Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Plastik ambalajların uzun raf ömrü ile azalan gıda israfı avantajı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik ambalajların uzun raf ömrü ile azalan gıda israfı avantajı

 

Dünya genelinde bir yanda açlık sınırında yaşayanların sayısı, bir yanda ise gıdaların israfı giderek artıyor. Örneğin; tüm Sahra-altı Afrika Kıtası’nın gıda üretimi sadece 230 milyon ton iken gelişmiş ülkelerdeki tüketiciler her yıl 222 milyon ton gıdayı tüketmiyor, çöpe atıyor. ABD ve İngiltere’deki toplam gıda israfı ihtiyacı olanlara ulaşabilse açlık sorunu çözülürdü. Gıdaların korunması ve raf ömürlerinin uzatılması ise ambalajın önemini, ambalajlar içinde plastiğin avantajlarını gündeme getiriyor. PAGEV de bu yıl 8’incisini düzenlediği Endüstri Kongresi’nde gıda sektöründe plastik uygulamalarının farklılıklarını ve faydalarını masaya yatırdı. 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV)’nın her yıl düzenlediği Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 8’incisi bu yıl  “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” teması ile gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak gıda ambalajlarında plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmelerin tartışıldığı kongrede, sektör temsilcilerine en yeni bilgiler ve güncel gelişmeler aktarıldı. Swissotel The Bosphorus’da yapılan kongreye; Farmamak, Bell Packaging, Dupont, Equipolymers, PETKİM, BASF, Kalite Sistem Laboratuarları Grubu, Extrasolution, Albis Plastic gibi dev şirketlerden katılan konuşmacılar, sektör temsilcilerine gıda ambalajlarında kullanılan plastik uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Sektör temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği kongre, katılımcı firmaların konu ile ilgili yaptığı sunumlarla başladı. PAGEV bu yıl farklı bir uygulamaya da imza attı ve kongrede panellere de yer verdi. Plastik ambalajların günlük hayatımızda üstlendiği rol ve yaşamımızı kolaylaştıran özellikleri söz konusu panellerde tartışıldı.  

İlk olarak Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Plastik Ambalajın Yaşam Kalitesine Katkısı” konulu panelde; Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurseli Uyanık konuyla ilgili bilgiler paylaştı. 

Kongrede ayrıca, PETKİM Genel Müdürü ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut’un moderatörlüğünde ikinci bir panele daha yer verildi. Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, McDonald’s Türkiye Kalite Güvence Müdürü Hikmet Toksöz, Suder Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdemir ve PLAŞ Plastik Genel Müdürü Osman Acun’un konuşmacı olarak katıldığı panelin konusu ise “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları”.

Kongre süresince, gıda ambalajlarında plastik kullanımının düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm avantajı, değişik üretim teknolojilerinin uygulanabilmesi, hafiflik, saydamlık gibi özellikleri vurgulanırken; gıdaların israfının önlenebilmesi ve raf ömrünün uzatılması konusunda plastik uygulamaların yeri bir kez daha vurgulandı. 

Bu yıl 8’inci kez düzenledikleri kongrenin plastik sektörü açısından son derece yararlı olduğunu belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, “Bu yıl da sektör temsilcilerimiz, dünyanın önemli şirketlerinin yöneticileri ile bir araya gelerek, sektörümüz ile ilgili gelişmeleri paylaşma fırsatı yakaladılar. Aynı zamanda ülkemizin değerli üniversitelerinden katılan akademisyenlerin deneyimlerinden yararlandık. Kongre süresince plastik sektörü içinde özellikle gıda ambalajlarında plastiğin önemini, tüm dünyadaki gelişimini ve sektör ile ilgili yeni teknolojileri de değerlendirme olanağını yarattık” dedi. 

Uysal, “Gıda sektörü açısından plastiklerin önemi bir kez daha gündeme taşıdık. Dünyada bir yanda açlık bir yanda gıda israfı büyüyor. Plastik ambalajlar bu noktada sunduğu çözümlerle farklılığını ortaya koyuyor. Gıdaları koruyan, ömrünü uzatan ve hijyen sağlayan plastikler ile gıda israfını plastik ambalajlarla ile önleyebiliriz. Plastikler hakkındaki yanlış algılamaları araştırmalarımızla yıkmaya çalışıyoruz. Sektör olarak tüm firmalarımızla birlikte bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.

Kongre Komitesi Başkanı Ahmet Meriç ise yaptığı konuşmada plastik ambalajların gıda sektöründe çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek konuyla ilgili çarpıcı bir örnek verdi. “Eğer dünyada ısraf edilen gıdaların sadece dörtte biri kurtarılsa, açlık sınırındaki yaklaşık 870 milyon insanın beslenmesi sağlanabilirdi” dedi. Meriç son olarak PAGEV’in 2014 yılının Aralık ayında gerçekleştireceği 9. Plastik Endüstrisi Kongresi’nin konusunu plastiklerin en etkin olarak kullanıldığı alanlar arasında yer alan “Otomotiv Sektöründe Plastikler” olarak açıkladı.