Wednesday, Jan 15th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home Interview Üretim tabanlı, kaliteli, akılcı ve hesaplı çözümleri ile Renas Makina

Üretim tabanlı, kaliteli, akılcı ve hesaplı çözümleri ile Renas Makina

Renas Makina, sıvı dolum makinaları, etiketleme makinaları, endüstriyel dolum hatları, fabrika tesis kurulumu, sıvı ve toz karıştırma kazanları, kapak kapatma makinaları, poşet yapıştırma makinaları, tüp krem dolum ve kapatma makinaları alanında üretim yapıyor. 250 çeşit makinayı kendi tesislerinde üreten Renas Makina Şirket Ortağı Bilal Sakin “Makinalarımız orta ölçekli üretim yapan firmalar için de, seri üretim yapan firmalar için de ideal hızlarda çalışmaktadır” diyor.

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz, firma ne zaman kuruldu?

Firmamız 1996 yılında kurulmuş olup, Gıda, Oto Yedek Parça ve Makina alanlarında çalışmaktadır. Firmamız 9 yıl önce, eski makinaları revize ederek başladığı bu yolculuğu daha sonra, ithalat ve sonrasında da üretim ile devam ettirmektedir. Şu anki şartlarda küçük makinaları ithal edip, 250 çeşit makinayı ise kendi tesislerinde üretmektedir. 

Makina çeşitleriniz nelerdir? 

Renas Makina olarak, sıvı dolum makinaları, etiketleme makinaları, endüstriyel dolum hatları, fabrika tesis kurulumu, sıvı ve toz karıştırma kazanları, kapak kapatma makinaları, poşet yapıştırma makinaları, tüp krem dolum ve kapatma makinaları alanında üretim yapmaktadır.

Makinelerinizin, hız, verimlilik ve enerji tasarrufu gibi özelliklerinden bahseder misiniz?

Makinalarımız orta ölçekli üretim yapan firmalar için de, seri üretim yapan firmalar için de ideal hızlarda çalışmaktadır. Müşterimizin istediği kapasiteye göre makinalarımızın hızını ve verimliliğini ayarlayabilmekteyiz, enerji tasarrufu konusunda ise minimum düzeyde enerji harcayan makine üretme konusunda Ar-Ge departmanımızla araştırarak üretim yapmaktayız. A++ ya da A+ sınıfı makinaların üretimine önem vermekteyiz.

İmalatını gerçekleştirdiğiniz makinalarınızda hangi teknolojilerden yararlanıyorsunuz? En son üretmiş olduğunuz makinalar nelerdir, bu makinalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Makinalarda ileri kumanda teknolojileri ve otomasyon sistemleri kullanarak hem mekanik ayar gereksinimlerini azaltmayı hem de makinalarımızı, kullanıcı dostu ara yüzlerle çok fazla teknik bilgiye sahip olma zorunluluğu olmadan verimli kullanılabilir bir hale getirmeye özen gösteriyoruz. Makina kontrol sistemlerinde ağırlıklı olarak son teknoloji ürünü PLC sistemlerini kullanmaktayız. Kontrol sistemlerinde de karmaşık işlemler gerektirmeyen son teknoloji ürünü mikro işlemciler içeren ve tasarımı genellikle yerli tedarikçiler tarafından yapılan elektronik kontrol kartlarını kullanmaktayız. Ayrıca makinalarımızın kullanıcı ara birimlerinde yine PLC kontrol ünitelerinde olduğu gibi programları ve tasarımları bizim tarafımızdan yapılan dokunmatik operatör panellerini de kullanmaktayız. Makinalarımızın tahrik guruplarında ihtiyaç duyulan tahrik şekline göre servo, step, asenkron motorlar kullanarak minumum enerji ile maksimum verim almaktayız. Kullandığımız senkron guruplarını seçerken müşterimizin ihtiyacına en uygun ve en hesaplı çözüm sunacak sensör çeşitlerini tercih etmekteyiz.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Makinalarımızın satışında müşterimizle üretim yapacağı ürün, şişe ve numunelerin makinaya uyumu hakkında toplantı yaparız. Makinamızın proje ve Ar-Ge çalışmaları sonrası tasarımı bittiğinde müşterimize son şeklini gösterip üretime başlarız, üretim tamamlanınca müşterimizin gönderdiği numunelerle deneme yapar video çekimlerini müşterimize göndeririz. Satış sonrasında ise küçük makinalarda kargo yolu ile müşterimiz makinasını teknik servise gönderip tamiratını en kısa sürede yapmaktayız. Büyük makinalarımızda görüntülü konuşma veya yerinde teknik servis hizmeti vererek müşterimizin mağduriyetini gidermekteyiz.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor?

