Wednesday, Jan 15th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home Interview BonaBant Yönetim Kurulu Başkanı Nida Beyoğlu Arslan

BonaBant Yönetim Kurulu Başkanı Nida Beyoğlu Arslan

“Bonabant inovatif ürünleriyle 25 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor”

Mersin'de kurduğumuz tesisle Türkiye'de akrilik bant üreten ilk firma olma özelliği taşıyan BonaBant, ürettiği ürünlerle Türkiye'de ve dış pazarda dikkat çekmeyi başardı. Ar-Ge ve inovansyon alanında da ciddi bir çalışma yaparak, sessiz bant ve kağıt bant proje ürünleri ile de dış pazarda tercih edilen marka haline geldik. İhracat yaptığımız ülke sayısını her geçen yıl artırarak ilerliyoruz. Ürünlerimizin en çok Avrupa pazarında yer bulmasını istiyoruz. Buna göre yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 

BonaBant'ın bu güne kadar gelinen noktadaki faaliyetlerini değerlendiren BonaBant Yönetim Kurulu Başkanı Nida Beyoğlu Arslan, Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya’nın sorularını yanıtladı.

Nida Hanım öncelikle BonaBant’ın kurumsal yapılanması ile ilgili bilgi alabilir miyiz? 

Mersin’de 2018 yılında Aykut Gıda ambalaj çatısı altında koli bandı sektöründe faaliyetlerine başlayan BonaBant, Türkiye’nin 1. akrilik üreticisi firması olarak üretimlerine ara vermeden devam ediyor. 3 milyon dolar yatırımla kurulan ve yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğüm BonaBant markası olarak, pandemi döneminde de yoğun olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Hizmetlerimizin arasında istenilen boyda bobin ebatlama, tutkallı-tutkalsız BOPP film bobin (1.60 cm ve 1.28 cm) tedariki ile birlikte çeşitli ölçülerde renkli ve şeffaf koli bandı toptan ve perakende satışlarımız bulunuyor. Yıllık 500 ton üretim kapasitesine sahibiz. Üretim birimimizde 45 personel istihdam ediyoruz.

Ürün gamımız arasında; koli bandı, akrilik bant, baskılı bant, hotmelt bant, streç, jumbo bobin bulunuyor. B2B ağırlıkta hizmet veren bir firma olmakla birlikte son kullanıcıya da e-ticaret siteleri üzerinden online satış yapıyoruz. Ürünlerimiz Aliexpress, Amazon, Hepsiburada, N11 ve Trendyol gibi online satış sitelerinde yer alıyor.  

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Halihazırda ülkemize yurtdışından ithal edilmekte olan yapışkanlı koli bantları, bioryente polipropilen filmi tesisimizde ürettiğimiz yapıştırtıcı tutkal ile birlikte işleyerek Jumbo bobinlerde yapışkanlı şeffaf bant (scotch tape) üretilmektedir. 

Türkiye bant sektöründe maalesef ham maddeyi işlemede yetersiz kalan eski teknolojiler kullanıyor ve bu yüzden de ürünler daha pahalıya satılıyordu. O yüzden sektör olarak bir dışa bağımlılık durumu söz konusu. Biz bu konuda bir adım attık ve şöyle bir yol izlemeye başladık; öncelikle ürünü alıyoruz, üretim merkezimizde tutkallıyoruz ve insanların dışa bağımlılığını kesiyoruz. Yani ithalatın önünü kesiyoruz. Jumbo olarak 80’e yakın müşterimiz var. Hepsi de ithalat bağlantılıydı ve daha sonrasında bizi tercih etmeye başladılar. İlk olarak şeffaf renksiz bantla başladık, sonra pazarın talepleri ile birlikte çeşitli renklerde bant üretmeye başladık.

