Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Haberler Kimya Teknoloji Merkezi faaliyete geçmeye hazırlanıyor
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

Kimya Teknoloji Merkezi faaliyete geçmeye hazırlanıyor

Merkezin cari açığa yıllık 12,3 milyon dolar katkı sağlaması bekleniyor

Yüksek teknolojili ve katma değerli yerli ürün geliştirme vizyonu ile Türkiye’de bir ilk olacak ‘Kimya Teknoloji Merkezi’ projesini başlatan İKMİB, bu merkezle yeni nesil bir kimya ekosistemini kurmaya hazırlanıyor. Gelişmiş bir Ar-Ge merkezi görevi üstlenecek Kimya Teknoloji Merkezi, Bilişim Vadisi’nde 4 katlı bir binada, bin 700 metrekaresi girişimcilere özel alt yapı ile hazırlanmış bir girişimcilik ve kuluçka merkezi olmak üzere yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda, test ve analiz laboratuvarları, dijital kütüphanesi ile kimya ve bağlantılı sektörlerdeki tüm start-up ekosisteminin faydalanacağı bir buluşma noktası olarak hizmet verecek. 

İKMİB tarafından hayata geçirilen Kimya Teknoloji Merkezi’nin bünyesinde toplam 209 farklı test uygulanacak ve 100 testten akredite olunacak. Halihazırda yurtdışında yapılan 39 test KTM sayesinde milli imkanlar ile yapılacak. Merkezin tam randımanda faaliyete geçmesi ile yıllık 1 milyon 201 bin 883 test toplam kapasite ile hizmet vermesi planlanıyor. Ayrıca test ve analiz hizmeti kapsamında optimum kapasitede KTM’nin cari açığa yıllık 12,3 milyon dolar katkı sağlaması bekleniyor.

Bursa, Kocaeli ve İstanbul gibi yüksek teknoloji ile üretim yapan 3 önemli sanayi şehrinin tam kalbinde, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde bu yıl faaliyetlerine başlaması planlanan Kimya Araştırma Teknoloji ve İnovasyon Merkezi A.Ş.(KATİM) ile Bilişim Vadisi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bilişim Vadisi’nde düzenlenen imza töreni, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu’nun yanı sıra STK’lar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Mustafa Varank: “Kimya Teknoloji Merkezi sektöre büyük katkı sunacak yatırımlardan biri”

Kimya Teknoloji Merkezi- Bilişim Vadisi İmza Töreni’nde konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bilişim Vadisi’nin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız 2019 yılında yapmıştı. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun en somut adımlarından biri olan bu vadi, o günden beri muazzam bir gelişme kaydetti. Şu anda mobiliteden bilgi-iletişim teknolojilerine, yazılımdan tasarıma kadar kritik alanlarda faaliyet gösteren 270’ten fazla Ar-Ge firması burada yer alıyor. Bu firmaların her biri yürüttükleri projelerle ülkemizin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını pekiştirecek işlere öncülük ediyor. TOGG yaklaşık bin mühendis ile Ar-Ge faaliyetlerini burada sürdürüyor. Bir buçuk ay önce Bilişim Vadisi İzmir’in temelini attık. Orası da tamamlanınca yerli yabancı birçok teknoloji girişimcisine ev sahipliği yapacak. Bugün de vadinin hedeflerine ve vizyonuna yakışır bir başka proje için bir araya geldik. İKMİB’in öncülüğünde başlayan ve çok kapsamlı bir ihtiyaç analizi neticesinde bugünlere ulaşan Kimya Teknoloji Merkezi’ni Bilişim Vadisinde kurmak üzere imzaları atacağız. Bu merkez sektörün ihtiyacı olan test-analiz süreçlerini hızlandırma ve ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltma noktasında önemli bir boşluğu dolduracak. İhracatçılarımız şu anda, 50’ye yakın test ve analiz için yurtdışından hizmet almak zorunda kalıyor. İnşallah bu merkez faaliyete geçtiğinde, sektörde ihtiyaç duyulan 209 test, yerli ve milli imkanlarla, uluslararası standartlara uygun şekilde burada yapılacak. Üreticilerimiz zamandan tasarruf ederken maliyetlerini de düşürebilecekler. Burası, sektöre çok kapsamlı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacak nitelikli bir Ar-Ge merkezi şeklinde tasarlanıyor. Dolayısıyla, sektördeki teknik ve beşerî kapasitenin geliştirilmesine önemli katkılar sunacak. Merkezin bir diğer kritik özelliği de bünyesinde bir kuluçka merkezi kurulacak olması. Kamu, sanayi ve üniversite iş birliğinin en güzel örneklerinden bir olacak bu merkezde kimya teknolojileri geliştirecek yenilikçi start-uplar filizlenecek. Her yönüyle stratejik öneme sahip bu projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Merkezin sektöre katacağı dinamizmle birlikte zaten rekorlar kıran kimya ürünleri ihracatımızın hızla artacağına yürekten inanıyorum. En kısa zamanda bu merkezi hayata geçirmemiz çok önemli. Bilişim Vadisi ile biz bu işi hızlandırmak için elimizden gelen desteği veriyoruz. Biz 1 sene kira almayacağız hayırlı uğurlu olsun. Kimya Teknoloji Merkezinin sektöre büyük katkı sunacak yatırımlardan biri olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

