Friday, Oct 18th

Last updateWed, 16 Oct 2024 11am

You are here: Home Advertising E-Magazine Ads Teknoloji Maksimum verimlilikle en kaliteli ürünler

Maksimum verimlilikle en kaliteli ürünler

WITTMANN, Polonya Bosch Siemens Hausgerate'de yeni bir enjeksiyon kalıplama tesisinin çözüm ortağı oldu

Wittmann, Polonya - Lodz şehrinde bulunan BSH çamaşır makinesi üretim tesisi için yeni nesil cihazlara geçişin yeni bir üretim stratejisine öncülük ettiğini duyurdu. Tesiste uzun süredir dış yüklenicilerden tedarik edilen plastik enjeksiyon parçaları artık şirket içinde üretiliyor. Enjeksiyon kalıplama makineleri, her biri kapsamlı bir otomasyon paketi ile donatılmış büyük tonajlı MacroPower serisi makinelerin bir üretim hücresi oluşturacak şekilde teslim edilmesi ile yeni enjeksiyon kalıplama tesisinin gelişiminin tamamlanmasında Wittmann’ın partnerlik rolü oynadığı belirtiliyor.

Lodz'daki BSH Sprzet Gospodarsrwa Domowego Sp Z o.o. üretim mühendisliği departman yöneticisi Dr. Andrzej Pirek, “Yeni cihazlarımızın geliştirilmesiyle mevcut müşteri talebine yanıt vermiş olduk. Tüm çamaşır makinelerimiz artık en yüksek enerji verimliliği sınıfı A ile geliyor. Ayrıca daha az su tüketiyorlar ve daha düşük gürültü emisyonu ile çalışıyorlar. Tesisimizde üretilen çamaşır makinelerinin büyük bölümü Avrupa pazarlarına gönderiliyor. Burada ağırlıklı olarak Bosch ve Siemens'in küresel markaları üretilmektedir” açıklamalarında bulunuyor.

Tüketicilerin davranışlarını ve isteklerini her zaman yakından takip ettiklerini belirten Dr.Pirek, “Günümüzde ‘enerji verimliliği ve olabildiğince uzun ömürlü sürdürülebilirlik’ önem taşıyor. Bu bilgi ekseninde, gaye olarak, uzun hizmet ömrü ve maksimum verimlilikle en kaliteli ürünleri üretmek için çalıştıklarını" vurguluyor. "Tam bu noktada, Wittmann'ın enjeksiyon kalıplama teknolojisi önemli bir katkı sağlıyor. Çünkü MacroPower enjeksiyon kalıplama makinelerinin son derece hassas proses kararlılığı ve düşük enerji gereksinimi için çok olumlu bir etkiye sahip" olduğunun altını çiziyor.

BSH Polonya fabrikasının bu yıl 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutladığını, tüm gelişim süreci boyunca ortaya çıkan yeni platform ve süreçlerin cihaz geliştirme ile uyumlu olarak tamamen analiz edildiğini söyleyen Dr.Pirek, “Bu süreçte daha önce tedariği yan kuruluşlardan sağlanan enjeksiyon kalıplama ile üretilen plastik enjeksiyon parçalarını kendimiz üreterek büyük bir tasarruf potansiyelinden yararlanabileceğimizi fark ettik" diyor.

