Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Plastik üreticileri Avrupa 2’ciliğine yerleşti!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik üreticileri Avrupa 2’ciliğine yerleşti!

 

Plastik sektörüne yönelik en kapsamlı verileri üreten PLASFED, güncellenmiş 2013 plastik sektörü verilerini yayınladı. Türkiye plastik sektörü, mamul bazında yüksek oranlı dış ticaret fazlası vermeye, 2013 yılında da devam edecek. Sektörün tamamı dikkate alındığında da üretim büyümesi, değer bazında yüzde 23,1 ile son yılların en yüksek seviyelerinden birini yakalayacak. 

2012 yılında Avrupa’nın üç büyük plastik üreticisinden biri olan Türkiye, İtalya’da yaşanan üretim gerilemesi sonucu ikinciliğe yerleşti. Sektöre yönelik en kapsamlı verileri üreten PLASFED’in, 2013 Ocak-Eylül dönemi gerçekleşmeleri ve güncellenen 2013 yıl sonu tahminlerine göre, son yılların en yüksek büyüme oranlarından biri yaşanacak. Uluslararası verilere göre, İtalya plastik mamul üretiminin geçen yıl yüzde 7 gerilediği ve bu yıl sonunda sabit kalması bekleniyor. Bu sonuca göre Türkiye plastik üretiminde Almanya’nın ardından Avrupa 2.’ciliğine yükseldi.

PLASFED verilerine göre, 2013 yıl sonunda değer bazında plastik mamul üretimi yüzde 23,1 oranında artarak 36 milyar doları geçecek. Plastik mamul ihracatı ise yüzde 11,4 oranında artarak 4 milyar 498 milyon dolar olacak. Plastik mamul sanayiinde dış ticaret fazlası da sürecek. İthalatın 2 milyar 886 milyon dolar olduğu tahmin edilen PLASFED verilerine göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 156 olacak. 

Plastik sanayisinin GSYH içindeki payı yükselecek!

PLASFED 2013 yıl sonu tahminlerine göre, plastik mamul üreticileri son yılların en yüksek büyümelerinden birine imza atmaya hazırlanıyor. Sektörün değer bazında büyümesi yüzde 23,1 oranında tahmin edilirken, bu oran yüzde 3,2 oranındaki revize GSYH büyüme tahmininin 7 katını geçiyor. Plastik mamul üreticileri böylece, GSYH’deki paylarını 1 puan artırarak yüzde 4,5’a erişebilir. Plastik sektörünün büyümesinde iç talepteki artışın etkisi de artıyor. 

Türkiye Avrupa 2.’ciliğine yerleşti!

PLASFED verilerine göre Türkiye, Avrupa’nın ilk iki büyük üreticisinden biri.  Avrupa’nın diğer iki büyük üretici olan Almanya ve İtalya’da 2013 yılı sonunda büyüme beklenmiyor. Almanya’nın bir önceki yıl olan miktar bazında 15 milyon ton üretimle sabit kalacağı tahmini yapılıyor. İtalya’nın ise 2012’de, bir önceki yıla göre yüzde 7 gerilemesinin ardından, 2013’te de büyüme sağlayamayacağı tahmin ediliyor. Bu beklentilere göre Türkiye, İtalya’yı geçerek Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi konumuna yükselmiş durumda.

“Başarılarımız takdiri hak ediyor, gerçeklerden de kopmamamız gerekiyor”

Plastik sektörü 9 aylık gerçekleşmeleri ve güncellenmiş 2013 yıl sonu tahminlerine yönelik bir değerlendirme yapan PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, sektörün büyümesinin memnuniyet verici olduğunu, özellikle ihracat başarısının herkes tarafından takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Aksoy şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye plastik sektörü, başta hammadde olmak üzere yapısal sorunlarının farkındadır. Diğer taraftan, geldiğimiz nokta, üretimdeki, ihracattaki başarımızın daha görünür olması da bir arzumuz.  Plastik sanayicilerinin çalışmaları, başarılarımız takdiri hakediyor ancak gerçeklerden de kopmamamız gerekiyor. Yapısal sorunlarımızın çözümü konusunda karar vericilerle birlikte çalışmalarımızı daha da ilerletmek, derinleştirmek istiyoruz. Plastik sektöründe bütün dünya ölçeğinde sert bir rekabet sürüyor. Bu yılın sonunda da ihracatımızın büyüme hızında biraz yavaşlama olacağını tahmin ediyoruz. Büyümemize iç talebin katkısı geçmiş yıllara oranla biraz daha fazla olacak. Sert rekabetin ve gelişmekte olan bir sektörün var olduğu böyle bir ortamda, rakip sektörlerin açıkça yanlış bilgilere dayalı negatif kampanyalarından duyduğumuz rahatsızlığı bir kez daha vurgulamak isterim.”

