Wednesday, Jan 15th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home Printed Magazine Subscription Haberler

Küresel plastik sektörü Plast Eurasia İstanbul’da buluştu

Sürdürülebilirlik ve yenilikçi teknolojilerin ön planda olduğu fuarda, Türkiye’nin plastik ve makine sanayisinde küresel bir merkez olma hedefi bir kez daha vurgulandı. 

Plastik sektörünün en büyük buluşmalarından biri olan Plast Eurasia İstanbul, bu yıl da uluslararası arenadaki gücünü kanıtladı. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar, organizatör tarafından verilen bilgiye göre, toplam 75.239 ziyaretçi ile büyük bir başarıya imza attı. Ziyaretçilerin 62.857’si yerli, 12.382’si yabancı katılımcılardan oluşurken, Avrupalı ziyaretçi sayısında %30’luk bir artış kaydedildi. 114 ülkeden gelen ziyaretçiler, fuarın global ölçekteki önemini bir kez daha ortaya koydu.

Plastik sektöründe geleceğin kapıları açıldı

Tüyap Fuarcılık Grubu ve PAGEV iş birliğiyle düzenlenen Plast Eurasia İstanbul, plastik endüstrisinin nabzını tutmaya devam etti. Bu yıl 33. kez kapılarını açan fuar, 4-7 Aralık tarihleri arasında hem yenilikçi teknolojilere hem de sektördeki önemli iş birliklerine ev sahipliği yaptı. 1.606 katılımcı firma, plastik makineleri, ekipmanlar, kalıp, geri dönüşüm teknolojileri ve biyoplastikler gibi birçok alanda en yeni ürün ve çözümlerini sergiledi.

Fuar küresel iş birlikleri ile daha da güçlendi

Fuar, Almanya, Çin, İtalya, İran ve İspanya gibi ülkelerden gelen güçlü katılımcılarla, plastik sektöründe küresel iş birliklerini güçlendirmek adına önemli bir platform sundu. Fuarda ayrıca alım heyeti organizasyonu ile 25 ülkeden profesyonel alıcı ağırlandı. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen profesyoneller bir yandan ticari faaliyetlerini geliştirmeye, artırmaya yönelik görüşmeleri yaparken bir yandan  da sektörel bilgi paylaşımında bulundular. Uluslararası yatırımcıların, Türkiye’de ortak projeler gerçekleştirme konusundaki ilgisi fuarın başarısını pekiştirdi.

Kimya sektöründen 2,5 milyar dolarlık ihracat

Plastikler ve mamulleri ihracatı, 790 milyon 247 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı kasım ayında 22,3 milyar dolar oldu. Kimya sektörü ise kasım ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör olarak 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, toplam ülke ihracatından yüzde 13 pay aldı. Sektörün on bir aylık ihracatı ise 28 milyar doları aştı.

Kimya sektörünün Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kasım ayında kimya sektörümüz 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tüm sektörler arasında en çok ihracat yapan 2’inci sektör konumunu korudu. Ülkemizin toplam ihracatından yüzde 13 pay aldık. Bu yıl Ocak-Kasım dönemi ihracatımız ise 28 milyar doları aştı. Başta Avrupa Birliği ülkelerinde devam eden küresel talepteki yavaşlama, enflasyon ile mücadele, faiz ve kur baskısı yanı sıra uzun bir süredir bakımda olan ve yeniden üretime başlayan petrokimya tesisinin ihracatımıza etkilerini görüyoruz. Bu zorlu koşullara rağmen hem aylık bazda hem de yıllık bazda ülke ihracatına en çok katkı veren ikinci sektörüz. On bir aylık ihracatımız 28 milyar dolar ile geçen yıla göre bir miktar üzerinde seyrediyor. Yılı pozitif tamamlamak için var gücümüzle çalışmaya ve sektörümüzü desteklemeye devam ediyoruz.” dedi.

Kasım ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 790 milyon 247 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 599 milyon 553 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 222 milyon 753 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Hollanda kasım ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu

Kasım ayında en çok ihracat yapılan ülke 214 milyon dolar ile Hollanda oldu. İtalya, ABD, Rusya, Romanya, Almanya, Irak, İspanya, İngiltere ve Gürcistan en çok ihracat yapılan ilk on ülke arasında yer aldı. Kasım ayında ilk 20 ülke arasında en çok artış yüzde 76,56 ile ABD’de oldu.

Çinli heyet Türkiye'ye ortak yatırım için geldi

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 17’ncisini düzenledi. Kongre kapsamında üç panel ile “Plastik Endüstrisinde Gelecek: Finansal Riskler, Regülasyonlar ve Yeşil Pazar Stratejileri” teması ele alındı.