Kaliteli parça sayısı hedefi aştı

Basın açıklamasında Wittmann Battenfeld Polska yetkililerinin tesis ile ilgili gözlemleri hakkında şu bilgiler paylaşılıyor. “Ziyaretimizin gerçekleştiği gün, hepsi 900 ton kalıplama gücüne sahip MacroPower enjeksiyon kalıplama makineleri yeni enjeksiyon üretim holünde sıralanmış bir şekilde duruyordu. Kartezyen robotların kalıplardan çıkardığı ve makinelerin hemen yanına konumlandırılmış paletlere istiflediği bileşenler de aynı derecede etkileyiciydi. Her ikisi de çok büyük ve karmaşık olan, çok sayıda bağlantı ve montaj elemanına sahip iki farklı tipte silindirik parça üretilmektedir ki bunlar daha sonra birleştirilerek yıkama tanburunun dış kısmını oluşturuyorlar. Her iki gövde yarısı da fiberglas takviyeli polipropilen materyalden üretiliyor ve her biri 4 kilogramın biraz altında kayda değer bir kütleye sahip. Paletler üzerinde, yeni kalıplanmış parçalar, nihai geometrilerine ulaşana kadar önce RFID kontrollü bir FIFO depolama tesisine getiriliyor. Oradan, doğrudan komşu üretim salonundaki bir montaj hattına aktarılıyorlar. Burada, iki gövde yarısı titreşim kaynağı kullanılarak birbirine kaynaklanıyor.”

“Kaynak bağlantısının kalitesi konusunda sıfır tolerans söz konusudur. Çamaşır makinesinde sızıntıları önlemek için tambur kesinlikle su geçirmez olmalıdır” diyerek açıklayan Dr. Pirek. “Buradaki ön koşul, geometrik olarak karmaşık parçaların enjeksiyon kalıplama ile son derece hassas bir şekilde şekillendirilmesidir. Söz konusu işi yapacak olan MacroPower’sa bu dert değil çünkü MacroPower enjeksiyon kalıplama makineleri, güçlü yazılım özellikleri, son derece hassas servo-hidrolik hareketler ve güvenilir bir enjeksiyon kalıplama işlemi ile işin gerekliliğini tam karşılamaktadır. Tüm bu güçlü yanlarının yanı sıra, hurda oranımız başlangıçtaki hedefimizin altında” diyerek memnuniyetini dile getiriyor.

Enjeksiyon kalıplama uzmanlığının sistematik olarak geliştirilmesi

Kendi enjeksiyon kalıplama tesisi ile BSH, Polonya'daki çamaşır makinesi fabrikasındaki dikey üretim yelpazesini önemli ölçüde artırdı. Tüm önemli değer yaratma aşamaları artık şirket içinde gerçekleşiyor ve bu da birim maliyetler ve dolayısıyla rekabet gücü üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Yeni strateji artık meyvelerini veriyor, ancak bu noktaya ulaşmak için bir dizi engelin aşılması gerekiyordu.

Lodz'daki işgücü için enjeksiyon kalıplama tamamen yeni bir teknolojiydi. Burada Wittmann Battenfeld Polska, projeyi kapsamlı ve kişiye özel bir eğitim programıyla destekledi. Lodz'un sadece 100 km doğusundaki Grodzisk Mazowiecki'de bulunan Wittmann Polonya Genel Müdürü Bogdan Zabrzewski, "Sadece makine operatörlerini değil, aynı zamanda bakım ve güvenlik personelini ve proses mühendislerini de eğittik. Kısa mesafeler kesinlikle bir avantajdır. İhtiyaç duyulduğunda, her zaman hızlı bir şekilde sahadayız" diyor.

Aynı zamanda bu yeni tesisin BSH Grubu'nun küresel üretim ağından da destek aldığını belirten Dr.Pirek, “Aynı çamaşır makinesi modelleri başka ülkelerde de üretiliyor ve bazı enjeksiyon kalıplı parçalar daha önceki nesil cihazlar için zaten şirket içinde üretiliyordu. Diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızla çok yakın işbirliği yaptık ve böylece yeni enjeksiyon kalıplama atölyemiz için çok şey öğrenme fırsatı bulduk. 'Uzmanlar Ağı', Grup içinde kullanılan tüm teknolojiler için işlev gören bu kavramın BSH'deki tanımıdır. Tüm konumlar dijital bir ağın parçasıdır. Industrie 4.0, bireysel konumların sınırlarının ötesinde işbirliğini çok kolay hale getiriyor" diyerek açıklıyor.

