Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview TEMSA İş Makinaları, Crown ile akıllı depo çözümleri sunuyor

TEMSA İş Makinaları, Crown ile akıllı depo çözümleri sunuyor

Türkiye’nin önde gelen iş makinaları şirketi olan Sabancı Holding iştiraklerinden Temsa İş Makinaları, %50 pazar payı ile Türkiye dozer ve greyder iş makinalarında pazar lideri konumunda bulunuyor. Temsa İş Makinaları; inşaattan madenciliğe, endüstri ve çelik sanayiden enerji sektörüne kadar farklı sektörlere uçtan uca çözüm sunarak hem iş makinesi hem de endüstriyel pazarda, satış sonrası servis hizmeti ve servis ağı bakımından önemli bir fark yaratıyor. Temsa İş Makinaları Endüstriyel Ürünler Grup Müdürü Sayın Bülent Beleda “Özellikle, akıllı depolamada çözüm ortağı Crown markası ile lojistik sektöründe hızlı bir büyüme elde etmeyi hedefliyoruz” diyor.

Öncelikle kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1973 yılında İstanbul’da doğdum. 1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

1996 yılında çalışma hayatına, Koç Holding’e bağlı Otoyol Pazarlama A.Ş. de Orta ve Hafif Ticari araçlar filo satış yöneticisi olarak başladım. 2000 yılında, 11 yıl süreyle çeşitli bölgeler ve sektörler ile ilgili sorumluluk aldığım Shell Company of Turkey Ltd.’de çalışmaya başladım. 2012 yılında Lukoil Eurasia A.Ş.’ye Türkiye Ticari Akaryakıt Satış Müdürü olarak atandım.

2014 yılında ise çalışmaktan büyük gurur duyduğum Temsa İş Makinaları A.Ş’de Stratejik Pazarlama Grup Müdürü olarak göreve başladım. Bu bölümde kurumsal iletişim ve diğer pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra şirketin dijitalizasyon faaliyetlerine de öncülük ettikten sonra şu an Temsa İş Makinaları Endüstriyel Ürünler Grup Müdürü olarak görevime devam ediyorum.

Firmanızı tanıyabilir miyiz? Kuruluş aşamalarınız ve gelişim süreciniz hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Temsa İş Makinaları olarak, hızla büyüyen filomuz ve geniş ürün yelpazemiz ile Türkiye’nin her yerine birçok farklı sektörde iş makinası kiralama hizmeti veriyoruz. 1983 yılından itibaren distribütörlüğünü yürüttüğümüz Komatsu’nun yanı sıra Volvo Trucks, Crown, Terex Finlay ve Dieci markalarının distribütörlüğü ile müşterilerimizin çözüm ortağıyız.

Temsa İş Makinaları, Sabancı Topluluğu’nun kârlılık içinde büyüme stratejisine uygun olarak, iş kollarına doğru odaklanılması ve etkin yönetimlerinin sağlanması amacı ile Temsa Global bünyesinden 29 Mart 2013 tarihinde ayrıldı. Mayıs 2014 tarihinde ise, Sabancı ve Marubeni Gruplarına ait iştirakler, Temsa İş Makinaları’nda %51-%49 hisse ortaklığına girdiler ve Temsa İş Makinaları bu tarihten itibaren bir Türk - Japon ortaklığı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? Ürettiğiniz ve distribütörlüğünü yürüttüğünüz markalar hangileri?

Biz, iş makinelerinde Komatsu, ağır kamyonda Volvo Trucks, endüstriyel ürünlerde çok güçlü bir depo çözüm ve istifleme markası olan ve dünyada akıllı depolamada çözüm ortağı olarak bilinen Crown ve yine Komatsu, teleskobik yükleyici ve mini inşaat ekipmanlarında Dieci, kırma-eleme makinalarında ise Terex Finlay markalarını Türkiye pazarına sunuyoruz.

Komatsu’nun paletli ve lastikli ekskavatör, lastikli yükleyici, dozer, greyder, kaya kamyonu, forklift ve bekoloder makinaları ile Türkiye pazarının yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan pazarlarında da yer alıyoruz.

Bir diğer önemli iş kolumuz olan ağır kamyon segmentinde ise Volvo Trucks var. Bu segment de ağır yol kamyonları, çekiciler ve inşaat kamyonlarından oluşuyor.

