Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Yeni ülkeler, alternatif pazarlar ve fırsatlar ‘Dünya Plastik Atlası’nda!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Yeni ülkeler, alternatif pazarlar ve fırsatlar ‘Dünya Plastik Atlası’nda!

 

PAGDER, küresel krizin etkisiyle yeniden oluşan dünya rekabet ortamına üyelerini hazırlamak amacıyla büyük bir çalışmaya imza atıyor. Proaktif bir çalışma örneği olarak ortaya çıkan ve “Dünya Plastik Atlası” adı verilen çalışma kapsamında; Afrika, Amerika, Orta ve Batı Asya, Doğu-Güney Doğu Asya-Okyanusya, Doğu ve Batı Avrupa, Kuzey ve Güney Avrupa olmak üzere belirlenen 6 ayrı alan için özel birer kitap yayınlanacak.  Her biri 2, 3 veya 4 bölgeye ayrılan ve bu bölgelerde yer alan toplam 97 ülkenin tek tek analiz edildiği Dünya Plastik Atlası, sektör için önemli bir kaynak oluşturuyor.

Plastik sanayicilerinin, makine ve hammadde üreticileri-satıcılarının “hangi ülkede, hangi ürünle, kimlerle ve nasıl rekabet edeceğini” görme ve inceleme fırsatı bulacağı Dünya Plastik Atlası’nda sadece plastik mamulleri değil, hammadde ve makine sektörleri için de kullanılabilecek verileri de kapsıyor.  

Hangi veriler üretiliyor?

GTİP sınıflandırmasının kullanıldığı Dünya Plastik Atlası’ndaki analizlerde; her bir ülke dünya ticaret verilerinden elde edilen istatistikler ve rasyolar yardımıyla yorumlandı. Analize konu ülkenin ithalat talebinin neredeyse tamamını karşılayan ülkeler kapsama alındı. İncelenen ülkenin iç pazarının plastik mamul, hammadde ve makine açısından mevcut durumları belirlendi. Yine her bir ülkenin pazarının potansiyeli analiz edildi. 

Bütünleyici bir bakış açısıyla; Türkiye’nin bu pazarlara yaptığı toplam ihracat, plastik sektörünün bu toplam içindeki payı ve son dönemlerdeki ithalat talep büyümesi ülke bazında incelendi. Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı, pazarın ve ihracatın büyüme oranı, alt sektör kırılımları belirlendi. 

Analizlerde, Türkiye’nin alt sektör bazında yaptığı ihracatın birim fiyatı ve söz konusu ülkenin bu alt sektörde yaptığı ithalatın birim fiyatları; dış ticaret alanında detaylı bir analize imkan veren BACI veri seti kullanılarak karşılaştırıldı ve plastik ihracatçısına fiyat-kalite ekseninde bir analiz fırsatı sunuldu. 

Ayrıca analiz edilen her bir ülkede, mamul, hammadde ya da makine üreticisinin, sektörün hangi alt kırılımında rekabetçi olabileceği, bu alanlarda hangi ülkelerle rekabete girebileceğine ve ihracat yaptığı bu pazara yayılma potansiyeline yönelik veriler üretildi. 

Plastik sektöründe Türkiye’de ilk defa her bir ülke için “hangi ürünlerde rekabetçi olunabilir” analizi yapıldı:

Dünya Plastik Atlası’nda ele alınan ülkelerde, Türkiye’de ilk defa bir analizde kullanılan filtreleme yöntemiyle veri de üretildi. Bu veriyle, plastik ihracatçılarının belirlenen pazarların özellikleri (büyüme potansiyeli, rekabet edilen ülkelerin fiyat stratejileri vb.) dikkate alınarak hangi alt sektörlerde rekabetçi olacağı ve ihracat yapması gerektiği yorumlandı. 

Dünya Plastik Atlası ile ilgili görüşler:

Ülkemizde bir ilk olan Dünya Plastik Atlası’nın diğer sanayi dallarına da örnek olarak, ülkemiz plastik sanayisini dünya ile rekabet edebilir, katma değeri yüksek ürünler üretebilen bir konuma getirmesini temenni eden Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu,  yapılan çalışmalarından dolayı  Sanayi Bakanlığı ve şahsı adına PAGDER’e teşekkürlerini sunarken, PAGDER tarafından küresel krizin etkisiyle yeniden oluşan dünya rekabet ortamına hazırlanmak amacıyla 97 ülkenin pazar durumunun incelendiği “Dünya Plastik Atlası” nın hazırlanmasının yatırımcıların yeni pazarları tanıması, rekabet ettiği aktörlerin stratejilerini öğrenmesi açısından büyük önem arz ettiğini aktardı.

