LSIS-eXP20 ekonomik kontrol panelleri
XGT panel serisi, LSIS markasının sürekli değişen ve gelişen pazar için tasarladığı yeni nesil teknolojilere sahip bir HMI serisidir. Windows CE işletim sistemine sahip olması sebebiyle güvenilirdir ve en yeni teknolojilere kolaylıkla uyum sağlar. Kullanıcı dostu olması dışında hızlı bir şekilde veri işleme ve veri iletimi yapabilir. Basit ve anlaşılabilir bir arayüze sahip olduğundan, program yazmak kolay ve hızlıdır. Raporlama, Alarm ve Reçete gibi güçlü veri yönetim fonksiyonlarına sahiptir. Aynı anda performans farkı yaşamadan 8 farklı dil oluşturulabilir. Offline simülasyon ve PLC’deki gibi etiket verme fonksiyonuyla test ve adres yönetimini kolaylaştırır. USB portu sayesinde programlar hem çok daha hızlı yüklenebilir hem de Windows CE işletim sisteminin farkıyla klavye ve fare hiçbir ayar yapmadan takıp kullanılabilir. Ayrıca bu porta takılan bir taşınabilir flaş bellek vasıtasıyla uzun süre raporlama yapılabilir ve daha fazla sayıda reçete kaydedilebilir. 5.7 inçten 15 inçe kadar çeşitli boyutlarda modeller vardır.
Yeni ekonomik HMI modelleri; eXP Serisi
2016 yılı itibariyle LS Endüstriyel Sistemler ekonomik HMI ailesine farklı bir seri eklemiştir. Bu ürünler önceki modellere göre daha yüksek performanslı, renk sayısı daha fazla ve Ethernet portu ilavelidir. Bunların yanında işletim sistemi de güncellenmiştir. İlk olarak 7” ve 10” boyutunda iki model ile piyasaya giren ürün serisi, son olarak 4,3” boyutundaki yeni modeli eXP20 modeli ile kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
Ürünlerin öne çıkan özellikleri;
- 4.3” boyutunda geniş ekran / TFT renkli LCD
- 480 x 272 ekran çözünürlüğü
- 16 milyon renk
- 3 kanal seri haberleşme arayüzü (RS232C, RS422 ve RS422/485)
- Ethernet haberleşme arayüzü
- RTC fonksiyonu (pil ile)
- Ön yüzde bulunan USB portuyla daha kolay program yükleme
- Daha iyi kontrast oranı
- Aynı anda 12 adet farklı dil desteği
- Geniş program hafızası (64 MB)
- 1 adet USB 2.0 host, 1 adet USB 2.0 slave port
Görüntü
16 Milyon renk ile yüksek kaliteli ve canlı görüntü verir. BMP, JPG, GIF, PNG, WMF vb. gibi birçok resim formatını destekler. GIF formatıyla hazırlanmış basit hareketli görüntü ve animasyonlar hazırlanabilir. TFT LCD paneli ve yüksek çözünürlüğü sayesinde daha geniş açılı ve daha büyük resimler görüntülenebilir.
Çoklu Dil Desteği
Aynı anda 12 farklı dil kullanılabilir. Diller arasında gerçek zamanlı olarak ve hiçbir kısıtlama olmaksızın istenildiği zaman geçiş yapılabilir. Bu diller farklı yazı tabloları ile oluşturuldukları için değiştirme, düzenleme ve başka dillere tercüme gibi işlemler çok kolay bir hale gelir.
Farklı Alarm Fonksiyonları
3 farklı alarm fonksiyonu vardır. Bunlar operatör panelinin kendi hatalarının gösterildiği Sistem Alarmı, programcının oluşturduğu ve bir liste şeklinde gösterilen Alarm Geçmişi ve yine programcının oluşturduğu ekranın altından akan yazı şeklinde gözüken Akan Alarm’dır.
Raporlama
32 adete kadar farklı raporlama yapılabilmektedir. Bu raporlar operatör panelinin hafızasında saklanabilir yada istenirse taşınabilir bir flaş belleğe yüklenebilir. Flaş bellek kullanılmasının iki avantajı vardır. Birincisi raporlamanın uzunluğu flaş belleklerin yüksek kapasitesiyle artabilmektedir. İkincisi ise CSV dosya formatına otomatik olarak dönüştürüldüğü için Microsoft Excel ve benzeri diğer hesap tablosu programlarıyla açılıp kullanılabilir ve tekrar işlenebilir.
Reçete
Reçete fonksiyonu, operatörlerin otomasyon cihazlarındaki onlarca hatta yüzlerce ayarı kolay bir şekilde değiştirebilmelerini sağladığı için çok önemli bir fonksiyondur. Bu fonksiyon sayesinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmektedir. LS operatör panellerinin 2 adet reçete fonksiyonu vardır. Biri geniş dahili belleğini kullandığı temel reçete fonksiyonu, diğeri ise flaş belleklerin geniş hafızasından faydalanabildiği dosya reçetesidir. Bunların dışında reçete yedeklemesi sayesinde oluşturulan reçeteler harici flaş belleğe kaydedilebilir. Olası bir panel arızasından sonra ise tekrar geri yüklenebilir.
