Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Bir siber saldırı 5 milyon dolar

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Bir siber saldırı 5 milyon dolar

 

Avrasya iş ve bilişim dünyasının İstanbul buluşması sonlandı. 30 ülkeden 7 bin profesyoneli buluşturan etkinliğin son gününe ünlü siber savaşçı Ralph Langner damgasını vurdu.

Langner, fiziksel bir savaş için gerekli nükleer deniz altının 90 milyar dolar, hayalet uçağın 40 milyar dolar ve temel askeri ihtiyaçların 1 milyar dolar olduğunu; siber saldırıların ise çok daha küçük bütçeler gerektiğini söyledi. 1 milyar dolardan az savunma bütçesine sahip 70 ülkenin bulunduğu dünyada siber savaşların rolüne değinen Langner, “5 milyon doları olan herkes, herhangi bir ülkeye kolaylıkla saldırı düzenleyebilir.” dedi.

11 – 13 Eylül 2012 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12, Avrasya’nın iş ve teknoloji gündemine damga vurdu. Üç günde 30 ülkeden 7 bin iş insanını bir araya getiren Zirve, eşleştirme – buluşturma toplantılarında 300’e yakın şirkete çöpçatanlık yaptı.

“Savunmada Bilişim, Ulusal Bilgi Güvenliği ve Siber Savaşlar Konfe-ransı”nda konuşmacı olan Siber Güvenlik Uzmanı Ralph Langner, “5 milyon doları olan herkes, herhangi bir ülkeye kolaylıkla saldırı düzenleyebilir. Siber saldırıyı düzenleyen terörist, devletin tüm fonksiyonlarını ele geçirebilir. İsteyen herkes bu sistemi karaborsadan elde edebilir ve siber saldırıyı gerçekleştirebilir.” dedi. 

Langner: “Siber saldırı her an olabilir, çünkü işe yarıyor”

Dünyadaki tek siber süper gücün Amerika olduğunu söyleyen Langner, “İran Nükleer Tesisleri’ne yönelik STUXNET saldırısından önemli bir ders çıkardık. Siber silah İnternet’e ihtiyaç duymadan, tesislerin kontrol sistemlerine ulaşabiliyor. STUXNET’te İnternet hiç kullanılmadı.” dedi. Langner sözlerine şu şekilde devam etti: “Siber saldırının temelinde bit ve byte’lar var. Su, elektrik sistemleri, hastaneler, santraller, kimyasal tesisler de siber saldırılara açık.” 

“Siber sistemlerin ciddi olarak korun-duğunu söyleyemeyiz.” diyen Langner, “STUXNET’te birçok kaynak gizli kaldı, süreci kontrol edebilirsiniz ama saldırıya uğrayan alanla ilgili uzman olmanız gerekir. STUXNET’in amacı nükleer yakıt zenginleştirmeye yarayan santrifüjlerin durdurul-masıydı. 15 bin satırlık kodun saldırı kısmı sadece 4 satır, geri kalanı ise bu saldırıyı gizlemek için yazılmıştı.” dedi.

Langner sözleri şu şekilde tamamladı: “Siber saldırı her an olabilir çünkü işe yarıyor. Peki bunun için biz ne yapmalıyız? Korumacı siber teknolojiye sahip olmak gerekiyor. 2020’ye geldiğimizde Amerika bile korunma sağlayamayacak. Ancak politika geliştirirlerse korunma teknolojisi de güçlenebilir. Özel sektörün bu konuda çalışması gerekiyor.”

“Türkiye’de günde 1,5 milyon insan siber saldırıya uğruyor”

Langner’in ardından kürsüye çıkan BTK 2. Başkanı Dr. Ayhan Beydoğan, “Türkiye’de günde 1,5 milyon insan siber saldırıya maruz kalıyor, dünyadaki siber saldırıya maruz kalan ülkeler arasında 4. sıradayız ve şebeke saldırılarında ise 8. sıradayız. Akıllı telefonların tercih edildiği zamanımızda artık önemli veriler bilgisayarlarda değil, mobil cihazlarda saklanmaya başladı. Bu da saldırıların artık mobile yönelik yapılması söz konusu. Bu nedenle devlet artık siber savaşlar için tatbikatlara başladı, özel kurum ve kuruluşlara farkındalık oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“Savunma sektörü ile bilişim sektörü arasında yerli üretim işbirliği” panelinde Almanya’ya 1 milyar dolar yazılım ihracatı yapmayı hedeflediklerini açıklayan YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş üniversitelerdeki mühendisler sayesinde üreten ülke haline gelinebileceğini belirtti. STM Savunma Projeleri Direktörü Murat İkinci de kullanıcıların tüketim alışkanlıklarındaki farklılara değinerek bilişim teknolojilerinin iş yapış şekillerini değiştirdiğini ifade ederken, Aselsan Kripto ve Bilgi Güvenliği Müdürü Ali Yazıcı da yazılım sisteminin oluşturulması aşamasında dikkat edilmesi gereken güvenlik sistemini ele aldı. Yazılım sektörünün teşvik edilmesi gerektiğini savunan panelin bir diğer konuşmacısı Havelsan Bilgi Güvenliği Koordinatörü Bilgisayar Yüksek Mühendisi Gürol Canberk ise savunma ve bilişim sektörlerinin bir bütün halinde iş birliği içinde çalışılması gerektiğini belirtti.