İş makinalarının kullanım noktaları olarak iki farklı alan öne çıkıyor; bunlardan biri inşaat, diğeri de maden sektörü. Ancak endüstri, çelik, seramik, ağaç sanayii, enerji gibi farklı sektörlerdeki müşterilere de hizmet veriyoruz.

Temsa İş Makinaları olarak depo çözümleri konusunda Crown markasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyorsunuz. Markanın ürünleri ve sağladığı avantajlar hakkında bilgi verir misiniz?

Dizel forkliftte pazarda Komatsu ile yer alıyoruz ama endüstriyel pazara baktığımızda dizel forkliftlerin pazarı biraz daha daralıyor. Akülü ve elektrikli forkliftler öne çıkıyor. Burada da ürün gamımızı akıllı depolamada çözüm ortağı olan Crown ile tamamlıyoruz. Sektörde yüksek teknolojili, dayanıklı ürünler ile verimli ve hızlı olmayı sağlayan Crown markasının inovatif ürünleriyle elektrikli forklift alanında da bir büyüme planlıyoruz.

Özellikle lojistik sektöründe Crown ile Volvo Trucks markalarının birlikte güçlü bir sinerji yaratacağına inanıyoruz. Bugün pazara yeni giren akıllı depolamada çözüm ortağı Crown markasıyla pazarda hızlı bir büyüme elde etmeyi hedefliyoruz.

Crown markası akıllı depo çözümleri ile müşterilere işte verimlilik vaat ederken, paradan ve zamandan da tasarruf sağlıyor. Bu sektörde Amerika’nın 1 numaralı ve dünyanın dördüncü büyük şirketi olan Crown ile Türkiye’de müşterilerimizin depo çözümlerine en iyi şekilde cevap vermeyi hedefliyoruz.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor? Öncelikli olarak Türkiye pazarında hedef aldığınız sektörler hangileridir?

Temsa İş Makinaları olarak, temsilciliğini yaptığımız markaların satış ve satış sonrası servis hizmetlerinin yanı sıra kiralama hizmeti ve ikinci el satış ile müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Müşterilerimiz için çözüm ortağı olmak ve bütünsel hizmet vermek için çalışıyoruz. Markalarımız ile inşaattan madenciliğe, endüstri ve çelik sanayiden enerji sektörüne kadar farklı sektörlere uçtan uca çözüm sunuyoruz.

Pazarda yeni olan akıllı depolamada çözüm ortağı Crown markamızla da lojistikten inşaata, hem kapalı hem de açık alanda farklı çözümler sunabilen ürün portföyüne sahibiz. Bu anlamda Crown markasının sektörde güçlü bir çözüm ortağı olarak öne çıkacağına inanıyoruz.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz? Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bütünsel hizmet anlayışımızla temsilciliğini yaptığımız markaların satış ve satış sonrası servis hizmetlerini de yürütüyoruz. Satış ve satış sonrası hizmetlerin bir bütün olduğunun bilincindeyiz.

İstanbul Merkez Ofisimiz ile birlikte, müşterilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla, 19.000 m2 üzerine kurulu; içerisinde PDI istasyonu ve TİM Akademi olarak adlandırdığımız eğitim merkezi bulunan İstanbul Teknik Merkezimiz, 5800 m2 üzerine kurulu 2.el ve kiralama, eğitim istasyonlarına sahip Ankara Teknik Merkezimiz, 6000 m2’lik İstanbul Yedek Parça Depomuz, tüm Türkiye’ye hizmet verebilen 6 bölge müdürlüğümüz ve tüm ülkeye yayılmış 70 yetkili servisimiz ile faaliyet gösteriyoruz.

