Monday, May 13th

Last updateFri, 10 May 2024 6am

You are here: Home Advertising E-Magazine Ads Ürünler Ravago Petrokimya, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle sektörde öncü bir rol üstleniyor

Ravago Petrokimya, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle sektörde öncü bir rol üstleniyor

Şirket, polimer ham madde alanındaki bu yenilikçi yaklaşımıyla kendini sadece endüstri normlarını şekillendiren bir oyuncu değil, aynı zamanda sürdürülebilirliği teşvik eden bir örnek olarak konumlandırıyor.

1998'den bu yana Türkiye plastik sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan Ravago, polimer ham madde üretim şirketi Ravago Petrokimya ile yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Şu an itibariyle Ravago Petrokimya, Aliağa (İzmir) ve Taysad (Kocaeli) üretim tesislerinde toplam 250 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Şirket ayrıca 400 bin tonluk üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ikinci büyük plastik üreticisi ve plastik ham madde ihracatının lideri konumunda bulunuyor.

2001 yılında Gebze'de Termoplastik Elastomer ve Mühendislik Plastikleri üretimi ile yolculuğuna başlayan şirket, 2019’da İzmir Aliağa tesislerinde Endüstri 4.0 otomasyon sistemi kurulumu ve 100 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye'nin önde gelen teknik kompound üreticileri arasında yer alıyor.

2012'de gerçekleşen global satın alma ile Aliağa'da faaliyetlerine başlayan Ravago Petrokimya, Genleştirilebilir Polistren (EPS) alanındaki beyaz ve karbonlu EPS üretimiyle de Türkiye'de öncü bir rol üstlenerek Avrupa’nın ilk üç üreticisi arasına girmeyi başardı. Tesislerini modernize ederek ve kapasitesini hızla artırarak elde edilen bu büyük başarı sonucunda, başlangıçta 50 bin ton EPS üretimi yapan şirket, şimdi 250 bin ton üretim kapasitesine ulaştı.

Ravago Petrokimya,  aynı tesis içinde Genel Amaçlı Polistren (GPPS) üretimini entegre etme planları yapıyor ve toplamda 30 bin ton kapasite ile Türkiye'de GPPS üretimini gerçekleştirmeyi öngörüyor. Bu üretim, iki aşamada hayata geçirilecek ve ilk aşama olan 15 bin tonluk üretim kapasitesinin 2023 yılının sonunda aktif hale gelmesi hedefleniyor.

Certene® markası altında üretilen GPPS, yüksek ürün kalitesi ve üretim ekipmanları ile sadece iç pazarı desteklemeyi hedeflemiyor, aynı zamanda ileride yapılacak kapasite artışı ile ihracata katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu gelişme, Ravago Petrokimya'nın sektördeki büyümesini ve rekabetçiliğini artırmak için atılan önemli bir adımı temsil ediyor.

Polimerizasyon ve kimyasal sistem faaliyetlerini genişletme hedefi doğrultusunda 2012 yılında kurulan Termoplastik Poliüretan (TPU) iş birimi ile Türkiye'nin ilk ve tek TPU üreticisi olan şirket, daha sonra 2014 yılında Poliüretan Sistemler iş birimini satın alarak bu iki işletmeyi Taysad Kocaeli'deki üretim tesisi bünyesinde birleştirdi. Bu birleşme, sadece ürün yelpazesini genişletmekle kalmadı, aynı zamanda şirketin poliüretan sektöründeki etkinliğini artırdı.

Geri dönüşüm tesisi 2024’ün üçüncü çeyreğinde hayata geçirilecek

Ravago, Türkiye'de en geniş polimer ürün çeşitliliği ile hizmet veren bir şirket olarak geri dönüşüm konusunda da ciddi bir adım atıyor. Sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacak geri dönüşüm tesisi, 2024'ün üçüncü çeyreğinde hayata geçirilecek. Bu proje, endüstriden kaynaklanan hurda ve atıkların doğru şekilde toplanması, sahaya getirilmesi, ayrıştırılması ve granüle dönüştürülerek tüm sektörlerde kullanılabilir hale getirilmesini içeriyor. İlk aşamada Polipropilen (PP) geri dönüşümü ile başlayacak olan projenin, zaman içinde pazarın ihtiyaçlarına ve hurda malzemenin bulunabilirliğine göre çeşitlendirilmesi planlanıyor. Aliağa'da Mühendislik Plastikleri ve Termoplastik Elastomer kompound üretimi yapan aynı kampüsün içinde yer alacak olan tesis, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 60 bin metrekarelik bir alanda üretim faaliyeti gösterecek. Proje, 22 bin tonun üzerinde yıllık kapasiteye sahip iki PP hattı ile başlayacak ve yüksek otomasyon seviyesi, yalın işleyiş ve izlenebilirlik ile donatılacak. Ayrıca, bölgenin sosyo-ekonomik yaşamına 50 kişilik istihdam yaratacak olan bu proje için şirketin seçtiği isim ise, sürdürülebilirlik taahhütleri ve bölgenin zenginliklerine atıfta bulunarak "Yeşil Zeytin Projesi" olarak belirlendi.

Karbon ayak izini azaltma planlarını hayata geçirmek konusunda büyük bir kararlılıkla çalışan şirket, tüm fabrika ve depolarının çatılarına güneş panelleri kurulumunu tamamlamak üzere çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye'nin altı farklı lokasyonunda solar panel kurulumlarına yönelik 9 milyon € yatırım yaparak toplam 15 M Kwh elektrik üretmeyi hedefliyor. Ayrıca, Ravago Global tarafından yönetilen karbon emisyonu hesaplama ve azaltma çalışmalarına da katkı sağlayan Ravago Petrokimya, plastik atık sorununu adım adım çözmek ve plastik ürünlerin gerçekten döngüsel hale gelmesi için yürüttüğü çalışmalarını istikrarlı bir şekilde sürdürüyor.