Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News “EPDK tebliği plastik sektörüne de darbe vuracak”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“EPDK tebliği plastik sektörüne de darbe vuracak”

 

Kimya ihracatçıları bugünlerde soluklarını tutmuş 01 Temmuz’u bekliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) öyle bir tebliğ yayınladı ki, başta mineral yağlar olmak üzere boya, kozmetik, plastik gibi kimyanın tüm alt sektörlerinde üretim ve ihracata darbe vuracak maddeleri gören sektör temsilcileri, tebliğ bu haliyle 01 Temmuz’da yürürlüğe girerse, “Kimya sektörü biter” yorumunu yapıyor… İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise sektörün 2023’teki 50 milyar dolarlık ihracat hedefinin sekteye uğrayacağı konusunda uyardı. 

EPDK tarafından hazırlanan ve kimyanın tüm alt sektörlerini ayağa kaldıran “Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” 24 Nisan 2013’te Resmi Gazete’de yayımlandı. 01 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek tebliğ hazırlanmadan önce sektörlerin görüş ve önerilerini almak amacıyla taslak bir tebliğ yayımlanmıştı ancak Resmi Gazetede yayımlanan tebliğin taslaktan çok farklı olduğu görüldü. 

“EPDK’dan uygunluk yazısı alınması zorunlu olacak”

Kimyanın pek çok alt sektöründe üretimde kullanılan petrokimya ürünlerinin sadece ithalatında değil yurtiçi temininde de EPDK’dan uygunluk yazısı alınması zorunlu hale geliyor. Tebliğin 5’inci maddesinde, sevkiyat başına net 150 kilogramı geçen akaryakıt harici petrol ürünü temininde uygunluk yazısının aranacağı ifadesi yer alıyor. İtirazlar da bu noktada başlıyor. Her sevkiyatta izin alma zorunluluğunun bürokrasiyi artıracağı, üreticinin ihracatçının ise beklemeye tahammülü olmadığı yorumları yapılıyor. Bir diğer itiraz ise 4’üncü maddedeki, sanayicinin en fazla iki ithalatçıya yetki vererek uygunluk yazısı talebinde bulunabileceği noktasında geliyor. 

Sektör temsilcileri, binlerce firmayı ve en az 150 milyar dolarlık bir pazarı etkileyecek tebliğin bu haliyle 01 Temmuz 2013’de yürürlüğe girecek olmasına tepkili, talepleri ise sektörün de görüşü alınarak yeniden gözden geçirilmesi ve uygulamasının 2013 sonuna kadar ertelenmesi yönünde…

“Artan bürokrasi izin sürelerini yavaşlatacak”

Kimyanın mineral yağlar, boya, kozmetik, plastik gibi pek çok alt sektörünün üretimde kullandığı petrokimya ürünlerini ilgilendiren tebliğ ile ilgili açıklama yapan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile EPDK nezdinde girişimlerde bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Akaryakıt harici ürünlerin amaç dışı kullanımının engellenmesi amacıyla yapılan çalışmaların, Türkiye ekonomisinin ve ihracatının belkemiği sektörlerinden biri haline gelen kimyayı vurduğunu, petrokimya ürünlerinin ithalatı ve yurt içi temininde uygunluk yazısı aranmasının rekabet avantajlarını ellerinden alacağını vurguladı. Akyüz, “Üreticilerimiz ve ihracatçılarımızın itiraz ettiği nokta, 150 kilogram sınırı getirilen tüm sevkiyatlarda uygunluk yazısının şart koşulmasının, serbest piyasa kurallarına ve rekabete aykırı bir durum ortaya çıkarması. Artan bürokrasi izin sürelerini yavaşlatacak, üreticinin, ihracatçının ise beklemeye tahümmülü yok. Emtia fiyatlarındaki değişkenliği de göz önüne alırsanız çoğu zaman anlık kararlarla iş yapmak zorundasınız, firmalarımız müşteri kaybeder, ihracat yapamaz hale gelir.” dedi. 

Kimya sektörü olarak 2023 yılında 50 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını belirten Murat Akyüz, “İhracatçılarımız şimdiye kadar en az destekle kimyayı Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü konumuna yükseltti. Kimya sektörü, neredeyse tüm sektörlere girdi sağlıyor. Bu açıdan ekonominin de nabzını tutuyoruz. Sektörümüzün görüşü alınmadan yapılan bu tür uygulamalar, maalesef ihracatçımızın önünü tıkıyor, moralleri bozuyor. Bürokrasinin artması yabancı yatırımcıyı da Türkiye’den uzaklaştırıyor. Avrupalı iki büyük yatırımcının, anlatmakta bile zorluk yaşadığımız bu sorun nedeniyle yatırım kararlarını gözden geçirme kararı almaları hem sektörümüz hem Türkiye için üzücü bir durumdur” diye konuştu.  

İKMİB Başkanı Murat Akyüz ayrıca, akaryakıt harici ürünlerin amaç dışı kullanımının Ekim 2012’de Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ÖTV Tebliği ile azalmasından dolayı, EPDK’nın hazırladığı bu tebliğin yürürlüğe alınmasına gerek kalmadığı, mevcut haliyle kimya sektörünü cezalandırmaktan öteye gitmeyeceğini vurguladı. Beklentilerini ise sektör temsilcilerinin görüşü alınarak tebliğin yeniden gözden geçirilmesi ve uygulamasının 2013 sonuna  ertelenmesi olarak sıraladı.