Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Why We? Haberler Metro Türkiye’den, depozito toplama projesi ile geri dönüşüme destek

Metro Türkiye’den, depozito toplama projesi ile geri dönüşüme destek

1990 yılından bu yana sürdürülebilirliği tüm işlerinin merkezine koyan ve bu alanda öncü projeler geliştiren Metro Türkiye, geri dönüşüm ve atık azaltımı alanında yeni bir çalışmasını daha hayata geçirdi. Şirket, Kozyatağı mağazasındaki Depozito Toplama Projesi ile Türkiye’de bir ilk olarak hem makine ile hem de manuel olarak depozito toplamaya ve şişelerin geri dönüşümüne iş ortakları ile birlikte katkı sağlamaya başladı. 

Cam, alüminyum ve pet şişelerin manuel ve makine yolu ile toplandığı projede ilk etapta bir yıl içerisinde yaklaşık 3,5 milyon şişenin geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor. Bu proje ile ambalaj atıklarının doğaya kazandırılmasının yanında toplumdaki geri dönüşüm bilincinin artırılması da amaçlanıyor. Depozito Toplama Projesi ile 2024 yılında Çevre Ajansı tarafından yürürlüğe girecek olan Depozito Yönetim Sistemi’nin ön hazırlığını yapan ve bu projesi ile sektöre yön gösteren Metro Türkiye, aynı zamanda geri dönüşüme gönderilen her 10 şişe için 2 TL değerinde tüm mağazalarında geçerli kupon sunduğu bir kampanya da başlattı. 

Türkiye’de bir ilk olarak makine ve manuel depozito toplama alanı

Sürdürülebilir bir gelecek için toplumsal bilinç düzeyinin yükselmesi gerektiğini savunan Metro Türkiye CFO’su Aslı Aracıoğlu, “Metro Türkiye olarak sürdürülebilirlik çalışmalarımızı sadece kendi operasyonlarımız ile sınırlı tutmuyor, müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi de dahil ettiğimiz bir strateji izliyoruz. Bu vizyonumuzla perakende sektörüne öncülük ettiğimiz sürdürülebilirlik projelerimize bir yenisini daha ekledik. Toplumda çevresel sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm bilincinin artmasını amaçladığımız Depozito Toplama Projemizde, Çevre Ajansı’nın hayata geçireceği Depozito Yönetim Sistemi’nin öncesinde, pilot mağaza olarak seçtiğimiz Kozyatağı mağazamızdaki depozito toplama alanımızı projemize sponsor olan Mey/Diageo, Şişecam, Üçge İeco ve Fayda Yazılım’ın katkılarıyla hizmete açtık. Mevcut depozito sistemlerinde sadece makine yardımıyla ambalaj atıkları ve şişeler ayrı ayrı geri dönüşüme gidiyordu. Biz, Türkiye’de bir ilk olarak hem makine ile hem de manuel olarak topladığımız depozitolar ile daha fazla atığın doğaya kazandırılarak geri dönüştürülmesini hedefliyoruz. En önemli iş ortaklarımız olan yeme-içme sektörü işletmeleri Kozyatağı mağazamızdaki depozito toplama alanımıza manuel olarak tek seferde çok daha fazla depozitolu şişeyi geri dönüşüm için geri getirebilecek. Operasyonel süreç ve müşteri hassasiyetini ölçümlemek anlamında önemli bir fırsat olarak gördüğümüz bu öncü proje, müşterilerimizin katılımıyla etki alanını büyütecek’’ diye konuştu.

Metro Türkiye markalı ürünlerde son 4 yılda yaklaşık 52 ton plastik tasarrufu  

Çevresel etkisi yüksek olan plastik ambalajların ağırlıklarının azaltılması çalışması kapsamında da 2019 yılından bu yana Metro markalı ürünlerin ambalajından yaklaşık 52 ton plastik azaltımı sağlayan şirket, kendi markalı ürünlerinde de plastik yerine daha çevreci alternatiflerin kullanımını artırmayı hedefliyor. Şirket ayrıca çevresel etkisi yüksek olan plastik kullanımını azaltmak amacıyla 2021 yılında Metro markalı ürün ambalajlarının yüzde 84’ünde doğaya ve insan sağlığına zararları olan PVC/PVDC malzemeleri daha çevreci ambalaj malzemeleri ile değiştirmişti. 2023 yılında ise Metro markalı ürünlerin tamamında bu değişimi gerçekleştirerek daha çevreci ambalajlı ürünler rafa sunmayı hedefliyor. Son olarak, kendi markası Rioba ile yüzde 50 geri dönüştürülmüş plastikten oluşan ‘’Çevre Dostu Şişe’’ ile 0,75 litre sularını da raflara getirdi.

Sürdürülebilirlik misyonu doğrultusunda sadece plastik azaltımı ve geri dönüşümü ile sınırlı kalmayan Metro Türkiye, tek kullanımlık plastik ürünlere alternatif olacak yüzde 100 geri dönüştürülebilir, kompostlanabilir veya yeniden kullanılabilir kendi markalı ürün oranını 2023’te yüzde 55’e ulaştırma hedefini 2022 yılı itibarıyla geçerek yüzde 59’a ulaştı. 2025 yılı itibarıyla ise Metro markalı ürünlere ek olarak tedarikçi markalı ürünlerin tamamında tek kullanımlık plastiğe alternatif materyal kullanımı hedefleniyor.

Kaynak: Metro Türkiye