Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Marmara Denizi’ndeki plastikler geri dönüştürülecek

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Marmara Denizi’ndeki plastikler geri dönüştürülecek


Plastikler ve çevre, en çok tartışılan konulardan biri... Çoğu zaman çevre düşmanı olarak görülen plastik atıkların geri dönüştürülebilen ve değerli bir malzeme olduğunu anlatmak isteyen plastik üreticileri, Çevre Günü’nde önemli bir projeye imza attı. Balıkçıların av yasağı başladığında, denizlerdeki atıkları özel ağlarla temizleyeceği Mutlu Balıklar Projesi, Büyükada’da start aldı. İstanbul’un ardından Türkiye çapında kirliliğin yaşandığı diğer denizlerde de temizlik harekâtı devam edecek. 

Mutlu balıklar için ağ atıldı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) önderliğinde başlatılan, “Mutlu Balıklar” projesinin tanıtımı Büyükada’da yapıldı. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Adalar Belediyesi’nin destek verdiği proje sayesinde, denizlerin balıkçılar tarafından atıklardan temizlenmesi ve geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor. 

PAGEV’in de üyesi olduğu Avrupa Plastik İşleyicileri Birliği (European Plastics Converters - EuPC) geçtiğimiz yıl Waste Free Oceans’ın ilk adımını Fransa’nın güney sahillerinde atmıştı. Uluslararası bir boyuta sahip olan proje Avrupa, ABD, Uzakdoğu-Hindistan, Ortadoğu-Afrika olmak üzere dört kıtada yürütülüyor. Waste Free Oceans hareketi, PAGEV’in öncülüğünde Fransa, Belçika, İspanya ve Avusturya Tuna Nehri’nin ardından Türkiye’de başlatıldı. Avrupa Parlamentosu Üyesi ve WFO Vakfı Başkanı Anna Rosbach ve Avrupa Plastik İşleyicileri Birliği EuPC Genel Sekreteri Alexandre Dangis de projenin tanıtımı için ülkemize geldi. 

Denizleri balıkçılar temizleyecek

Av yasağı ile birlikte uygulamaya geçirilen proje kapsamında, balıkçıların özel bir ağ ile deniz yüzeyini metal, cam, plastik gibi çeşitli atıklardan temizlemesi, toplanan bu atıkların geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılması ve av yasağı sırasında yapılacak bu çalışmalar ile balıkçıların da ek gelir sahibi olması sağlanacak. 

“Mutlu Balıklar” projesinin açılış töreni; Waste Free Oceans hareketi için Fransız balıkçı Thomazeau tarafından geliştirilen özel ağın bağlandığı teknenin iskeleden hareketi ile başladı. Bu ağ, deniz yüzeyindeki atıkları temizlerken balıklara zarar vermeyecek şekilde tasarlandı. Ağı Türkiye’ye getiren Fransız balıkçı Thomazeau etkinlik öncesi Türk balıkçılara ağın kullanımı konusunda eğitim de verdi. Bir grup balıkçının da eşlik ettiği “Mutlu Balıklar” teknesinin Büyükada açıklarında deniz yüzeyinde topladığı atıklar sahile getirildi ve geri dönüşüme gönderilmek üzere bir vinç ile çöp konteynerine yüklendi.

Çevre ve sürdürülebilirlik anlamında önemli bir adım

Plastik sektörü olarak üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşarken, denizlerdeki atıklardan kaynaklanan kirliliği görmezden gelmelerinin mümkün olmadığını belirten Mehmet Uysal, PAGEV’in bu amaçla Avrupa’daki gelişmeleri yakından izlediğini dile getirdi. Projenin nasıl ortaya çıktığı konusunda bilgiler veren PAGEV Başkanı şunları söyledi: “Geçen yıl vakfımızın da üyesi olduğu Avrupa Plastik İşleyicileri Birliği (EuPC), Avrupa Parlamentosu’nun da desteğini alan Waste Free Oceans (WFO) hareketini başlattı. Bu hareketin çevre ve sürdürülebilirlik anlamında önemine inanarak, ülkemize taşımaya karar verdik ve “Mutlu Balıklar” projesini hayata geçirdik”. 

Çevre konusunda hepimize sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Uysal, projenin amacına ulaşabilmesi için diğer sivil toplum örgütleri ve hükümetten de destek beklediklerini söyledi. Avrupa’da balıkçıların denizlerin atıklardan temizlenmesi konusunda özendirilmeleri için Avrupa Birliği tarafından ayrılan fonlardan yararlandırıldığını belirten Uysal, ülkemizde de benzer bir modelin geliştirilmesi sayesinde projenin kapsamının daha da genişletilmesinin mümkün olacağını kaydetti. 

Kirliliğin başlıca nedeni atık yönetiminin uygulanmaması

EuPC Genel Sekreteri Alexandre Dangis konuşmasına elindeki plastik bir şişeyi göstererek başladı ve “plastik çöp değildir” dedi. Denizlerdeki kirliliğin başlıca sebeplerinden biri olarak dünyada atık yönetiminin çok iyi yapılamamasını göstererek, plastiğin birçok kereler geri dönüşümünün yapılabileceğini belirtti. Dangis, Waste Free Oceans hareketinin bir yıl içinde hızla büyüdüğünü ve büyüme sonucunda dünya başkanlıkları kurduklarını söyledi.

“Mutlu Balıklar” projesine destek veren kurumlardan biri olan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise plastik sektörünün böyle bir girişimde bulunmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, denizlerimizdeki kirlilik durumuna baktığımızda bunun yüzde 53’ünün Türkiye’den kaynaklanmadığını söyledi. Deniz kirliliğinin gemi kökenli olduğunu ve atıkların ülkemiz denizlerine Kuzey Afrika, Pasifik, hatta Güney Amerika’dan geldiği bilgisini veren Öztürk, bu durumda deniz kirlenmesi sadece ait olduğu ülke için değil tüm dünya denizleri için tehlike yaratmaktadır dedi.