Sunday, Sep 08th

Last updateFri, 06 Sep 2024 8am

You are here: Home News TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY Haber4

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

İşletmeler dijital dönüşüm ile geleceğe yatırım yapıyor

IAS tarafından verilen bilgiye göre, günümüzde genel öngörü firmaların genel bütçelerinin yüzde 10 civarında dijital dönüşüme ayırmaları yönünde. Ancak bu öngörü yapay zekâ ve üretim teknolojilerinin ilerlemesi ile yüzde 20 düzeylerine çıktı. Uzmanlar, bu oranın 10-15 yıl içerisinde ise yüzde 40-50 seviyelerine çıkmasını bekliyor. Bunun geri dönüşleri olarak da verimliliği yüzde 100’e varan düzeyde artıran, hata oranlarını yüzde 0.01 düzeylerine düşüren, stratejik kararları alırken yüzde 2’lik sapmaya düşüren birçok örnek mevcut. Yine yapılan araştırmalara göre dijital dönüşüm süreçlerine başlangıç düzeyinde geçiş bile işletmeler tarafında yüzde 15-20 düzeyinde verimlilik artışı sağlayabiliyor.

Gerçekleştirdiği inovasyonlar ile geleceğin teknolojilerini yaratarak, tüm paydaşlarına rekabet güçlerini artıracak çözümler sunma misyonuyla hareket eden IAS, “Geleceğe hazır mısınız?” diye sorduğu iş ortaklarına dijital dönüşüm süreçlerinde de destek veriyor. 

 

Hız, hassasiyet, kolay entegrasyon ve güvenlik bir arada

Müşterilerine enerji yönetimi alanında ve IoT tabanlı akıllı yeşil çözümler sunan Delta, Hannover Messe 2024'te iş birlikçi endüstriyel robotlar (cobot) olan D-Bot serisinin lansmanını gerçekleştirdi.

Portföy; 6’dan 30 kg’a kadar yük kapasiteleri sunan altı farklı modeli içeriyor. Altı eksenli bu modeller, saniyede 200 dereceye kadar hız ve ±0.02mm içinde doğruluk sunabiliyor. Erişim mesafeleri 800'den 1800 mm'ye kadar değişen cobotlar, çeşitli operasyonel taleplere de uyum sağlayabiliyor. Şirket, 24-bit kodlayıcıların entegrasyonunun ise hassasiyeti artırarak tutarlı performans sunduğunu vurguluyor.

IP66 koruması ve gelişmiş güvenlik protokolleri ile tasarlanan seri, şirkete göre güvenli ve verimli bir çalışma alanı sunuyor. EtherCAT, Modbus ve CODESYS gibi arayüzlerini destekleyen bu cobotlar, özellikle yerleştirme, kaynak yapma ve paletleme uygulamalarındaki görevlerde kullanılabiliyor. Ayrıca, "Plug & Play" kurulumu ve kullanıcı dostu bir arayüz aracılığıyla sezgisel programlama ile D-Bot serisi, tüm yetenek seviyelerindeki operatörler için erişilebilir hale getirilerek; otomotiv, lojistik ve elektronik gibi sektörlerde insan-robot iş birliğini teşvik ediyor.

Delta'nın D-Bot serisi, özel programlama becerileri gerektirmeyen ve hızlı bir şekilde devreye alınabilen bir tasarıma sahip, bu sayede çok kısa sürede kullanıma hazır hale geliyor. "Plug & Play" özelliği sayesinde, hareketlerin ve komutların uygulanması için çaba gerektirmiyor. Ayrıca, sistem Python, ROS 1 veya C++ üzerinden sürükleyip bırakarak öğretimi kolaylaştırıyor, böylece basit ve esnek bir kullanım sağlıyor. Modern grafik kullanıcı arayüzü (GUI), 3D görselleştirme ile tüm kullanıcı seviyelerinin hızlıca programlamasına olanak tanıyor. Pakete dahil edilen HMI panelinin ise, kontrol için ek cihaz veya araç gereksinimini ortadan kaldırarak kullanımı daha da basitleştirildiği belirtiliyor.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Delta EMEA Endüstriyel Otomasyon İş Grubu Kıdemli Direktörü Michael Mayer-Rosa, "Makine mühendisliği ve otomasyon teknolojisi alanında iş birlikçi robotlar, en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Interact Analysis'ten pazar araştırmacıları, 2032 yılına kadar yıllık %20 civarında bir büyüme oranı öngörüyor. D-Bot serisi cobotlarımızla bu talebi karşılamayı ve böylece müşterilerimizin üretim süreçlerini optimize etmeye, üretim verimliliğini artırmalarına ve birçok endüstride iş gücü kıtlığını hafifletmelerine yardımcı oluyoruz. Yıllardır robotik ve otomasyon teknolojisi bileşenleri sağlayıcısı olarak başarılı olduk, bu alanda da önemli başarılara imza atmayı hedefliyoruz” diyor.