Aynı zamanda kısa bir süre içerisinde dış pazarda kendimize bir yer bulduk ve kendinden emin bir duruş sergiledik. Daha sonrasında tam otomatik bir makine aldık ve hem piyasa hem de ihracatı çoğaltma hedefimiz başladı. İthalatta sipariş verirken ürün ortalama 40 gün gibi bir sürede geliyor ve verdiğiniz siparişin çoğunu ödemek durumunda kalıyorsunuz. Mesela 10 konteyner ürün siparişi verdiniz ve yaklaşık 250 bin dolar gibi bir rakam tutuyor. Bunun yüzde 30’unu ödemek zorunda kalıyorsunuz. Yani para elinizde kalmıyor ve dışarıya sürekli ödeme yapıyorsunuz. Gümrük masrafı, vergi gibi durumlarda ekstra bir maliyetle karşılaşıyorsunuz. Bunun dışında ithalatta ürün sipariş ederken belirli bir hacmin üstünde sipariş vermeniz gerekiyor. Bizde ise stokla çalıştığımız için en geç 3 gün içerisinde ürün teslimatını gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir sınırlama olmadan ürün siparişi alabiliyoruz. Bununla birlikte firmaları birçok ekstra maliyetten kurtarıyoruz. Bu da sektörde bizim tercih edilmemize neden oluyor. Bu anlayışla hareket ederek ithalatın önüne set çekmek istiyoruz.

BonaBant'ın 2022 yılındaki büyüme oranları hakkında bilgi verir misiniz? 

2021 ve 2022 ilk 6 ayında %30 büyüme yakaladık. İlk 4 ay satışlarımızda rekor artışı oldu daha öncesinde yapma¬dığımız ülkelere ihracat sağladık. 2021’e oranla yüzde 50 büyüme sağladık. İhracat özelinde taleplerimiz arttı. Şuan iyi bağlantılarla belli ülkelerde yıllık sözleşme imzalamaya hazırlanıyoruz. İstihdamımız her geçen yıl yüzde 15 daha fazla artmakta. Özellikle üretim ve ihracat ekibimizi kuvvet¬lendiriyoruz. Şuan yıllık anlaşmalarımızdan sonra önümüzü daha net görüp hedeflediğimiz yatırımları 2023 yılında aktif hale getireceğiz. 

BonaBant'ın ihracat hacmi hakkında bilgi verir misiniz? 

Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 42.2’sini ihracatta değerlendi¬riyoruz. Şuanda 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Talep gören ürün gruplarımız ağırlıklı olarak şeffaf, taba, sarı renkli bantlarımız oluyor. Amerika’da dahil olmak üzere birkaçı Avrupa ülkesi olmakla birlikte aynı zamanda Ortadoğu ülkelerine de ihracatımız söz konusu. İhracat yaptığımız ülke sayısını her geçen yıl artırarak ilerliyoruz. Ürünlerimizin en çok Avrupa pazarında yer bulmasını istiyoruz. Buna göre yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 

Ar-Ge ve inovasyon alanında ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz? 

Bant sektöründe istenilen ebatta ve renkte bant üretebilen bir firmayız. Bunun yanı sıra inovasyon çalışmalarımız ile birlikte sessiz bant ve kağıt bant üretimimiz başladı. Birçok ülkeden sessiz bant talepleri aldık. Bununla ilgili hemen bir Ar-Ge oluşturarak kısa sürede çalışmalarımızı tamamlaya¬rak üretimine başladık. Yine aynı şekilde kağıt bant üretimi¬miz de son hızıyla sürdüyoruz. İstenilen talepleri karşılayabil¬mek bizim için çok değerli. Tesisimiz, tamamen geri dönüşüm ve karbon ayak izini azal¬tacak çalışmalarını 2023 yılının sonunda tamamlayacaktır. Bu konuda oldukça hassas davranıyoruz. Çevre dostu bir tesisimizle diğer fabrikalara da örnek olmak istiyoruz. Kul¬landığımız malzemelerden tutun tesisimizin her alanında bu hassasiyetle üretim yapacağız.

Fabrikanızda; ham madde girişinden, tasarım ve sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Fabrikamıza gelen ham maddelerinin analiz raporları ile birlikte kontrolü ve analizleri kalite ekibimiz tarafından sağlandıktan sonra üretim kısmına kademeli olarak gönderiliyor. Ham madde filmlerin mikron ayrımı yapıldıktan sonra üretimde tutkallanıp, ürünleri dinlenme evresine geçiriyoruz. 24 saatlik sürenin ardından gerekli kilo ve mikron ölçümleri yapıldıktan sonra ürünler sevkiyata hazırlanıyor. Ürünlerimiz hassas olduğundan dolayı nakliye ile gönderimlerde ekstra kontrolleri sağlanır ve müşterilerimize teslim edilir.