Dünya Plastik Atlası’nın hayata geçirilmesinde başta PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Plastik sektöründe 97 ülkenin iç pazarının rekabet analizini içeren ve pazar çeşitlendirme stratejilerine katkı sağlayarak ihracatımızı arttırma amacı taşıyan Dünya Plastik Atlası’nın tüm okurlarına büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Plastik sektörü, son yıllarda hızla gösterdiği gelişim sayesinde ülkemizin sanayisine ve ihracatına çok önemli katkılar veriyor. Plastik sektörü gösterdiği bu başarıyı, dünya trendlerini yakından takip etmeye, katma değeri yüksek ürünlere yönelmeye ve dünya çapında pazarlama faaliyetlerine yönelerek Türk plastiğini tüm dünyaya tanıtmaya borçlu. Dünya Plastik Atlası gibi bu güzel girişimlerin ilerleyen dönemlerde de devam etmesini temenni ediyoruz.  

Türkiye’nin yüksek ihracat temposuna önemli katkı sağlayan plastik sektörünün ihracatı bu yılın ilk 10 ayında 124 milyar dolara ulaştı; Kimya sektörümüz ise yılın 10 ayında ulaştığı 14,3 milyar dolarlık ihracat rakamı ile otomotiv sektöründen sonra en fazla ihracat yapan 2. sektörümüz oldu. Hedefimiz tüm ihracatçı sektörlerimizin performansımızı sürdürebilir şekilde daha yüksek düzeylere taşıyarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak... Katma değeri yüksek yeni ve özel ürünler geliştirerek, markalaşma ve tasarıma daha fazla önem vererek plastik sektörü Türkiye’nin ihracatına ve üretimine büyük destek vermeyi sürdürecektir” dedi.

TKSD (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk de, “PAGDER’in Dünya Plastik Atlası başlıklı çalışmasını sektörümüz için son derece önemli bir kilometre taşı olarak görmekteyiz. Özellikle hükümetimizin ihracata dayalı büyüme politikasına değerli katkılar yapacağına inanmaktayız. Günümüzün, tüm dünyada süren ekonomik durağanlığı hatta krizi bile diyebileceğimiz ve dolayısıyla sert rekabetin yaşandığı koşullarında, yeni pazarlara açılmak son derece stratejik bir yaklaşımı içermektedir. Dünya Plastik Atlası’nın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, PAGDER’in hazırlamış olduğu Plastik Dünya Atlası ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “PAGDER tarafından hazırlanan Dünya Plastik Atlası’nın, firmalarımızın pazar çeşitlendirme stratejilerine katkı sağlayarak ihracatlarını arttıracağına inanarak, bu eserin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci olmak üzere, emeği geçen tüm PAGDER personeline teşekkür ediyorum. Türkiye plastik sektörü, 2013 yılında ulaşılması beklenen 8,5 milyon üretimi ile AB ülkeleri içinde Almanya’dan sonra ikinci proses kapasitesine sahip olan ülke konumuna erişmiştir. Dünyanın 6. büyük plastik sektörü olan Türkiye plastik sektörü, yılda 5 milyar doları aşan direk ihracatı ve 6 milyar doları aşan dolaylı ihracatı ile ülke ekonomisine 11 milyar doların üzerinde döviz getirisi sağlamaktadır. Kimya Sektörü İhracat Strateji Planı’na göre 2023 yılında plastik ve kauçuk sektörlerinin toplam ihracatlarının 23 milyar dolara erişmesi hedeflenmektedir. Bu hedefin gerçekleşmesi ancak geleneksel mamuller yerine, katma değeri yüksek yeni ve özel ürünler geliştirilmesine, markalaşma ve tasarıma daha fazla önem verilmesine, sektörün özel önem taşıyan stratejik sektörler kapsamında desteklenmesine ve firmalarımızın ihracat pazarlarını arttırmasına bağlı olacaktır. dedi.

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci de, Türkiye plastik sektör mensuplarına “Dünya Plastik Atlası” gibi çok kapsamlı bir veri setini sunmaktan mutluluk duyduklarını aktardı. Hüseyin Semerci, “Dünya Plastik Atlası ile sektör mensuplarımız ihracat için hangi pazarlarda ihracat olanakları bulunduğunu, hedef ülkeleri ve rekabet koşullarını öğrenebilecek,  yurt dışı açılımlarında pazar araştırması, rekabet unsurları gibi konularda zaman kaybetmeyecekler; yurt dışı açılımlarını bu veriler ışığında daha verimli ve hızlı bir şekilde yapabilecekler” dedi.  Semerci, plastik sektörüne yeni rekabet koşulları altında, küresel fırsatları ve yeni ticaret rotalarını sunan Dünya Plastik Atlası’nın gerçek bir yol gösterici olduğunu paylaşarak, Türkiye plastik sektörünün gelişimine katkı sağlayan çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 

Kitaba paralel bir web sitesinin çok yakında hizmete gireceğini söyleyen Hüseyin Semerci, “Bu web sitesinden on-line olarak GTİP’ler vasıtasıyla search yaparak sektör mensupları çok hızlı bir şekilde kendi ürün gruplarıyla ilgili sonuçlara erişebilecekler” dedi.