Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Ürün alma tutma sistemlerinde kalite ve performans

Ürün alma tutma sistemlerinde kalite ve performans

Hakan Çildan/Çildan Mekatronik Grup KoordinatörüUzun yıllarla dayanan tecrübelerini 2004 yılında plastik ve ambalaj sektörüne yönelik IML robot üretimine aktaran ÇİLDAN Mekatronik hayata geçirilecek projenin hizmet edeceği sektöre yönelik gereksinim ve birlikte çalışacağı üretim ekipmanlarının özelliklerine uygun olarak tasarım ve Ar-Ge ekibi tarafından üretiminden montaj aşamasına kadar olan tüm basamakların tasarlanması ve imalatını gerçekleştiren Çildan Mekatronik Grup Koordinatörü Sayın Hakan Çildan’la konuştuk. Yurt içi ve yurt dışında bir çok sektörde farklı özelliklerde üretim yaptıklarını belirten Çildan, sektördeki ilk IML robot üreticisi olduklarını belirtti. Sizleri bu röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Çildan Mekatronik hakkında bilgi alabilir miyiz, firma ne zaman kuruldu ve faaliyet alanları nelerdir?  

Çildan Mekatronik 1973 yılında makine imalat sektöründe hizmet vermeye başladı. Makine endüstrisi ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek üretim sektörlerinde gelinen noktada bir mekatronik sistemin oluşturulması için gerekli olan mekanik tasarım, mekanik üretim, mekanik montaj, elektrik tasarım, elektrik montaj ve endüstriyel yazılım gibi uygulamaların tamamını kendi iç departmanlarında, kendi kadrosu ile gerçekleştiren ÇİLDAN;  bu altyapı ve deneyim ile 2004 yılında plastik ve ambalaj sektörüne yönelik IML robot üretimine başlamıştır. 

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik üretimler yapıyorsunuz?

Yurtiçi ve yurtdışında birçok sektörde müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik farklı özelliklerde üretimler yapmaktayız. Üretimlerimiz ile ilaç, kozmetik, tekstil, gıda, matbaa ve ambalaj sektörleri başta olmak üzere birçok sektörde hizmet edecek otomasyon projeleri üretmekteyiz. 

Ar&Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sektördeki ilk IML Robot üreticisi olarak, üretim planımızı gelişen talepler doğrultusunda üretimlerimizi ağırlıkla plastik ve ambalaj sektörü üzerine verdik. Diğer sektörlerde ihtiyaçlarına yönelik çözüm arayan firmalara Ar-Ge çalışmalarımız ile çözümler üretiyoruz. 

Uzun yıllardır kendi üretimini yapan bir firma olarak plastik parça alma tutma robotlarının teknolojik olarak geldikleri son noktayı ve sizin firma olarak bu gelişmeye katkılarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Gelişen teknolojiye bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı sektörlerde hızlı bir gelişme söz konusu, bu gelişmelerin yer aldığı tüm kaynakları yakından takip ederek gelişimin aktif bir parçası oluyoruz. Bu konuda sektörde yer alan yerli yabancı fuarlar başta olmak üzere yeni teknolojilerin sergilendiği her platforma dâhil olmaktayız. Müşterilerimizi talepleri doğrultusunda sabit bir ürün satmak yerine müşterilerimiz ile birlikte hareket edip tasarım aşamasından üretime kadar bir adım ileriyi planlayarak devam ediyoruz. Mevcut üretimlerimizin yanı sıra Ar-Ge ekibimiz tarafından sektörün taleplerine yönelik inovatif teknolojilerin kullanıldığı Tübitak Ar-Ge projeleri hazırlamaktayız. 

Yalnızca Türkiye pazarında mı faaliyet gösteriyorsunuz yoksa satış ve servis yaptığınız yabancı ülkeler de mevcut mu?

Plastik parça alma – tutma işlemini gerçekleştiren sistemler daha çok kalıba bağlı olarak çalışan mekanik aparatlardan oluşmaktaydı. Bu sistemler oldukça yavaştı ve hassas değillerdi. Gelişen teknoloji ile birlikte yeni nesil plastik parça alma tutma işlemini gerçekleştiren robotlar üzerlerindeki yazılım sistemleri sayesinde bağımsız bir sistem olarak işlevini yerine getirmektedir. Robotların üzerinde yer alan akıllı sistemler sayesinde kalıp / enjeksiyon ile anında iletişime geçebilmekte ve bu sayede ürün alma ve taşıma işlemlerini daha hızlı ve hassas uygulamaların yapılmasına imkan tanımaktadır. Çildan Mekatronik olarak ürün alma tutma sistemlerinde kalite ve performansı yükselterek daha sağlıklı ve uzun süreli ürünler dizayn edip üretiyoruz.

Öncelikli hizmet alanımız olan plastik ve ambalaj sektöründe Türkiye de yer alan firmaların çoğunluğu ile proje ortaklığımız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yurtdışında da birçok ülkede satış ve servis desteği sunmaktayız. Bu ülkelerden bazıları Rusya, İran, Bulgaristan, Sırbistan, Mısır vs.