Ölçüye göre yapılan otomasyon

Bununla birlikte, yeni çamaşır makinesi neslinin gövde geometrisinin, tüm üretim tesislerini yeni bir zorlukla karşı karşıya bıraktığını belirten Zabrzewski, "Otomasyon konseptimizi tamamen yeniden tasarlamak zorunda kaldık. Tutuculardan başlayarak kalıplanmış parçaların depolara taşınmak üzere paletler üzerine istiflenmesine kadar geçen tüm süreç baştan aşağı gözden geçirildi.

Maksimum 75 kilogram yük kapasitesine sahip W863 pro robotları birkaç farklı işlevi yerine getiriyor. Rulman burçlarını aşırı kalıplanacak kalıba yerleştiriyor, gövde yarımlarını kalıptan çıkarıyor ve bunları önceden programlanmış bir depolama düzenine göre paletlere istifliyorlar. Paletleri taşımak için çok seviyeli bir konveyör sistemi geliştirdik. Palet değişimi tam otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Paletler konveyörün üst seviyesinde toplanmaya hazırlanırken, boş bir palet alt seviyeden yukarı doğru hareket halinde kesintisiz üretimi destekliyor.

Diğer bir özellik ise robotun kontrol sisteminin üretim hücresine entegre edilmesidir. Robot programı, doğru tutucunun takıldığından emin olmak için bir RFID kodu ile enjeksiyon kalıplama makinesinin kontrol sistemi aracılığıyla haberleştirilmektedir.

Bu projenin başarısı, BSH'deki proses uzmanları, Wittmann Almanya’nın uzmanlaşmış otomasyon becerisi ve Wittmann Battenfeld Polska'daki yerel teknik ekibin son derece yakın işbirliğinin sonucudur" diyor. 

BSH’nin, enjeksiyon kalıplama makinelerinin ve otomasyon ekipmanlarının hepsinin tek bir üretici tarafından sağlanmasının faydalarını yaşadığını dile getiren Dr. Pirek, "En başından beri hedefimiz buydu" diyor. "Tüm proje için tek bir merkezi iletişim ortağımız vardı ve sistemi bu kadar hızlı ve sorunsuz bir şekilde başlatmamızın nedeninin bu olduğuna ikna olduk."

Makinelerin her an ‘üretime hazır’ olmaları gerektiğini vurgulayan Bogdan Zabrzewski, “Çünkü modern tesisler artık stoğa yönelik çalışmıyor. Bunun sonucu olarak enjeksiyon kalıplama üretimi durursa tüm montaj hattı aynı anda durma noktasına gelecektir. Bu nedenle, hizmette güvenilirlik, şirketimizi enjeksiyon kalıplama ortağı olarak seçmenin bir başka belirleyici argümanı oldu. Herhangi bir sorun durumunda, servis mühendislerimiz çok hızlı bir şekilde yerinde müdahale ediyor ve potansiyel olarak önceden tespiti yapılmış olan kritik yedek parçalar stokta tutularak olası tüm riskler önceden elemine edilerek üretimin aksamdan devam etmesi destekleniyor.”

“Fabrikamızın bünyesinde tamamen yeni bir fabrika inşa ettik. WITTMANN olmasaydı, bu projede bu kadar başarılı olamazdık” diye konuşan Dr. Pirek, her şeyden önce şeffaf bir iletişimin önemli bir başarı faktörü olduğunu vurguluyor. "Burada doğru insanlar birlikte çalışıyor. Çok fazla bilgi ve deneyime sahip insanlar, her an birbirleriyle şeffaf bir şekilde iletişim kuruyorlar. Lodz'daki tesis artık üretim ağımızda bir referans noktası haline geldi" ifadeleri ile memnuniyetini dile getiriyor.

Yapılan açıklamada ayrıca, Proje Lideri Michal Zimowski ve ekibinin, şirket içi bir BSH ödül yarışması için başvuruda bulunmasının ardından, sunulan toplam 50 proje arasında 2024 Yılının Projesi seçildiği bilgisi veriliyor.