Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Röportaj Maksipan Plastik Makina Genel Müdürü Necdet BAŞPINAR

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Maksipan Plastik Makina Genel Müdürü Necdet BAŞPINAR

Maksipan Plastik Makina Genel Müdürü Necdet BAŞPINAR“Ar-Ge çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir”

26 yıldır plastik sektöründe hizmet etmekteyiz. 23 yıldır ise kendi imkânlarımızla Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız. Bu çalışmalar sırasında 5 adet TÜBİTAK projesini hayata geçirmiş ve Türk sanayisine kazandırmış durumdayız. Şu ana kadar kurmuş olduğumuz 60’ın üzerindeki fabrikada çalışan hiçbir makinemiz bir diğeriyle aynı değildir. Her birinde mutlaka bir yenilik unsuru mevcuttur.

Firmanızın kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız 1997 yılında plastik ürünler üretmeye başlamış ve 2002 yılında ilk defa Türkiye’de Balonlu Naylon Makineleri üretimine başlamıştır. 21 yıl içerisinde sürekli olarak hem makine üretimi yapıp yeni fabrikalar kurduk, hem de kendi bünyemizde Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdük. Aradan geçen bunca yıl içerisinde makinelerimizi son derece teknolojik ve kullanışlı hale getirdik. Öyle ki şu anda makinelerimiz sadece 2 personelle çalışabilmektedir.

Ayrıca 2 yıl önce üretimine başlamış olduğumuz Plastik Plywood hem teknik yapısı itibariyle inşaatta beton kalitesini arttırmış hem de sudan, nemden ve rutubetten etkilenmeyerek kullanım ömrü uzamıştır. En önemlisi de geri dönüştürülmüş plastikten üretilerek ekonomimize ciddi bir katkı sağlamıştır. Bütün bunların yanında milyonlarca ağacın kesilmesini engelleyecek olan Plastik Plywood’lar gerek ülkemizde gerekse dünyada benzeri olmayan ve tamamen kendi Ar-Ge’mizin sonucunda ortaya çıkmış patentli bir ürünümüzdür.

Bu hatla birlikte Ar-Ge süreci yeni tamamlanmış olan Plastik Seperatör Levha Hattı da önümüzdeki ay üretime geçecektir. Yine bu hattımızda yüzbinlerce metrekare kağıt levhaların yerini alarak hem geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanılmasını sağlayacak, hem de binlerce ağacın kesilmesini engelleyecek çevreci bir üründür. Bu Ar-Ge süreçlerinde ayrıca Demonte Saksı Makineleri çalışmaları da bitirilerek üretime başlanmıştır.

Üretimini gerçekleştirdiğiniz makine çeşitleriniz nelerdir?

•Balonlu Naylon Makineleri

•Balonlu Naylon Torba Makineleri

•PE. PP. PS. Levha Hatları

•Co Extrusion Levha Hatları

•Plastik OSB Levha Hatları

•Plastik Plywood Levha Hatları

•Plastik Seperatör Levha Hatları

•Demonte Saksı Levha Hatları

•Plastik T-DIE Kafa Kalıpları

Makinelerinizin ayırt edici teknolojik özelliklerinden ve ortaya koyduğu farklılıklardan bahseder misiniz?

Daha önceden yaptığımız bir buluşla %100 geri dönüşümden Balonlu Naylon üretim makinelerini ilk biz üretmiştik. Bu halen güncelliğini korumaktadır. Yapmış olduğumuz Plastik Plywood ve Plastik OSB makineleri de istenildiği takdirde %100 geri dönüşümlü hammaddeyle de üretim yapabilme kabiliyetine sahiptir. Aynı şekilde diğer makinelerimiz de %100 geri dönüşüm hammadde ile üretim yapabilmektedir. Çünkü biz makinelerimizi üretirken bu şekilde tasarlamaktayız.

Makinelerinizin kullanıldığı sektörler ve uygulama alanları hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Makinelerimiz; mobilya, cam eşya, metal eşyalar, elektronik v.b. bütün sektörlerde ambalaj olarak kullanılmaktadır. Kısaca üretimin olduğu her yerde gerek ambalaj, gerekse seperatör olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yine mobilya ve inşaat sektöründe osb, plywood levha olarak kullanılmaktadır.

Mümkünse gerek yurt içi gerekse yurtdışındaki referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?

İhracatımız en çok Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine yapılmaktadır. En kısa süre içerisinde Kuzey Afrika ülkelerine de ihracat yapmak istiyoruz.

Yurtdışında; Azerbaycan, Irak, Arnavutluk, Kosova ve Romanya’da, yurtiçinde ise; Atlantik Plastik, Ack Ambalaj, Köksan A.Ş., AKD Plastik, Süstaş A.Ş. gibi bir çok firmamız mevcuttur.

