Geleceğin iş yerleri insan-makine iş birliğinde olacak
Üretim süreçleri ve teknolojilerindeki değişim, iş yeri ortamlarını da değişime zorluyor. Endüstriyel robot teknolojileri alanında bir devrime işaret eden iş birliğine dayalı Universal Robots’a ait Cobotlar, geleceğin iş yerlerinde insanlarla birlikte yerini alacak
Günümüz üretim süreçlerinin değişime uğrayarak esnek bir hale gelmesi, üretim teknolojilerini de bu yönde bir değişime zorluyor. Sanayi toplumunun kitlesel ölçekte ve tekdüze üretim talepleri farklılaşıyor, müşteri talebi bireysel olarak özelleştirilmiş ürünlere, çözümlere doğru hareket ediyor, istekleri de sıklıkla değişiyor.
Ayrıca, sıkıcı ve tekdüze bir şekilde insan-robot gibi çalışanların kendilerini makinenin bir parçası olarak görmeleri, hata yapma riski ve verimin düşmesi sorunu, Universal Robots’a ait Cobotlara ilgiyi artırıyor. Endüstriyel robot teknolojileri alanında bir devrime işaret eden iş birliğine dayalı Universal Robots’a ait Cobotlar, geleceğin iş yerlerinde insanlarla birlikte yerini alacak.
En verimli üretim, robotları ve insanları en iyi şekilde konumlamaktan geçiyor
Üretim süreçlerinin değişimine ve geleceğin iş yerlerine ilişkin konuşan Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, “Günümüzde aynı ürünleri yüksek ölçekte üretebilen bir üretim tesisine sahip olmak artık yeterli değil. Üretim tesisleri esnek olmalı, küçük serilere ve değişken müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlanmaya hazır olmalı. Buna ek olarak, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimlerinin, insanlarda hata yapma riski ve iş kazalarını artırması, verimi düşürmesi de farklı ihtiyaçları işaret ediyor. Bu yüzden, hem üretim tesislerini hem de insanların üretimde oynadıkları rolü doğru planlamak gerekiyor. Çünkü gelecekte en verimli üretim tesisi olmak, robotları ve insanları en iyi şekilde konumlamaktan geçiyor” dedi.
Endüstriyel üretim süreçlerinde devrime liderlik ediyor
Gök, sıkıcı ve monoton işlerde kullanılacak robotlar yüzünden çalışanların işlerini kaybedeceği endişesinin bir yanılgı olduğuna dikkat çekerek, şunu ifade ediyor: “Robot ve insan sanılanın aksine aynı istihdam pastasına sahip değildir. İstihdam pastası gün geçtikçe büyüyor ve çeşitleniyor. Buna göre, robot monoton işlerin üstesinden gelirken, çalışan da daha yaratıcılık gerektiren katma değerli işlere odaklanır. İnsan, ait olduğu yere, üretimin beynine yerleştirilir. Bu noktada, Universal Robots olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesine sahip, insanla iş birliğine dayalı UR3, UR5 ve UR10 olarak adlandırdığımız Cobotlar’ımız, bu ihtiyaçları karşılayarak, endüstriyel üretim süreçlerinde bir devrime liderlik ediyor”
Universal Robots Hakkında
Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; ‘Cobots’ (Collaborative Robots) olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir. UR3, UR5 ve UR10 olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle üç temel ‘cobots’ mevcuttur. Universal Robots’un 50’den fazla ülkede distribütörlüğü bulunmaktadır. Universal Robots’un ürünleri metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay ve hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Academy ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını öğrenmek isteyenler için bir platform sunmaktadır. Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği, az alan kaplamasıyla sağladığı alan tasarrufuyla da işletmelerin maliyetlerini azaltmaktır.