Thursday, Mar 28th

Last updateFri, 22 Mar 2024 8am

You are here: Home Interview Ürünler Gazlı alkolsüz içecek şişeleri için daha hafif boyunlu çözümler

Gazlı alkolsüz içecek şişeleri için daha hafif boyunlu çözümler

Coca-Cola Europacific Partners, Avrupa pazarlarında şişe boyunlarında inceltme yaparak yeni, daha hafif şişeler temin ediyor. Net Zero 2040 yol haritasının bir parçası olarak bu çözüm ile 2024 yılına kadar yılda 6.800 ton plastik tasarrufu sağlanması bekleniyor.

2008 yılından bu yana çeşitli Coca-Cola markalarının 500 ml'lik PET şişelerinin ağırlığı %30 oranında azaltılarak 28,9 gr'dan 19,9 gr'a düşürüldü. Yeni daha hafif boyun tasarımı 2024'ün sonuna kadar toplam 6.800 ton plastiğe eşdeğer şişe başına 1 gr plastik tasarrufu sağlayacak.

Ambalajlardaki fosil bazlı plastik miktarını ve ambalajlamayı azaltma çabasının bir parçası olan bu çözümün, 2025 yılına kadar fosil kaynaklı kaynaklardan üç milyon ton daha az plastik kullanarak çevreye katkı sağlaması hedefleniyor. Ağırlığın azaltılmasına ek olarak, The Coca-Cola Company'nin vizyonunu oluşturan “Atıksız bir dünya” yolunda alınan önlemler arasında geri dönüşümü zor olan atıkların ortadan kaldırılması dahil olmak üzere yeniden doldurulabilir ve dağıtılabilir ambalaj inovasyonları da yer alıyor. 

Gazlı bir meşrubat şişesinin boyun ağırlığını azaltmak karmaşık bir teknik zorluktur. Boyun, zorlu ve aşırı koşullar altında iyi performans göstermeli ve tüketici için tam rahatlığı korurken yüksek güvenlik ve kalite standartlarını karşılamalıdır. Bu yeni çözüm, birkaç şişe ve kapak tedarikçisiyle yakın işbirliği içinde The Coca-Cola Company ile işbirliği içinde geliştirildi. Altı milyondan fazla şişe test edildi. Boyun malzemesindeki azalmaya ve incelmeye rağmen, her şişe karbonatlı içeceğin dolumu için gereken 11,5 bar basınca (bir araba lastiğinin beş katı) hala dayanabiliyor. Almanya'daki üretim hatları 2021'in dördüncü çeyreğinde dönüşüme uğrayan ilk şirket oldu ve önümüzdeki iki yıl içinde diğer Avrupa pazarları da bunu takip edecek.

Coca-Cola, yeni tasarımı bir endüstri standardı yapmakla ilgileniyor ve bu tasarımın endüstri derneği Cetie (Uluslararası Şişeleme Teknik Merkezi) tarafından yayınlanan, kullanımı ücretsiz, açık kaynaklı bir endüstri standardı olarak kabul edilmesini umuyor. Daha sonra kendi şişeleri için kullanmak üzere herhangi bir içecek şirketinin kullanımına da sunulacak bu yeni çözüm, uzun vadede endüstri genelinde daha fazla paketleme ve karbon tasarrufu sağlamayı başarmayı amaçlıyor.

CCEP Mühendislik, Yeni Teknoloji ve Yenilik Müdür Yardımcısı Geert Marsé konuya ilişkin: "Görünüşte basit, ancak oldukça teknik ve karmaşık bir yenilik olan bu daha hafif boyun tasarımı, uzun süredir devam eden hafifleme programımıza dayanıyor ve çevresel etkimizi daha da azaltmamıza yardımcı oluyor. Bu yenilik, sıfır atık ve net sıfır sera gazı emisyonu yönünde devam eden ilerlememizi destekliyor" açıklamasında bulunuyor.

Kaynak: Coca-Cola Europacific Partners