Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News “Plastikler araştırmalara göre en çevreci, geri kazanımı en kolay ürünlerden biridir”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Plastikler araştırmalara göre en çevreci, geri kazanımı en kolay ürünlerden biridir”

 

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, Türkiye plastik sanayicilerinin Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi konumuna yükseldiklerini belirterek, yeni ürün ve teknolojilerle her geçen gün kullanımı artan ve gelişmiş ülkeler tarafından korunan plastik sanayisinin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla geliştiğini kaydetti. 

Hüseyin Semerci, ülke ekonomisine katkı yapan her sektör gibi cam sanayisinin de Avrupa ölçeğinde bir üretim kapasitesine ulaşmasından mutlu olduklarını ancak Avrupa’nın ikinci büyük üretim kapasitesi ve mamul bazında dış ticaret fazlası veren plastik sanayisinin de çok değerli olduğunu hatırlattı. Semerci, “Haksız rekabete soyunarak plastiğe gerçek dışı saldırıda bulunulmasının her zaman karşısındayız. Rekabet, hem sektör içinde hem de ürün türleri bakımından her dönem devam edecek. Hür teşebbüsü savunan herkes için bu geçerli. Tek rekabet türüne karşıyız, o da haksız rekabet! Haksız olanı dışında her türlü rekabete varız” dedi. 

Doğalgaz ya da ham petrolden elde edilmesi önemsiz, plastikler geri dönüştürülür

PAGDER’den yapılan açıklamada, plastik mamullerin tamamının geri dönüşümünün mümkün olduğu; plastik hammaddelerin doğalgaz ya da hampetrolden elde edilmesinin herhangi bir farklılık doğurmadığı belirtildi. PAGDER’in açıklamasında, başka ürünlerle birleştirilmiş olanlar dışında bütün plastik mamullerin geri dönüştürülebileceği, aksi yöndeki bilgilerin tamamen yanlış olduğu kaydedildi. 

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci konuyla ilgili açıklamasında şu bilgiyi de aktardı:  “Plastik hammaddeleri, hampetrol ya da doğalgazlardan elde edilir. Hatta bilimsel olarak kömürden, organik maddelerden de plastik elde etmek mümkündür. Maliyet olarak en uygunu hampetrol ve doğalgazlardan elde edilen olduğu için diğer kaynaklar kullanılmamaktadır. Doğalgazdan elde edilen petrokimyasallar ve plastikler geri dönüştürülemez, diye bir ifade doğru değildir. Petrol, doğalgaz ya da organik olsun elde edilen petrokimyasalların formülasyonu aynıdır. Plastik kullanılarak, başka materyallerle birleştirilerek yeni bir ürün elde edilmesi halinde geri dönüşüm durumu farklılaşabilir. Bu halde plastik bir üründen söz edilemeyeceği halde, geri dönüştürülemez savı yanlıştır.”

“Geri dönüştürülemez” denilen ürünün 28 tane “geri dönüşüm fabrikası” var! Yeter ki toplama kanalları oluşturulsun

PAGDER yaptığı açıklamada, cam sanayisi tarafından geri dönüştürülmesinin mümkün olmadığı iddiasında bulunulan plastik şişelerin, PC ve PET hammaddeden üretildiği ve bunların da en yaygın biçimde geri dönüştürülen ürünler arasında yer aldığı hatırlatıldı. 

Özellikle PET şişelerin kolay toplanması ve kolay işlenerek başta iplik ve elyaf olmak üzere ticari kullanım alanlarının yaygın olması nedeniyle geri kazanım tesislerinin hızla kurulduğunu belirten Hüseyin Semerci,   “PET Dönüştürücüleri Derneği’nin verilerine göre hali hazırda şu an 28 tesisin geri dönüşümde faal olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin yeterli toplama kanalları oluşturulamadığı için PET atık ithal edildiği bilgisinin kamuoyuna yansıdığını hepimiz biliyoruz. Geri dönüştürülebilen PET şişeler için gerekli ve yeterli toplama kanallarının oluşturulması ivedilikle gerekiyor” dedi.  