Ağırlıklı olarak ilaç, gıda, kimya, kozmetik sektöründe üretim yapan firmalarla çalışmaktayız. Bunların dışında da birçok sektöre farklı tasarımlar ve üretimler yapıyoruz. Firmamız müşteri seçimi konusunda sektör ayrımı gözetmemektedir.

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Makinalarımızın tasarımlarını ve üretim aşamalarının birçoğunu kendi bünyemizde yapıyor olmamız, yeniliklere açık, teknolojiyi sürekli takip eden ve müşterilerine hesaplı, pratik ve akılcı çözümler sunmaya gayret eden ticari anlayışımız sayesinde, firmamızın piyasadaki pozisyonu her geçen gün daha iyi bir konuma gelmektedir.

Renas Makina’nın mevcut konumuna bakacak olursak, ticari hayatına başladığı ilk yıllarda sadece alıp satan bir firma olmasına rağmen dört yıl gibi kısa bir sürede hem ithal ettiği makinalarla hem de ürettiği makinalarla bir çok sektörde birbirini tamamlayıcı entegre çözümler sunmaktadır.

Renas Makina dokuz yıllık ticari hayatına rağmen küçük ölçekli üretim yapan firmalardan büyük ölçekli üretim yapan firmalara kadar yaklaşık 9500 müşteri sayısına ulaşmıştır. Makina satış adetleri rakiplerine kıyasla çok yüksek miktarlardadır.

Sizi rakiplerinizden ayıran özelliklerinizden söz edebilir misiniz? 2017 yılında makinalarınızda hangi yenilikleri gerçekleştirdiniz?

Ar-Ge, tasarım, üretim, test, kesim, büküm, kaynak, talaşlı imalat, tesviye, kumlama, polisaj, montaj, otomasyon ve programlama aşamalarının tamamı kendi firmamız bünyesinde yapılmaktadır. Bu durum bize meslektaşlarımıza göre çok daha geniş bir hareket alanı sağlamaktadır. Tasarımlarımızda, mümkün mertebe teknolojik ürünleri kullanmaktayız. Talep gören makinalarda seri imalat olarak üretim yapmamız, maliyetlerimizi düşürmekte, haliyle de bu ayrıcalık satış fiyatlarımıza yansımaktadır. Ayrıca yerli imalatın yanında ithal makinalar da getiriyor olmamız müşterilerimize A’dan Z’ye tüm makina ihtiyaçlarını tek firmadan tedarik edebilme imkânı sağlamaktadır.

Sizce ambalaj makina sektöründe geçtiğimiz 10 yılın en önemli yeniliği nedir?

Bence ambalaj sektöründeki en önemli yenilik otomasyon sistemlerinin gelmiş olduğu noktadır. Bu yenilikler bizim daha az insan gücü gerektiren hızlı, pratik ve kusursuz üretim yapılabilmesine olanak sağlayan makinalar üretmemizi sağlamaktadır.

Size göre sektörde yaşanan olumsuzluklar nelerdir? Bunlara ilişkin görüşlerinizi sizden öğrenebilir miyiz?

Sektörde yaşanan en büyük sıkıntı nitelikli eleman bulma noktasında yaşanan zorluklardır. Mesleğinde profesyonelleşmiş ve tabiri caizse işinin ehli olan eleman bulmakta çok zorlanıyoruz.