PLASFED Verileri: PLASFED tarafından hazırlanan 2013 yılı Ocak-Eylül dönemi plastik sektörü gerçekleşmeleri ve 2013 yıl sonu tahminleri şöyle:

• Değer bazında Türkiye plastik mamul sektörü:

Türkiye plastik mamul üretimi yılın 9 ayı sonunda, 27,1 milyar dolarlık üretim ve 10,8 milyar dolar katma değer gerçekleştirdi. İthalat 2,2 milyar dolar olurken, ihracat 3,4 milyar dolara ulaştı. Sektörün yurt içi tüketimi ise 25,9 milyar dolar oldu. Sektör 9 ayda 1.2 milyar dolar dış ticaret fazlası gerçekleştirdi. Aynı eğilimin yılın kalanında da sürmesi halinde, sektör değer bazında yüzde 23 büyüyerek 36 milyar dolarlık üretime ulaşacak. İthalat 2,9 milyar dolar, ihracat 4,5 milyar dolar ve dış ticaret fazlası da 1,6 milyar dolar olacak. Değer bazında üretimin yüzde 12’si ihraç edilecek ve yurtiçi tüketimin yüzde 92’si yerli üretimle karşılanacak. 

• Miktar bazında Türkiye plastik mamul sektörü: 

Plastik ürünlerin üretimi, Ocak-Eylül döneminde 6,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Yurtiçi tüketim 5,6 milyon ton, ihracat 402 bin ton ve ithalat da 1 milyon 113 bin ton oldu. 

Bu eğilimin sürmesi halinde yıl sonunda sektör miktar bazında yüzde 19,9 oranında büyüyecek ve 2013 sonunda 8,6 milyon ton üretime ulaşacak. Sektörün ihracatı, 1 milyon 484 bin ton, ithalatı 536 bin ton ve dış ticaret fazlası da 948 bin ton olacak. 

Yine miktar bazında, üretimin yüzde 17’si ihraç edilirken, iç talebin yüzde 93’ü yerli üretimle karşılanmış olacak. 

• İhracat verileri:

Türkiye plastik sanayisi, yılın ilk 9 ayı sonunda mamul ve hammadde toplamı olarak 4 milyar 132 milyon dolarlık doğrudan, diğer ihracatçı sektörlerin kullandığı plastik ürünlerin kapsandığı dolaylı olarak ise 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 

2013 yılı sonunda doğrudan ihracatın 5,5 milyar dolara ulaşacağı ve sektörün ayrıca 6 milyar dolarlık dolaylı ihracat yapacağı tahmin edildi. Yılın 9 aylık dönemi sonunda toplam ihracatın yüzde 51’ini oluşturan en fazla ihracat yapılan 10 ülke; Irak, Rusya Federasyonu, Almanya, Azerbaycan, İngiltere, Libya, Fransa, Romanya, İran ve Gürcistan oldu. 

• Plastik hammaddede dışa bağımlılık devam ediyor:

Türkiye plastik mamul üreticilerinin, yerli üretim bulunmaması nedeniyle hammaddede dışa bağımlılığı devam ediyor. 

Sektörün hammadde ithalatı, yılın 9 ayı sonunda miktar bazında 5 milyon 156 bin ton oldu. Sektörün yıl sonunda ithalatının 6,9 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Yerli hammadde üretiminin bir önceki yılla aynı miktarda kalarak 842 bin ton olacağı tahmin edildi. Yurtiçi tüketim 7 milyon 135 bin ton olarak gerçekleşecek ve plastik hammaddede dış ticaret açığı 6,3 milyon tona yükselecek. 

• Plastik mamul ihracatında ortalama fiyat yükseliyor:

Öte yandan, plastik mamul 9 aylık ihracat gerçekleşmeleri sonucunda, birim fiyatlar geçen yıl ile aynı seviyede kalarak Kg başına 5,4 dolar olarak gerçekleşti. İthalat birim fiyatı ise geçen yıla göre yüzde 4 artarak 5,4 dolar oldu. 

Plastik Mamüllerde Arz ve Talep Dengesi (Milyon $)

 

2012

2013 (T)

% Artış (2013/2012)

Üretim

29.335

36.100

23,1

İthalat

2.576

2.886

12,0

Direk İhracat

4.038

4.498

11,4

İç Pazar Talebi

27.874

34.488

23,7

İhracat / Üretim (%)

14

12

 

İthalat / İç Pazar (%)

9

8

 

İhracat / İthalat (%)

157

156

 

İhracat Artışı

16

11

 

İthalat Artışı

-3

12

 

Selçuk Aksoy  - PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı