Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview “Mühendislik çözümlerinin doğru adresiyiz!”

“Mühendislik çözümlerinin doğru adresiyiz!”

 

1992 yılında Bosch Rexroth Türkiye’nin ilk “ana bayisi” olarak kurulan Hipaş Hidrolik Pnömatik San. ve Tic. A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Sayın Alp Pıdik ile firma hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Hipaş Hidrolik olarak özellikle temsilciliğini yaptıkları ürün ve markalar hakkında bilgi veren Pıdik, pnömatik denilince akla gelebilecek üretim yapılan her yerde hizmet verdiklerini açıkladı. Sizleri bu bilgilendirici sohbetle baş başa bırakıyoruz. 

Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? 

1992 yılında Bosch Rexroth Türkiye’nin ilk “ana bayisi” olarak kurulan Hipaş Hidrolik Pnömatik San. ve Tic. A.Ş. bugün bir çok sektörde faaliyet gösteren ülkemizin önde gelen kuruluşlarına proje, revizyon, danışmanlık, lojistik destek gibi hizmetleri titizlikle sunmaktadır.

Şirketimiz müşteri odaklı ve verimliliği esas alan yönetim anlayışı ile çözüm ortaklığı ve güven üzerine kurulu bir hizmet anlayışı içinde, dünya çapında saygın markaları temsil eden ve faaliyetlerini daha da genişletmeyi hedefleyen değişimin öncülüğünü yapan bir kurumdur. 

Temsilcisi olduğunuz firma ve ürünler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şirketimiz kuruluşundan bu yana hidrolik, pnömatik ve otomasyon alanında sunmuş olduğu hizmetlerini tamamlayıcı nitelikteki markalar olan; Döner bağlantı elemanlarında Deublin, vidalı ve helisli dişli pompalarda Settima Mechanica, esnek bağlantı elemanlarında Stenflex, endüstriyel soğutucularda Ciesse, akış ölçümünde uzman VSE, özel pompalar ve pompalama sistemleri, dozajlama ve transferlerde Beinlich, hidrolik sistem aksesuarları, yağ tankları, kampana ve kaplinde HBE, manyetik kaplinlerde DST, hava motorlarında TSA, endüstriyel kontrol sistemleri, havalı şaft, kenar kontrol sistemleri, web görüntüleme sistemleri, video kameralarda RE S.p.A. , endüstriyel bıçak ve dilimleme sistemlerinde Mario Cotta, akü ve aksesuarlarında EPE Italiana ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Saydığımız tüm bu isimler kendi alanlarında Avrupa’nın öncü markaları olup, Hipaş A.Ş. ile Türkiye ve Ortadoğu pazarında “tek yetkili satıcı” tanımı altında çalışmaktadırlar.

BOSCH REXROTH Türkiye’nin ilk “Ana Bayisi” olarak kurulan firmanız yıllar içerisinde birçok projeye imza attı. Kısaca projelerinizden bahseder misiniz?

Kurucumuz Fikret Dalkıran’ın sektördeki 50 yıllık geçmişi ile birleştirdiğimizde Şirketimiz’in hem yurt içinde hem de yurt dışında sayısız özel ve ilk projeye imza attığını gururla söyleyebiliriz. Yurt içinde makine imalatçılarına, otomotivcilere, inşaatçılara, havacılık sektörüne ve özellikle son dönemde marin sektörüne önemli ve TUBİTAK destekli projelerimiz mevcuttur. Yurt dışında ise; havacılık ve ağaç işleme endüstrisinde önemli projelerimiz devam etmektedir. 

Öncelikli olarak çalıştığınız firma ve sektörler hangileridir?

Hidrolik pnömatik deyince aslında üretim yapılan her yerde bizim hizmet verdiğimiz ya da kullandığımız malzemelerin tamamı kendine bir şekilde yer buluyor. Dolayısıyla sektör deyince hemen hemen bütün sektörler bizim müşterimiz. Kimi sektörlerde daha fazla kullanılıyor kimilerinde ise daha az. Hareketin olduğu her yerde varız. Öncelikli ağırlığımız gemi inşaat, çimento fabrikaları, alüminyum üreticileri gibi sırasıyla devam ediyor. Buralarda işler biraz da stabil devam eder. Diğer sektörlerle ihtiyaca binaen oluşan bir talep var. Kimi daha ekonomik koşulları yakalamak için revizyon istiyor, kiminin yeni yatırımları var, kimi üretim yetersiz olduğundan yenilemek istiyor gibi çeşitlilikler mevcut. Yani makine üreticilerinde daha stabil bir üretim ve dolayısıyla talep söz konusuyken diğer sektörlerde bu standart değişebiliyor. Dolayısıyla firma ve sektör dediğimiz zaman bu şekilde işliyor. Ancak, ağırlıklı olarak makine üreticileri ve kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda projelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. 

