-Ge Merkezi çatısı altında devam etmektedir. Yine 2018 yılında yalın üretim faaliyetlerine başlayarak üretim süreçlerindeki verimliliğin artırılması için çalışmaktadır. 2019 yılı sonlarında Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde ikinci fabrika kurulumuna başlamış ve 2021 yılı sonunda üretime geçmiştir. Aynı zamanda 2021 yılı Ocak ayında halka arz olarak Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır.

25 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de faaliyette olan Işık Plastik A.Ş.’nin kuruluşuyla birlikte bugüne kadarki faaliyetlerini paylaşabilir misiniz?

Gebze Organize Sanayi bölgesinde bulunan ilk fabrikamızda ağırlıklı olarak gıda ambalajı üretimi yapmaya başladık. Ayrıca o dönemde Türkiye’de ilk üreticisi olduğumuz cidarlı polikarbonat ve polipropilen levha ile ithalatın önüne geçerek yurt içi pazarında önemli derecede pay aldık.

Devam eden yatırımlarla hem gıda ambalajı hem de endüstriyel levha tarafında üretim kapasitesini artırdık. Özellikle 2006 yılında yaptığımız yatırımla Türkiye’de ilk defa optik özellikli levha üretimine başladık.

2021 yılında yine Gebze Organize Sanayi bölgesinde ikinci fabrikamızı kurup, 2021 yılı sonunda Türkiye’de ilk ayna özellikli endüstriyel levha üretim faaliyetlerine başladık.

Ülkemizde sektörün ilklerini gerçekleştirerek başarınızın sürdürülebilir olmasını temel kılan yaklaşımlarınız sizce nelerdir?

Işık Plastik kurulduğu günden bu yana kendi sektöründe öncü olmayı hedefleyen ve ürettiği ürünler ile ilkleri başaran yerli bir firma olmuştur. Yenilikçi özelliğini benimsemiş özverili çalışanları ile başarı süreklilik kazanmıştır.

Sektörünüzde oluşan yeni ihtiyaçlara yönelik çözümleriniz konusunda bilgi alabilir miyiz?

Firmamız sağlam Ar-Ge altyapısı ile sektörel ihtiyaçların ve müşteri beklentilerinin karşılanması konusunda hızlı ve efektif çözümler sunmaktadır. Bugüne kadar yapmış olduğu TÜBİTAK projeleri, sanayi- üniversite işbirliği projeleri ile niş pazara yönelik katma değeri yüksek ürünleri hayata geçirmiştir.

Policam Ayna GoldAyna özellikli endüstriyel levhanın Türkiye’de ilk üretimini gerçekleştirdiğinizden bahsetmiştiniz. Bunu açabilir misiniz?

Yaptığımız yatırım ve projeler ile her zaman sektörde öncü firma olmayı hedefliyoruz. Aynı bakış açısı ile ithalatın önüne geçilmesi için projelendirilen ayna özellikli endüstriyel levha yurtiçinde bir ilk olmuştur. Ayna kaplı endüstriyel levha yatırımı Ar-Ge proje çıktımızdır. 2021 yılı sonunda projenin hayata geçmesi ile farklı sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamıştır. 2022 yılı için yapılan toplam imalatın %47’si ihracat, %53’ü ise yurt içi satışlardan oluşmaktadır. %47 ihracatın %22’si Amerika pazar payıdır.

Ayna kaplı endüstriyel levha hangi sektörlerde tercih edilmektedir?

Ayna kaplı endüstriyel levhalar cam aynalara göre ağırlığının yarısı kadar olup hafif olması ile uygulama kolaylığı sağlamaktadır. Bu anlamda dekoratif amaçlı mobilya sektöründe sıkça tercih edilmektedir. İşleme kolaylığı özelliğinden dolayı kompleks şekiller kolayca elde edilebilir. Bu nedenle reklam sektöründe de tercih edilmektedir.

Ayna kaplı endüstriyel levhaların darbe dayanımı oldukça yüksektir. Kırılması ya da darbe alması durumunda keskin uçlar oluşturmadığı için okul ve hastane gibi güvenlik gerektiren sosyal alanlarda sıkça tercih edilmektedir.

Endüstriyel levhaların aynaya dönüştürülmesi prosesi hakkında bilgi verir misiniz?

Yüzey kaplama yöntemleri incelendiğinde kaplanacak malzemenin fiziksel yapısına ve uygulama metoduna göre değişik yöntemler mevcuttur. 

Endüstriyel uygulamalarda ‘’Kimyasal Buhar Biriktirme’’ ve ‘’Fiziksel Buhar Biriktirme’’ kaplama metotları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yaptığımız Ar-Ge çalışmasında endüstriyel plastik malzemelerin alüminyum kaplanması için en uygun kaplama yönteminin fiziksel buhar biriktirme olduğunu belirledik. Bu yöntem ile şeffaf olan plastik levhalara alüminyum film kaplaması yapılarak plastik ayna elde edilebilmektedir.  Fiziksel buhar biriktirme metodu, yüksek vakum altında bulunan kaplama yapılacak metal buharlaştırılarak veya sıçratılarak atomların yüzeyden koparılması ve kaplanacak olan taban malzemesi yüzeyine biriktirilmesi esasına dayanır. Bu yöntem metalize kaplamalar arasında çevreci olması sebebiyle de tercih sebebi olmuştur.

Ayna kaplama prosesinin birinci basamağı metalin levha yüzeyine kaplanmasıdır, ikinci basamağı ise kaplama yapılan metalin korozyon ve çizilmeye karşı korunmasıdır. Bu amaçla iki farklı çözüm sunmaktayız. İlki metalin arkasına özel geliştirilmiş boya uygulamasıdır. Diğeri müşterinin direkt kullanımına hazır çift taraflı bant uygulamasıdır.

Policam Ayna SilverKalite olarak ayna kaplı endüstriyel levhalarınızın rakiplerinden farkı nedir?

Ayna kaplamada kullandığımız akrilik ve polikarbonat levhaların üretimi ISO7 standardına uygun, temiz oda içerisinde kamera sistemi ile yapılmaktadır. Kamera sistemi sürekli yüzey kontrolünü sağlayan bir sistemdir. Bu sayede ayna kaplanacak levhalar, belirlenen kalite standartlarına uygun olarak üretilmektedir. 

Fiziksel buhar biriktirme uygulamasında kullandığımız alüminyum metalinin safsızlığının yüksek düzeyde olması ve uygulama esnasında yüksek vakum seviyesinin elde edilmesi bu proseste kritik bir durumdur. Bu koşulların sağlanması durumunda istenen maksimum reflektans elde edilmektedir.   

Son olarak neler söylemek istersiniz?

2023 yılı hedefimiz öncelikle yurtiçi ve yurt dışındaki pazar payımızı artırmaktır. Ürünlerimizin kalite farkının görülmesi ile pazarda hızlı bir yükseliş yakaladık ve bunu artırarak devam ettirmek istiyoruz. Bu anlamda yeni dönemde planladığımız kısa vadede gerçekleştireceğimiz yeni yatırımlar ile hem kapasite artırımı hem de farklı yüzey özellikli ayna seçenekleri ile beklentiler karşılanacaktır.