Saturday, Nov 09th

Last updateFri, 08 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Teknoloji ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce robotik otomasyon tarafından çözüm sunulmayan yeni segmentlerde genişlemeye devam edeceklerini ve 2024 yılında bu hedefleri doğrultusunda robotik odaklı yapay zekâ çözümleri için üç itici güç açıkladı.

Marc Segura, "İlerleyen yıllarda yapay zekânın kritik rolüne daha fazla odaklanılacağını göreceğiz. Mobil robotlar ve kobot'lardan, yeni sektörlerde yeni robotik uygulamaların etkinleştirilmesine, insanların öğrenmesi ve gelişmesi için yeni fırsatlar oluşturulmasına kadar, yapay zekânın bu yeni sınırları endüstriyel robotiğin geleceğini yeniden tanımlıyor" dedi.

1- Yapay zekâ, robotik uygulamalarda yeni özerklik düzeylerine ulaşacak

Yapay zekâdaki ilerlemeyi hızlandırmak, endüstriyel robotikle neyin mümkün olabileceğini yeniden tanımlıyor. Yapay zekâ, robotların kavrama, seçme ve yerleştirme yeteneklerinden dinamik ortamlarda haritalama ve gezinme yeteneklerine kadar her şeyi geliştiriyor. Yapay zekâ, mobil robotlardan kobot'lara ve daha ötesine kadar robotlara benzeri görülmemiş düzeyde hız, doğruluk ve yük taşıma yeteneği kazandırıyor ve esnek fabrikalar, depolar, lojistik merkezleri ile laboratuvarlar gibi ortamlarda daha fazla görev üstlenebilmelerine olanak tanıyor.

Segura, "Yapay zekâ destekli mobil robotlar ayrık üretim, lojistik ve laboratuvarlar gibi sektörleri dönüştürebilir. Örneğin, ABB'nin yeni Görsel Eşzamanlı Yerelleştirme ve Haritalama (Visual SLAM) teknolojisiyle donatılmış robotlar, gelişmiş haritalama ve navigasyon becerilerine sahip olup, yeni otonom düzeyleri sağlarken, aynı zamanda önceki nesil güdümlü robotların ihtiyaç duyduğu altyapıyı büyük ölçüde azaltıyor. Bu, doğrusal üretim hatlarından dinamik ağlara geçişin önünü açıyor, kayda değer verimlilikler ortaya çıkarıyor. Daha sıkıcı, kirli ve tehlikeli görevleri üstlenerek, artık çalışanların daha ödüllendirici işler üstlenebilmelerini sağlıyor" dedi.

 

2- Yapay zekâ, robotların yeni sektörlere girebildiğini görecek

Yapay zekâ destekli robot teknolojisinin sunduğu potansiyel, üretimin çok ötesindeki sektörleri de etkiliyor. 2024 yılında bu teknolojilerin perakendenin yanı sıra sağlık ve yaşam bilimleri gibi daha dinamik ortamlara önemli verimlilik iyileştirmeleri getirmesi bekleniyor. Bir başka örnek ise yapay zekâ destekli robot teknolojisinin büyümeyi teşvik ederken, verimliliği ve güvenliği artırarak sürdürülebilir inşaat uygulamalarına maddi katkıda bulunabileceği inşaat sektörüdür.

Segura, "İnşaat sektörü, yapay zekâ destekli robotların dönüştürücü olduğunu kanıtlayacağı, işçi kıtlığı, güvenlik sorunları ve durgun verimlilik dahil olmak üzere bugün sektörün karşı karşıya olduğu birçok sorunu ele alarak gerçek değer sunacağı bir sektörün harika bir örneğidir. Yapay zekânın sunduğu gelişmiş tanıma ve karar verme gibi yetenekler, kolaboratif robotlardaki ilerlemelerle birleştiğinde, çalışanların yanında güvenli bir şekilde konuşlandırılabilmeyi mümkün kılıyor. Bu ilerlemeler aynı zamanda robotların tuğla örme, modüler montaj ve 3D baskı gibi temel görevleri daha yüksek hassasiyet ve hızla yerine getirmesine olanak tanırken, sahada beton karıştırma gibi emisyonları azaltarak ve yerinde montaj ile uzak mesafeler arasında malzemelerin şehirlerarası nakliye ihtiyacını azaltarak daha sürdürülebilir inşaatlara katkıda bulunuyor” dedi.

3- Yapay zekâ, eğitim ve robotlarla çalışma konusunda yeni fırsatlar sunacak

Yapay zekâ ve robot biliminde kaydedilen ilerlemeler eğitim ve öğretim, otomasyon becerileri açığının kapatılması, robotların daha fazla kişi ve işletme için daha erişilebilir hale getirilmesi açısından önemli. Yapay zekânın, yönlendirme ve hatta doğal dil yoluyla programlamayı kolaylaştırmasıyla eğitim, yalnızca programlama becerilerini öğretmek yerine robotların insanlara nasıl daha etkili bir şekilde yardımcı olabileceğine doğru kayabilir. Bu geçiş, robotları daha ulaşılabilir hale getirecek ve onları daha geniş bir kitleye ulaştıracak, yeni iş fırsatlarına yol açacak, aynı zamanda işgücü ve beceri eksikliklerinin azaltılmasına yardımcı olacak.

Segura, "Robotları programlamak ve desteklemek için gerekli becerilere sahip çalışan eksikliği, özellikle küçük ve orta ölçekli imalat şirketlerinde robotik otomasyonun benimsenmesinin önünde uzun süredir bir engel oluşturuyor. Üretken yapay zekâdaki ilerlemeler otomasyonun önündeki engelleri azalttıkça ve eğitimin odağını programlamanın ötesine genişlettikçe bu durumun giderek daha fazla aşıldığını göreceğiz. Yapay zekâ tarafından desteklenen ve çalışanların bir robota görevi konusunda sözlü olarak talimat verebileceği doğal dil programlamasındaki gelişmeler, insan-robot etkileşimlerinde yeni bir dinamik ortaya çıkaracak” dedi.

ABB Robotik – 50 yıllık inovasyon

Yapay zekâ destekli robot teknolojisinin sürekli gelişimi, ABB'nin 1974 yılında dünyanın ilk ticari tamamen elektrikli robotu IRB 6'nın satışıyla başlayan elli yıllık robotik inovasyon öyküsünün son bölümünü oluşturuyor. Elli yıl sonra, ABB müşterilerinin robotik otomasyon yoluyla verimliliklerini, üretkenliklerini ve sürdürülebilirliklerini artırmalarına yardımcı olabileceği farklı yollarla yeni gelişmelere öncülük ediyor. Şirket, 2024 yılı boyunca robotik inovasyonun 50. yılını kutlayacak.