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, kongrenin 17 yıldan bu yana düzenli bir şekilde yapıldığını, yerli ve yabancı katılımcıların katkıları ile sektöre bilgi akışı sağlamaya devam ettiklerini belirtti. Bu sene kongreye Çin'den çok önemli bir katılım sağlandığına dikkat çeken Eroğlu, Çin Makine Üreticileri Derneği'nin Türkiye'deki yatırım olanaklarını görüşmek üzere 22 firmayı Türkiye'ye getirdiğini kaydetti. Eroğlu, "PAGEV'in birinci önceliği Türkiye'nin sanayisi ve üretimidir. Biz kimsenin Türkiye'yi pazar yapmasını istemiyoruz, ortak yatırımlar yapalım ve hep birlikte kazanalım istiyoruz. Çin'den gelen heyet burada yatırım yapmak istiyor ve Türk sanayicilerle ortak yatırım fırsatlarını görüşecekler. Türkiye'yi dünyada küresel bir merkez haline getirmek için bu tip girişimler son derece önemli. Biz Türkçede 'ahenk' diyoruz, onlar 'harmoni'. İşte biz bu ahenk ile sanayimizi büyütmek, Türk sanayisinin hassasiyetleri içerisinde bu işi yürütmek istiyoruz" dedi.

Read more...

Küresel piyasalar, 2025 yılına yüksek risk ve belirsizliklerle giriyor

Ekonomi dünyası yeni bir yıla hazırlandığımız şu günlerde, ekonomik trendleri mercek altına aldı. İş dünyası profesyonelleri 2025 yılına ait ekonomik öngörüleri merak ederken, küresel ekonominin geleceğine de dikkat kesildi. Küresel çapta rekabet eden şirketler, yatırımcılar ve girişimciler için dünya ekonomisinin geleceğini anlayabilmek, hayati önem taşıyor. Hiç şüphesiz 2025 yılı da bu açıdan dikkat çekici bir yıl olarak karşımızda duruyor.  

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin, ülke ekonomisinde belirleyici bir unsur olacağını söyledi. Küresel ekonomiye ilişkin risk ve belirsizliklerin, 2024 yılında olduğu gibi yeni yılda da oldukça yüksek olduğunu anlatan Karadeniz, “2024 yılının genelinde dünya, ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler yaşarken hiç şüphesiz ülkemiz de bu süreçten nasibini aldı” dedi. 

Yüksek enflasyon, büyümedeki yavaşlama ve cari açık ile yeni bir yıla giriş yapacağımızı belirten Karadeniz, 2025 yılının kolay bir yıl olmayacağını ifade etti. Yeni yılın ilk birkaç ayında enflasyon rakamlarının iyi izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Karadeniz, “Oluşan enflasyon rakamlarına göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde faiz indirimlerini görebiliriz. Göstergelere baktığımız zaman yılın ilk altı ayının zor geçeceğini söyleyebiliriz. Enflasyonun düşmesi ve faizlerin geri gelmesiyle yılın ikinci yarısı şekillenecek” diye konuştu. 

Read more...

BYCHEM, Plast Eurasia Fuarı’nda yeni ürünlerini tanıttı

BAYEGAN’ın iştiraki BYCHEM, 2019 yılından bu yana plastifiyan üretim faaliyetlerini gerçekleştirmenin yanı sıra ürün portföyünü genişletirken, yenilikçi ve doğa temelli çözümler geliştirme misyonunu da sürdürüyor.

Şirket, 4-7 Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen Plast Eurasia Fuarı’nda yeni ve inovatif ürünlerini tanıttı.

BYCHEM’in BYFLEXX markası altında sunduğu TPU ürün yelpazesinde BYMELT ve BYVENT markaları altında termoplastik yapıştırıcılar, BYBIOFLEX biyo TPU çözümleri ve BYFOAM hafifletilmiş TPU (E-TPU) çözümleri dikkat çekti. Fuarda ayrıca, BYESTER markası altında polyester poliol ürün gamını ve BYFLEXX markası altında fitalat içermeyen plastifiyan çözümleri de (DOTP, DOA, TOTM) tanıtıldı. Bununla birlikte, yapıştırıcı sektöründe özel bir uzmanlık gerektiren reaktif poliüretan hotmelt (HMPUR) ürün gamı da fuarda yerini aldı.

Orta Doğu, Avrupa ve Türkiye'de önde gelen DOTP üreticilerinden biri olan şirket, yeni girişimiyle yerel ve ihracat pazarlarını hedefliyor. Gebze’deki GEBKİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 35.000 metrekarelik alan üzerine kurulu tesisinde, Ar-Ge ve inovasyonu çalışmalarının odağına alarak uluslararası kabul görmüş yönetim ve kalite sistemlerini benimsiyor, global ve sektöre özel standartlara uygun olarak faaliyet gösteriyor.