Zamanlanmış Görevler
Zamanlanmış görevler belirli tarihlerde veya zamanlarda sürekli yapılması gereken işleri otomatikleştirmek için kullanılan bir fonksiyondur. Bu fonksiyon programcıları hem sürekli tekrarlanan işlemler için ayrıca PLC’de bir program yazmaktan kurtarır hem de PLC programını daha da kısaltarak onun hızını ve okunabilirliğini arttırır.
Yazdırma Fonksiyonu
Yazdırma fonksiyonuyla ekranda gördüğünüz herşey ister otomatik olarak ister bir tuşa basarak yazdırılabilir. Bu fonksiyon için herhangi bir ayar yapmaya gerek yoktur. Sadece USB portundan yazıcıyı bağlamak yeterlidir. Yazıcı tanıtımı gibi herhangi bir işlem yapmaya ihtiyaç duyulmaz. Windows CE tabanlı olması nedeniyle yazıcılar tak ve çalıştır olarak kullanılabilmektedir.
Barkod Okuma Fonksiyonu
RS-232C portundan bağlanabilen bir barkod okuyucu okuduğu veriyi doğrudan operatör panelinin hafızasına veya PLC hafızasına gönderebilir. Bu sayede barkod okuyucu için ayrı bir cihaz veya PLC’de ayrı bir haberleşme portuna ihtiyaç kalmaz. Gelen bilgiyi otomatik olarak işlediği için de PLC’de ayrı bir işleme sokulmasına gerek kalmaz.
Güvenlik Fonksiyonu
Kullanılan her komut bir şifre ile korunabilir, toplam 10 adet farklı şifre kullanılabilir. Güvenlik fonksiyonu ile sadece şifre koymakla kalmaz birbirinden farklı güvenlik seviyeleri de oluşturabiliriz. Yüksek seviyeli şifreye sahip bir kişi daha düşük seviyeli şifreye sahip bütün komut kilitlerini yalnızca kendi şifresiyle açabilir.
Etiket Fonksiyonu
Etiket fonksiyonu ile tıpkı PLC’deki gibi çeşitli adreslere isim verilebilir. 10.000 adete kadar adresi etiketlenebilir. Bunlar programın okunabilirliğini arttıracağı gibi komutları bu isimlerle çağırarak kullanmak daha sonraki olası bir adres değişikliğinde oluşabilecek karmaşayı da önler. Böylece bir adresi nerelerde kullandığınızın bir önemi kalmaz.
Offline Simülasyon
Offline simülasyon fonksiyonu sayesinde panele herhangi birşey yüklemeden ve bir PLC’ye ihtiyaç duymadan tasarladığımız panel programını bilgisayar üzerinde test edebiliriz. Böylece hataları önceden görebilir ve düzeltebiliriz. Bu bize oldukça zaman tasarrufu sağlamış olur.
Script Fonksiyonu
eXP Serisi operatör panellerinin en güçlü fonksiyonlarından biridir. Bu fonksiyon sayesinde derleyici programının hazır olarak sunduğu komutların yapamadığı işlemleri yapabiliriz. Bu komutların çalışmasına farklı işlemler ekleyebiliriz. Ayrıca script fonksiyonunun bize sunduğu özel fonksiyonları da kullanabiliriz. Bu script fonksiyonun kendine has bir dili olmayıp standart-C dilini kullanır. Bu sayede öğrenimi ve kullanımı son derece basittir. Script fonksiyonunun araç kutucuğunda en çok kullanılan komutlar bir arayüz yardımıyla otomatik olarak oluşturulabilir. Ayrıca kullanılabilen deyimler, komutlar ve operatörler liste halinde sunulmaktadır. Yazılan script programının sınanabildiği bir işlev sayesinde yaptığımız hataları görüp kolaylıkla düzeltebiliriz. Bu sayede standart-C dili ile ilgili hiçbirşey bilmeyenler bile bu fonksiyonu kullanabilmektedir. Bu fonksiyon sayesinde PLC’ de uğraşacağınız bir çok işlemi operatör panelinde kısa bir sürede yapabilirsiniz.
Ethernet Fonksiyonu
eXP Serisi operatör panellerinde bir adet ethernet portu bulunmaktadır. Bu port sayesinde bir panel birden fazla PLC ile haberleşebildiği gibi birden fazla panel de birden fazla PLC ile haberleşebilir. Ayrıca bir internet ağına bağlanırsa başka bir yerden uzaktan bağlantı yapılarak operatör paneline program güncellemesi gibi bir müdahale yapılabilir.
ANT Mühendislik