Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Gıda sektöründe plastik uygulamaları

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Gıda sektöründe plastik uygulamaları

 

Ambalaj sektöründe plastiklerin kullanımı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Gıda endüstrisi ise bu trendde başı çekiyor. Artık sayısız gıda ürünü soframıza plastik ambalajlar içinde geliyor. Gıdalarımızı koruyan, ömrünü uzatan ve hijyen sağlayan plastikler konusundaki en yeni teknolojiler, PAGEV’in bu yıl 8’incisini düzenlediği Endüstri Kongresi’nde masaya yatırılacak. Türkiye ve dünyadan önemli şirketlerin sunumları ve uzman konuşmacıların katılacağı panellerle renklenecek kongre, “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” ana teması ile gerçekleştirilecek. 

2013’e Avrupa ikinciliği ile giren ve liderlik hedefi ile ilerleyen Türk plastik sektörünün; plastik teknolojilerinde dünyayı yakalaması için çalışmalar yürüten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), bu yıl Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 8’incisini düzenliyor. Ağırlıklı olarak gıda ambalajlarında plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmelerin tartışılacağı kongre, 04 Aralık 2013 tarihinde Swissôtel The Bosphorus’ta yapılacak. 

Ambalaj sektöründe kullanılan plastik teknolojisi

PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi, bu yıl da yurtdışından önemli konuşmacıları ağırlayacak.  Dow Chemicals, PETKİM, BASF, Farmamak, Bell Packaging, Dupont, Kalite Sistem Laboratuarları, Extrasolution, Albis Plastic gibi şirketlerden katılan uzmanlar, ambalaj sektöründe kullanılan plastik teknolojisindeki en yeni bilgileri ve güncel gelişmeleri izleyenlere aktaracak. 

Plastik ambalajların günlük hayatımızda üstlendiği rol ve yaşamımızı kolaylaştıran yanları ise plastikler konusunda önemli çalışmaları bulunan akademisyenler tarafından tartışılacak. Plastik ambalajların çevreye ve sağlığa etkilerini bu kez konunun gerçek uzmanları anlatacak. Büyük ilgi görmesi beklenen, “Plastik Ambalajın Yaşam Kalitesine Katkısı” konulu panelde; Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak,  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurseli Uyanık, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. İskender Yılgör ve Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım söz alacak. 

Kongrede ayrıca, PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut’un moderatörlüğünde, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve PLAŞ Plastik Genel Müdürü Osman Acun’un konuşmacı olarak katılacağı “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” konulu bir panel daha gerçekleşecek.

Plastik ambalajın artma nedenleri tartışılacak

Plastikler, ambalaj sektörü tarafından en çok tercih edilen malzeme olarak dikkat çekiyor. Ekonomik gelişmeler, kullanım kolaylığı, enerji tasarrufu ve çevresel faktörlerin etkisi ile ambalaj sektöründe plastiklerin kullanımı her geçen gün artırıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda ambalajlarında plastikler çok fazla kullanılıyor. Çalışan kadın nüfusunun artması ile hızlı tüketimin yaygınlaşması ve hazır yemek sektörünün gelişmesi bu ürünlere karşı olan eğilimi de arttırıyor.

Gıda ambalajlarında plastik kullanımının sebeplerine bakıldığında;  düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm avantajı, değişik üretim teknolojilerinin uygulanabilmesi, hafiflik, saydamlık gibi faktörler ön plana çıkıyor. Plastik ambalajlar özellikle; meyve ve sebze, et, balık ve kümes hayvanları, dondurulmuş gıdalar, hazır yemekler, kuru gıda, şekerleme, fırın ürünleri, süt ürünleri, içecekler, bebek maması ambalajlarında tercih ediliyor. Gıda sektörünün plastik ambalaja yönelmesi; gıdaların raf ömrünü uzatırken, gıda israfını da önlüyor. 

Plastiklerin gıda ambalajlarında kullanımı, ürünlerin lojistiği sırasında daha az enerji harcanmasını sağlıyor. Bu daha az enerji, daha az karbon salınımı ve çevrenin daha fazla korunması demek. Plastik olmasaydı ambalajların ortalama ağırlığı 4 katına, ambalaj üretimi için harcanan enerji 2 katına, ambalajın hacmi ise iki buçuk katına çıkacaktı. 

“Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” temalı kongrede yapılacak sunumların konu başlıkları; Büyük Konteynırlar İçin PET: PC Yedeği, Poliolefinlerin Antibakteriyel Film Uygulamaları, Fleksible Ambalaj Filmleri İçin Poliamid, Rigid Plastik Ambalaj Pazarının Sağlıklı Gelişimi İçin Ufuk Turu, Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Ambalaj Sektörü İçin Yatırım Potansiyeli, Yeni Üretim Teknolojileri - Aynı ya da Daha Az Maliyetle Çok Daha İyi Ürünler, Akıllı ve Sürdürülebilir Gıda Ambalajı Üretimi - SUSFOFLEX Projesi, Gaz Geçirgenliğini Ölçmek İçin Yeni Teknolojiler, Aktif Oksijen Tutma olarak belirlendi.