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Kısaca söylemem gerekirse; hem ana bayisi olduğumuz Rexroth ürünleri için hem de uzun yıllardır temsilciliğini yaptığımız diğer markalar için, satış öncesi müşteriye hep ziyaret çok ziyaret. Satış sonrası için ise, satılan ürünün, yapılan projenin arkasında olmak, müşteriye ulaşılabilir olmak, müşteri ile hep yakın temasta olmak. Yaptığımız iş gereği, hem satışçı arkadaşların hem de mühendislerimizin telefonları 7/24 müşterilerimizin emrindedir.  

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Aslında bir önceki sorunuzda da yanıtlamış oldum. Biz büyük iş küçük iş ayrımı yapmaksızın her zaman hem eski hem de potansiyel tüm müşterilerimizin zaman ve mekân ayırt etmeksizin yanında olmaya, sorularını yanıtlamaya, sorunlarını çözmeye gayret ediyoruz.

Şirketimiz ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahiptir. Bildiğiniz üzere bizler gibi patron şirketlerinde en büyük sıkıntı “kişiye bağımlı” çalışmaktır. 2006 yılında uluslararası akreditasyonu olan bir uzman şirketten bu belgeyi alarak kurumsallaşma yolunda ilk adımı attık. ”Kalite Yönetim Sistemi” nin gereği olarak müşteri memnuniyeti bizim için ilk sıradadır. Burada da  müşteriden aldığımız geri besleme en önemli yol göstericimiz. Takdir edersiniz ki artık iş yapabilmek; en iyi çözümü, en hızlı ve en ekonomik şekilde müşteriye sunmaktan geçiyor. Biz de çalışma prensiplerimizi bu çerçevede belirliyor, ihtiyaçları doğru tespit ediyor ve müşteriye en ekonomik çözümü sunmaya çalışıyoruz.   

Türk müşterisinin enerji tasarruflu ürünlere bakış açısı ne aşamada? Daha fazla yatırım yaparak uzun vadede enerji tasarrufu sağlayacak ürün talep ediyorlar mı?

Biz firma olarak Avrupa menşeli markalarının temsilciliğini yapıyoruz. Kesinlikle Çin malı bir ürünü ne sistemlerimizde kullanıyoruz ne de müşterimize tavsiye ediyoruz. Ancak kullanıcı tarafına geçtiğimiz zaman kullanıcı içerisinde fabrikasına Çin malı ürünleri sokmayanlar, böyle bir alternatifi görmek istemeyenler de var,  ucuz olsun fazla masraflı olmasın diye düşüneni de var. Biz aklımızın erdiği kadarıyla neden enerji tasarruflu ürünlerin daha doğru olduğunu anlatmaya, bir şekilde müşterilerimizi ikna etmeye çalışıyoruz. Genel olarak baktığımız zaman Türkiye pazarında hemen her çeşit müşteri mevcut. Dünyada genel olarak tercih edilen makineler daha çok her yerden kolaylıkla yedek parçalarına ulaşabileceğiniz makinelerdir. Türkiye pazarında da bu durum mevcut ancak farklı yaklaşan müşterilerimiz de oluyor. Sanayi odasının ilk 500 şirketine bakacak olursak bahsettiğiniz enerji tasarruflu ürünlere yaklaşım konusunda oldukça özen gösteriliyor. Örneğin bizim de TUBİTAK desteği aldığımız son iki proje ciddi anlamda enerji tasarruflu ürünlerden oluşmaktadır. Zaten destek alabilme kriterlerinden biri de budur. Türkiye’de henüz büyük çaplı uluslararası firmaların çok yaygın olmamasından dolayı maalesef daha ucuz olan ürünü tercih etme yoluna gidiyorlar ama az önce de belirttiğimiz gibi daha pahalı ancak enerji tasarruflu ürünleri tercih eden firmaların sayısı da yadsınamaz. Bu rakam giderek de artıyor. 

İstihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Hipaş, proje ve mühendislik firması olduğu için istihdam profili ağırlıklı olarak makina mühendislerinden oluşmaktadır. Personeline ve emeğe çok değer veren bir yapımız var, yönetim olarak prensibimiz personelimizle uzun soluklu çalışmaktır. Bu kapsamda personelimize ciddi yatırımlar yapıyoruz. Düzenli olarak yurt içi ve yurt dışında eğitimlere gönderiyoruz. Çünkü satışını yaptığınız malzemeyi ne kadar iyi tanırsanız müşteriye o kadar doğru bilgi aktarır, ve müşteriyi hızlı sonuca götürürsünüz.

Daha önce de ifade ettiğim gibi ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahibiz.

Sizce Türkiye’de sektörle ilgili ne türlü çalışmalar yapılmalı? Siz firma olarak bu süreç için neler yapıyorsunuz? 

Sektörde en büyük sıkıntı kalifiye personel bulmakta yaşanıyor. Öncelikle konuya orta ve yüksek öğrenimde sistemin düzenlemesiyle başlamak gerekir. Meslek liselerinin sayıları artırılmalı ve müfredatlara hidrolik-pnömatik ve otomasyon dersleri ve uygulama için workshop çalışmaları konmalıdır. Üniversitelerin makine mühendisliği bölümlerinde hidrolik-pnömatik ve otomasyon branşları oluşturulmalı ve öğrencilerin workshoplara katılımları sağlanmalıdır. Ayrıca sektördeki önde gelen firmalar orta ve yükseköğrenim öğrencilerine gerekli pratiği sağlamaları için imkan vermeli ve staj dönemlerinde öğrencilere her türlü imkan sağlanmalıdır. Bu anlamda şirket olarak elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.

Diğer sıkıntı da; Çin mallarının yaygınlaşması sektörü ciddi anlamda sekteye uğratıyor. Türkiye’deki özellikle makine imalatçıları bu konuda oldukça sıkıntı çekiyor. Son yıllarda iç rekabet de oldukça arttı. En iyi markayı sattığımız için fiyatlarımız piyasadaki diğer ürünlere nazaran biraz daha yüksek bu da ister istemez sorun teşkil ediyor. 

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Sektörde 1980’lerden sonra teknolojik anlamda önemli bir gelişme olmamakla birlikte sanayideki uygulama alanları artmıştır. Bizi daha çok ilgilendiren Türkiye ayağına baktığımızda ise gelişmelerin Avrupa ve Dünya ile orantılı gittiğini söyleyebiliriz. Ülkemizde proje anlamında ciddi gelişmeler kaydedilmektedir. Ancak hidrolik ve pnömatik komponent üretiminde maalesef Avrupa ve Dünya’ya bağımlıyız. Gerçi son yıllarda Bosch Rexroth Türkiye Bursa’da yaptığı büyük yatırımla pistonlu pompa üretmekte ve tüm dünyaya satmaktadır.

Bizim de hedefimiz yakın gelecekte temsilcisi olduğumuz markaların üretimini Türkiye’de yapabilmektir.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

İşletme sahiplerinin, yeni bir yatırım yaparken ya da mevcut yatırımlarını revize ederken çok iyi düşünmeleri gerektiğine inanıyorum. Yalnızca fiyat mukayesesiyle karar vermemek gerekir. Bir işe ne kadar doğru şekilde ve doğru makinelerle başlarsanız işinizin rekabeti için o kadar doğru sonuçlara ulaşırsınız. Nasıl özel ihtiyaçlarımızda devamlı hizmetini alabileceğimiz ürünleri tercih ediyorsak yatırımlarımızda da bu şekilde düşünüp kusursuz hizmet alabileceğimiz makine ve ürünleri tercih etmemiz gerekiyor. Önemli olan kalite ve servis hizmetidir. 

Bizde Hipaş A.Ş. olarak elimizde bulunan geniş ürün portföyümüz ve 50 yıllık mühendislik tecrübemizle yatırımcılarımızın her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim. Teşekkürler. 

Hipaş Hidrolik Pnömatik A.Ş.

Alp PIDİK