Temsa İş Makinaları olarak, müşteri odaklı yaklaşımımız ürün ve hizmetlerle bitmiyor. Sürekli olarak kendimizi geliştirmek için dünyanın saygın şirketlerinin, müşterilerinin bağlılığını ölçmek için kullandığı bir metrik olan NPS-Net Tavsiye Edilme Skoru’nu kullanıyoruz. Aylık değerlendirmeler ile şirketimizin NPS’i hesaplanıyor ve tüm çalışanlar ile paylaşılıyor. NPS görüşmeleri esnasında elde ettiğimiz bilgileri, müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmetleri sürekli iyileştirmek için kullanıyoruz ve müşteri memnuniyetinde fark yaratıyoruz.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Tüm Sabancı Holding markaları gibi Temsa İş Makinaları olarak bizim de önceliğimiz inovasyon ve Ar-Ge. İnovasyon ve Ar-Ge’de öncü olan markalarla yaptığımız iş birliklerimiz ile müşterilerimize hem performans ve verimliliklerini artırabilecekleri hem de işletim maliyetlerinde tasarruf sağlayabilecekleri ürünler ve güçlü satış sonrası hizmetlerimizle destek sağlıyoruz. Bulunduğumuz iş alanları ile ülkemizi güçlendiriyoruz.

Temsa İş Makinaları olarak faaliyetlerimizi daha yoğun olarak distribütörlüklerle yürütüyoruz. Cirosunun büyük bir kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayıran, dünya genelinde lider markalarla çalışıyoruz. Her zaman yeni nesil ve en son teknolojiye sahip ürünler ile müşterilerimize en iyi hizmeti sunmayı hedefliyoruz.

Akıllı depolamada çözüm ortağı Crown markası da inovasyon ve Ar-Ge’yi iş yapış şeklinin merkezine koymuş ve birçok ödüllü tasarımı olan bir markadır. Örneğin, ödüllü hızlı toplama teknolojisi QuickPick Remote ile %7,5 verimlilik artışı sağlar.

Firmanızın piyasadaki konumunu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz nelerdir?

%50 pazar payı ile Türkiye dozer ve greyder iş makinalarında pazar lideriyiz. 2012-2016 yılları arasında net satışlarımız yıllık ortalama %8 artış gösterdi. 2016 yılını 465 milyon TL net satış ile kapattık. 2017 yılını büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz. Yaptığımız iş ortaklıkları ile 2018 yılında da bu büyüme trendinin devam edeceğine inanıyorum.

Daha önce de bahsettiğim gibi özellikle Crown ile akıllı depo çözümleri sunarak lojistik sektöründe büyüme hedefliyoruz.

Temsa İş Makinaları olarak müşterilerinize satın almalarda nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Öncelikle değişim içinde olan bir dünyada olduğumuz için onların da değişim ve dönüşüme açık olmaları önemli. Yeni nesil makinaları tercih etmelerinde fayda var. Yaptığımız işte, her işte olduğu gibi gerek çalışan gerekse son kullanıcı için insan güvenliği önemli. Yeni nesil makinalarda ilk satın alma maliyeti belki yüksek gelebilir ancak burada önemli olan toplam sahip olma maliyeti ve ürünün sağlamlığı ile dayanıklılığıdır. Müşterilerin fiyat performans değerlendirmesi yaparken bunun üzerinde durmasını öneriyoruz.

Biz Temsa İş Makinaları olarak yeni nesil ürünlerle müşterimize uçtan uça çözüm sunuyoruz. Makinalarımızın ortak özelliği dayanıklı, ergonomik, sağlam ve güvenilir olmasının yanı sıra yüksek performans göstermeleri. En son teknolojiye sahip olmaları dolayısıyla, birçok fonksiyonu mekanik olarak yerine getirebiliyor. Tüm makinalarımız iş güvenliği ve çevresel riskleri azaltan ekipmanlarla donatılmışlardır.

Müşterilerimize bu özelliklere sahip makinaları tercih etmelerini öneririm.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bir Sabancı iştiraki olarak biz de sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik konularını faaliyetlerimizin merkezine alıyoruz. Topluluğun diğer şirketleri gibi biz de bulunduğumuz coğrafyadaki tüm insanların yaşam kalitesini koruyarak ekonomik büyüme ve refah seviyesini yükseltmeyi hedefleyen, sürdürülebilir kalkınmayı önemseyen bir kurumuz. Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda içinde bulunduğumuz topluma değer yaratacak sosyal sorumluluk projeleri üretiyoruz. Örneğin bu anlamda kadınlara forklift ehliyeti kazandırma, meslek yüksek okullarına teknik donanım desteği verme gibi çalışmalarımız oldu ve devam ediyor.

Türkiye’ye değer katmak için her zaman çalışmaya devam edeceğiz.

Bülent Beleda

Temsa İş Makinaları Endüstriyel Ürünler Grup Müdürü