Canon, Drupa 2024'te “Dönüşümün Gücünü” gözler önüne serecek

Canon, Drupa 2024’teki 4.600 metrekarelik sergi alanı ‘The Core’da; baskının duygusal etkisini, görüntüleme deneyimlerinin yaşamları ve işletmeleri nasıl zenginleştirebileceğini, sürükleyici ve birçok duyuya hitap eden özel sunumuyla ziyaretçilerine tanıtacak. Şirket; ‘The Core’ ile fuar katılımcılarını, Canon’u farklı bir açıdan tanımaya ve baskının nasıl bir dönüştürücü güce sahip olduğunu deneyimlemeye davet ediyor. 

‘The Core’u çevreleyen Canon teknolojileri; Ticari Baskı, Yayıncılık, Promosyon İletişimi, Etiket ve Ambalaj, İç Mekân Dekorasyonu, Şirket İçi ve CAD baskı gibi endüstri segmentlerine göre düzenlenecek. Stant genelinde, bu segmentlerdeki müşterilere işlerindeki uygulama, malzeme ve işlem çeşitliliğini yansıtan birçok farklı canlı uygulama sunulacak. Canon uzmanları; her tür ve büyüklükte baskı işletmesine, operasyonlarını, üretim hacimlerini, müşteri profillerini ve büyüme hedeflerini göz önünde bulundurarak en iyi dijital baskı teknolojisi, iş akışı ve baskı medyası seçenekleri konusunda rehberlik edecek.

Şirket Drupa 2024’te; tabaka beslemeli, mürekkep püskürtmeli ve tonerli baskı makineleri, yüksek hızlı kesintisiz mürekkep püskürtmeli üretim hatları, düz yataklı ve rulodan ruloya geniş formatlı yazıcılar ve dijital etiket yazıcıları dahil olmak üzere çok çeşitli bir ürün gamıyla yer alacak. Canon ayrıca, fuarda ilk kez; farklı etiket, oluklu ve katlanır karton uygulamalarının canlı üretimini göstererek, etiket ve paketleme pazarlarının önemli ve güvenilir bir iş ortağı olma yolundaki kararlılığını ortaya koyacak.

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce robotik otomasyon tarafından çözüm sunulmayan yeni segmentlerde genişlemeye devam edeceklerini ve 2024 yılında bu hedefleri doğrultusunda robotik odaklı yapay zekâ çözümleri için üç itici güç açıkladı.

Marc Segura, "İlerleyen yıllarda yapay zekânın kritik rolüne daha fazla odaklanılacağını göreceğiz. Mobil robotlar ve kobot'lardan, yeni sektörlerde yeni robotik uygulamaların etkinleştirilmesine, insanların öğrenmesi ve gelişmesi için yeni fırsatlar oluşturulmasına kadar, yapay zekânın bu yeni sınırları endüstriyel robotiğin geleceğini yeniden tanımlıyor" dedi.

1- Yapay zekâ, robotik uygulamalarda yeni özerklik düzeylerine ulaşacak

Yapay zekâdaki ilerlemeyi hızlandırmak, endüstriyel robotikle neyin mümkün olabileceğini yeniden tanımlıyor. Yapay zekâ, robotların kavrama, seçme ve yerleştirme yeteneklerinden dinamik ortamlarda haritalama ve gezinme yeteneklerine kadar her şeyi geliştiriyor. Yapay zekâ, mobil robotlardan kobot'lara ve daha ötesine kadar robotlara benzeri görülmemiş düzeyde hız, doğruluk ve yük taşıma yeteneği kazandırıyor ve esnek fabrikalar, depolar, lojistik merkezleri ile laboratuvarlar gibi ortamlarda daha fazla görev üstlenebilmelerine olanak tanıyor.

Segura, "Yapay zekâ destekli mobil robotlar ayrık üretim, lojistik ve laboratuvarlar gibi sektörleri dönüştürebilir. Örneğin, ABB'nin yeni Görsel Eşzamanlı Yerelleştirme ve Haritalama (Visual SLAM) teknolojisiyle donatılmış robotlar, gelişmiş haritalama ve navigasyon becerilerine sahip olup, yeni otonom düzeyleri sağlarken, aynı zamanda önceki nesil güdümlü robotların ihtiyaç duyduğu altyapıyı büyük ölçüde azaltıyor. Bu, doğrusal üretim hatlarından dinamik ağlara geçişin önünü açıyor, kayda değer verimlilikler ortaya çıkarıyor. Daha sıkıcı, kirli ve tehlikeli görevleri üstlenerek, artık çalışanların daha ödüllendirici işler üstlenebilmelerini sağlıyor" dedi.