Makinelerinizde sensör, otomasyon ve sürücü gibi inovasyon konularında çalıştığınız firmalar hangileri? 

Makinelerimizin otomasyon ve sürücü gibi konularında 23 yıldır Gençler Elektronik İstanbul ve MTN Otomasyon İzmir firmalarıyla çalışmaktayız.

Üretim tesisiniz, istihdam profiliniz, yıllık üretim kapasiteniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

İzmir Torbalı Pancar beldesinde 4500 m² kapalı alanda çalışmaktayız. Bünyemizde bir Ar-Ge ekibi ile birlikte mühendis, teknisyen, otomasyon alanlarında teknik personeller bulunmaktadır. Yılda 12 adet ekstrüzyon hattı üretebilmekteyiz. Sahip olduğumuz belgeler 5 adet Patent ve 7 adet Faydalı Model Belgesi, İSO 9001’dir.

Satış sonrası servis, bakım, yedek parça ve müşteri memnuniyeti sağlama konusunda nasıl bir kurumsal örgütlülüğünüz var? 

Gururla söylediğimiz bir konu 23 yıldır hiçbir makinemizde servis ihtiyacı olmamıştır. Şayet olsaydı da, fabrikadan direkt müdahale ederiz.

Ülkemizdeki pazar payınız ne kadar? Özellikle hangi bölgelere ağırlıklı satışlar var? 

Ülkemizde ve Orta Doğu’da Balonlu Naylon makinesi üretiminde tek yerli üretici oluşumuz sebebiyle pazarın %70’i firmamıza aittir. Bölgesel olarak Karadeniz ve Doğu Anadolu hariç tüm bölgelerde kurduğumuz fabrikalar mevcuttur.

Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Önümüzdeki dönemde Türkiye’de üretimi olmayan Plastik Plywood ve Seperatör hatlarını üretime alıp satışına başlayacağız. Planlaması bitmiş 2 adet yeni ekstrüzyon hattımızın üretimi ve yatırımı da 3 ay içerisinde başlayacaktır.

Her sektörde olduğu gibi sizin sektörünüzde de başarıyı sürdürülebilir kılmak büyük önem taşıyor. Buradan geriye doğru baktığınızda çıtayı yükselten ve başarıyı sürdürülür kılan temel yaklaşımlarınız sizce nelerdir?

Biz yıllardır Ar-Ge yapan bir firmayız. Şu ana kadar kurmuş olduğumuz 60’ın üzerindeki fabrikada çalışan hiçbir makinemiz bir diğeriyle aynı değildir. Her birinde mutlaka bir yenilik unsuru mevcuttur. Diğer yandan Türkiye’de %100 yerli tek üretici olmamız sebebiyle zaten tek rakibimiz kendimiz ve en güçlü yanımız yenilikçi yaklaşımımızdır.

Türkiye’de plastik sektöründeki son on yıllık büyümeyi ve teknoloji kullanımını nasıl görüyorsunuz? 

Türkiye son 10 yılda plastik sektöründe çok ciddi bir büyüme gerçekleştirmiştir. Bunu fuarlardan da rahatlıkla görebiliyoruz. Bazı Çin malı makinelerin ülkemizde ve diğer ülkelerde yaratmış olduğu olumsuzluklar %100 Yerli Üretim ile çözülecektir. Bu konuda herkesle hemfikiriz. Mevcut olan Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri pazarımıza Afrika ülkeleri de eklendiğinde ciddi bir büyüme gerçekleşecektir. Bizde MAKSİPAN olarak gelecek planlarımızı ve hazırlıklarımızı bu doğrultuda yapmaktayız.

Biliyoruz ki rekabetin önemli olmazsa olmazlarından biri de, inovasyon ve işlevsel tasarımın yanı sıra marka kimliği oluşturmak. Siz bu süreci nasıl yürütüyorsunuz? Fuar ve sektörel dergilerle sinerjiyi nasıl sağlıyorsunuz? 

Kesinlikle inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımıza son hızla devam etmekteyiz. Buda hem ürettiğimiz makineler vasıtasıyla, hem de yeni hedeflerimizle MAKSİPAN markasına değer katmaya devam edecektir. Tüm bu çalışmalarımızı en iyi şekilde gösterebileceğimiz yerler hiç kuşkusuz ki fuarlar ve sektörel dergilerdir. Dolayısıyla bu iki unsur kendimizi tanıtabilmemiz açısından vazgeçilmezimizdir. Bu sebeple her ikisine de katılmaya devam edeceğiz. Ayrıca bana bu fırsatı verdiğiniz için derginize teşekkür ederim.

Son olarak neler söylemek isterdiniz?

Son olarak içinde yaşadığımız günlerde ülkemizdeki deprem felaketi sebebiyle tüm ölenlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İnanıyorum ki milletçe el ele vererek bu zor günlerin de üstesinden geleceğiz.