Yaşam Döngü Analizi de ortaya koymaktadır: Plastikler “çevreci” ürünlerdir

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci,  sanayi ürünlerinin “çevreciliği” konusunda son dönemde yaygın yanlışların yapıldığını hatırlatarak,  “Sanayi ürünlerinin çevre açısından sürdürülebilirliğinin bilimsel olarak analiz edilebilmesi, kıyaslanması amacıyla “karbon salımı”nı baz alan analizler son dönemde öne çıkıyor. Bunun hesaplanmasında da,  Yaşam Döngü Analizleri (Bir ürünün ilk üretiminden başlayarak, kullanımının sona ermesi, geri dönüşümünün tamamlanması ya da yok edilmesi ile tamamlanan sürecin tamamı) kullanılıyor. Her iki açıdan da plastik ürünlerin, metal ya da cam ile kıyaslamada üstün olduğu ortaya çıkıyor. Plastik ürünlerin Yaşam Döngüsü Analizi’ndeki karbon salımı üstünlüğü yanı sıra üretiminde kullanılan enerji ve su miktarı açısından, hafifliği ve dayanıklılığı nedeniyle, depolanma, taşıma ve kullanım sonrası toplanması açısından da alternatif ürünlere karşı çok daha çevreci olduğu kanıtlanmış durumda… 2012 yılında, Türkiye’de 180.788  ton kağıt/kartonve kompozit ambalaj, 56.406 ton  cam ambalaj, 128.824   ton plastik ambalaj, 28.857   ton metal ambalaj ve 13 bin 500 ton kompozit ambalaj geri dönüşüm sürecine aktarıldı. Geri kazanımı sağlanan 128.824  bin ton plastik ambalaj atığı ile de 2 milyon varil petrol tasarrufu sağlandı. Bu rakam 7.28  milyon aracın bir depo benzin miktarına denk… Bu geri dönüşüm ile, 774 milyon kilowatt saat elektrik tasarrufu sağlandı; bu da yaklaşık 270 bin ailenin yıllık elektrik tüketim miktarına eş değer…

Bütün tarafların, ülke ve ekonomimize büyük katkı sağlayan plastik ile ilgili bilgileri net ve doğru olarak verme yükümlülüğü bulunmaktadır

Bu yıl, GfK işbirliği ile yaptığımız araştırma da, aslında bazı bilgilerin doğruluğu, yanlışlığı araştırılmadan, insanları etkilediğini ortaya koymuştu. Örneğin, kağıt bardakların sıvıyla temas eden kısmı plastikle kaplıdır. Bu bakımdan, kağıt bardak ile plastik bardak arasında fark yoktur. Oysa tüketici, plastiğin çevreye ve sağlığa zarar verdiği yanlış algısıyla, önyargıyla hareket ediyor, kağıt bardak kullandığını zannediyor. Oysa ikisi de gerçeklerle uyuşmuyor. Kağıt veya plastik bardak kullanma tercihini yaparken, sadece kelimenin çağrıştırdığı anlama göre kağıdı seçmenin yanlış bir karar olduğu örnekteki araştırmada da görülmektedir. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi(LCA) gibi kapsamlı bilimsel çalışmalarla plastiğin kağıda göre daha avantajlı olduğu alanlar belirlenebilir. Plastikler, kağıt ve cam ürünlere kıyasla daha kolay ve daha az enerji kullanılarak geri dönüştürülebilmektedir. Örneklemek gerekirse, cam bardaklar fırınlarda yüksek sıcaklıklarda üretilmekte ve çok yüksek enerji tüketimine sebep olmaktadır. Dolayısıyla ilk üretimi sırasında cam bardaklar, plastik bardaklara göre çok daha yüksek enerji tükettiği için dolayısıyla karbon ayakizine sahiptir. Yine cam mamullerin defalarca kullanılabilmesi için sürekli ve deterjanla yıkanması gerekliliği,  dünyada zaten kıt olan su kaynaklarının tüketilmesine; kullanılan deterjanlar nedeniyle suların kirlenmesine ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Plastik bardak yapımı için ağaç kesilmez.  1 ton kağıt üretmek için 10-17 ağacın kesildiğinin dikkate alınması gerekir. Karbon emisyonları konusunda uzman araştırma kuruluşu Global Carbon Clear firmasının yaptığı araştırmaya göre; plastik bardakların üretiminde kullanılan enerji, muadiline kıyasla yüzde 50 daha azdır.  75 adet bardak üretim ve kullanımı için gereken enerji 20 MUe (Milyon birim enerji) iken aynı miktarda kağıt bardak 30 MUe enerji tüketmektedir. Görülüyor ki, plastik her açıdan daha çevreci bir üründür. Açıkçası, geri dönüşüm konusunda gerekli bilinçlendirmenin sağlanması ve bu şekilde ülke ekonomisine, ülkemize katkı sağlaması için bütün tarafların bu konudaki bilgileri net ve doğru olarak verme yükümlülüğü bulunmaktadır.”