Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı sektör profesyonellerini 31. kez bir araya getirmeye hazırlanıyor
Son teknoloji makine ve ürünlerin sergilendiği platform Plast Eurasia İstanbul, 23 Kasım’da Tüyap İstanbul’da ziyaretçileriyle buluşacak. Fuara 100’ün üzerinde ülkeden 1000’e yakın katılımcı firma ve 65.000’in üzerinde ziyaretçi bekleniyor.
Avrupa’da her yıl düzenlenen en büyük plastik endüstrisi fuarlarından biri olan Plast Eurasia İstanbul Uluslararası Plastik Endüstrisi Fuarı, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) iş birliği ile 31. kez İstanbul’da Büyükçekmece Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 23-26 Kasım tarihleri arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Plastik makineleri, kalıp, soğutma sistemleri, makine yan ve ara sanayi, ısı ve kontrol cihazları, geri dönüşüm, hidrolik pnömatik, hammadde ve kimyasallar, kauçuk sektörlerindeki üretici, imalatçı, ham madde tedarikçisi, distribütor, toptancı ve bayileri bir araya getiren fuar, Türkiye’de rakibi olmayan bölgenin en büyük plastik fuarı konumunda. Geniş katılımcı profili ile sektörün nabzını tutan Plast Eurasia fuarında ziyaretçiler, sektördeki tüm yenilikleri, son teknoloji makine ve ürünleri aynı platformda tanıma fırsatı bulurken, plastik sektörüne ait son teknoloji ürünleri test etme şansı yakalayacaklar.
Plastik ayak izimizi azaltmaya çalışıyor muyuz?
Dünyadaki mikroplastik kirlenmenin en önemli nedeninin insan üretim ve tüketim alışkanlıkları olduğunu belirten uzmanlar, karbon ayak izimizi azaltmaya çalıştığımız gibi plastik ayak izimizi de azaltmamız gerektiğine dikkat çektiler.
Bilim insanlarının insan kanında mikroplastik tespit etmesi mikroplastik kirlenmesinin boyutlarını ortaya koydu. Mikroplastikler, büyük plastiklerin bozulmasıyla oluşuyor ve 0,0001-5 mm boyutlarındaki plastik parçacıkları tüm dünyaya yayılıyor. Yapılan araştırmalar, tatlı su kaynaklarından tarımsal topraklara, okyanuslardan kutuplara, ormanlardan bahçemizdeki toprağa kadar dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde çeşitli boyutlarda mikroplastik kirlenmesinin olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre aynı şekilde üretmeye ve tüketmeye devam edersek, çevreye ve sağlığa zararlı olan mikroplastiklere gelecekte çok daha fazla maruz kalabiliriz.
Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Murat Monkul ve Doç. Dr. Hakkı Oral Özhan, bu önemli soruna dikkat çekmek amacıyla Polymers adlı uluslararası dergide geoteknik mühendisliği ve topraklardaki mikroplastik kirlenmesine ilişkin bir makale yayınladı. Geçen 5 yıl boyunca mikroplastik-zemin/toprak ile ilgili yapılan bilimsel çalışmaları da irdeleyen Prof. Dr. Monkul ve Doç. Dr. Özhan, dünya genelindeki bilimsel yayınların tarandığı veri tabanı olan Web of Science çekirdek koleksiyonunda, mikroplastik-zemin/toprak ilişkisi ve kirliliğine dair araştırma yapan mühendislik alanlarının çok kısıtlı olduğunu belirledi.
Kimya Teknoloji Merkezi kapılarını geleceğe açtı
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Vizyon 2030 stratejisi doğrultusunda Türk kimya sektörünü geleceğe taşıyacak bir ilke daha imza attı. Türkiye’de daha önce yapılmayan test ve analizleri gerçekleştirecek akredite laboratuvarları, yeni nesil start-up projelerinin mutfağı olacak kuluçka merkezi ve yüksek katma değerli yerli ve milli ürünlerin Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapacak Kimya Teknoloji Merkezi kapılarını açtı.
Ticaret Bakanlığı’nın destekleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın katkılarıyla İKMİB tarafından sektöre kazandırılan Kimya Teknoloji Merkezi, yaklaşık 5 yıl süren kapsamlı fizibilite ve yapım çalışmalarının ardından faaliyetlerine başladı. 7 bin metrekare kapalı alanda 1.650 metrekarelik kuluçka merkeziyle test ve analizlerden girişimciliğe, Ar-Ge ve inovasyon projelerinden yüksek katma değerli ürün geliştirmeye kadar uzanan geniş bir perspektifle kurgulanan Kimya Teknoloji Merkezi, kimyayı geleceğe taşıyacak yeni bir ekosistemin buluşma noktası olacak.
‘Cam Ambalaj, Sağlıklı Ambalaj’ afiş tasarım yarışması geleceğin tasarımcılarını bekliyor
Anadolu Cam tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen afiş tasarım yarışmasına başvurular başladı. Bu yılki teması “Cam Ambalaj, Sağlıklı Ambalaj” olarak belirlenen yarışmaya Türkiye genelinde üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Bölümü öğrencileri katılabiliyor.
Form Şirketler Grubu, 2024’te yüzde 15 büyüdü
Üretimde sürdürülebilirlik yaklaşımını merkezine alan şirket, 2025 yılında mevcut kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak hem ürün kalitesini artırmayı hem de müşteri erişimini güçlendirmeyi hedefliyor.
Türkiye iklimlendirme sektöründe 60 yıllık köklü geçmişe sahip Form Şirketler Grubu, 2024 yılında başarılı bir performans sergileyerek dolar bazında yaklaşık yüzde 15 büyüme ve 161 milyon dolar ciro elde etti. Bu büyümede, grubun güçlü bayi ve distribütör ağı, genişleyen ürün gamı ve sürdürülebilirlik stratejilerine olan bağlılığı önemli bir rol oynadı. Özellikle ihracatta elde ettiği başarılar ile dikkat çeken Form Grup, toplam cirosunun yüzde 17’sini ihracattan elde etti. Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Avrupa gibi stratejik bölgelerde de güçlü iş ortaklıkları geliştirerek önemli bir ivme yakaladı.
2025 yılında dolar bazında %10 büyüme ile 177 milyon dolar ciro hedefleyen ve sürdürülebilirlik alanında ‘2030 yılına kadar karbon sıfır’ hedefiyle faaliyetlerini sürdüren grup; üretim tesislerinde şu anda yıllık elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediyor.
“2030 yılına kadar tüm firmalarımızda karbon nötr olmayı hedeflerken gelirimizin %2’sini Ar-Ge Çalışmalarımıza ayırıyoruz”
2024 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Form Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun, şu ifadeleri kullandı: "Sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı hedeflerimizi somut adımlarla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda İzmir’deki fabrikamızda Ar-Ge merkezi olduk. Ar-Ge bütçesiyle mevcut cihazlarımızı geliştirmeye ve ısı pompası, klima santrali gibi konularda yeni ürünler tasarlamaya odaklanıyoruz. Mevcut fabrikamızı daha efektif kullanabilmek için önemli yatırımlar yaptık. Sürdürülebilirlik ve çevre konusundaki hedeflerimiz doğrultusunda 2024 yılında ilk karbon ayak izi raporumuzu yayınladık. 2030 yılına kadar ise karbon emisyonumuzu nötrlemeyi hedefliyoruz.”