Adil Pelister: “Türkiye kimya ile büyüyor”

İmza töreninde konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ise, İKMİB ile Bilişim Vadisi arasında gerçekleştirilen imza töreninin Kimya Teknoloji Merkezi projesinin hayata geçirilmesinin ilk adımı olduğunu dile getirerek, “Kimya Teknoloji Merkezimizin işleticisi olan Kimya Araştırma Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (KATİM) A.Ş. ile Bilişim Vadisi yönetimi arasında imzalayacağımız kira anlaşması ile biz de ülkemizin bu en önemli teknoloji geliştirme ve uygulama bölgesinde yerimizi alıyoruz. Temel amacımız kendi 16 alt sektörüyle beraber diğer 27 sektöre ham madde, yarı mamul ve mamul kaynağı olan kimya sektörümüzü bütün gelişmiş ülkelerdeki gibi en üst seviyelere çıkarmak. Gıdadan tekstile, otomotivden haberleşmeye, savunma sanayinden uzay teknolojilerine, tarım, ilaç ve medikal alanlarına kadar kimya sektörünün katkısını görüyoruz. İşte bizim kendimize motto olarak belirlediğimiz ‘Türkiye Kimya ile Büyüyor’ cümlesi inanın ki hiç abartılı değil. Kimya sektörünü büyüttüğümüz ve teknolojilerini geliştirdiğimiz ölçüde diğer bütün sektörlerimizin de büyüme trendini hızlandıracağına inanıyoruz” dedi.

Pelister: “KTM, kimya sektörümüzün yeşil ekonomiye geçiş ve uyum süreçlerinde büyük rol alacak”

Kimya Teknoloji Merkezi’nin uluslararası akreditasyona haiz test ve analiz laboratuvarları ile her sene milyonlarca doları yurt içinde tutacağını ifade eden Pelister, “Diğer yandan Sürdürülebilirlik Merkezimiz vasıtasıyla KOBİ’lerimiz başta olmak üzere kimya sektörümüzün yeşil ekonomiye geçiş ve uyum süreçlerinde de çok büyük rol alacak. Yine dijital kütüphanemizi kurarak sektörel bütün bilimsel yayınları kullanıcılarımıza ve bilim dünyamıza açacağız. Girişimcilik kuluçka merkezimiz vasıtasıyla da özellikle sanayi üniversite iş birliği kapsamında genç bilim insanlarımız ve akademisyenlerimizin kimya alanındaki yeni buluş ve teknolojilerini hayata geçirmelerine katkıda bulunacağız. Bu alanda ortak fon bulma modellerimizi de kısa sürede hayata geçireceğiz. Bütün bunları yaparken Bilişim Vadimizin yönetimi ile ortak projeler ve modeller geliştirmeye de açık olacağız. Sektörel bazda ihracatta birinciliği yakalamış durumdayız. İnşallah bu durumu kalıcı kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 2030 yılı kimya sektörü ihracat hedefimiz olan 50 milyar doları da geçeceğiz. Bu heyecan ve azimle belki çok daha evvel bu hedefimizi yakalayacağız. Öte yandan, Türkiye Kimya Ajansı kurulması yönündeki temel taş olarak gördüğümüz ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca kurulan ‘Kimya Sanayi Teknik Komitesi’ oluşumunu da takdirle karşılıyor ve İKMİB olarak bütün gayretimizle bu komitedeki çalışmalara iştirak edeceğimizi de vurgulamak istiyorum” dedi.

Serdar İbrahimcioğlu, “Kuluçka merkezi de bu iş birliği ile hayata geçiyor”

Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu ise yaptığı konuşmada, "Aslında bugün sadece bir iş birliği protokolü imzalamıyor, bölgenin iki temel gücü olan otomotiv ve kimyayı ortak bir merkezde, dijitalleşmenin durağı dediğimiz Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji üssünde buluşturuyoruz. Bu vesile ile kimya sektörünü, bizim 6 dikey sektörümüzden biri olan mobilite alanı ile de bir araya getirmiş oluyoruz. Kimya sektörünün güçlü alanlardan bir olduğunu bilmekle beraber,  Bilişim Vadisi’nde şu anda sayıları 300’e varan yazılım şirketleri ile de bunu destekleyebileceğimiz bir iş birliğini de gerçekleştiriyoruz. Bu merkez sadece kimya teknolojilerini çalışacak bir merkez değil aynı zamanda Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini geliştirebilecek, kimya alanındaki girişimcilere de Türkiye’de daha iyi işler yapabileceği bir altyapı sunacak. Aslında kimya girişimcilerine hizmet verecek ortak bir kuluçka işletme modelini de bir araya getirmiş oluyoruz” dedi.

Kimya Teknoloji Merkezi’nin getireceği yenilikler

KTM, Laboratuvar Yönetim Sistemleri yazılımı konusunda dünyada en önemli iki laboratuvarı ile rekabet edebilecek milli bir yazılıma sahip olacak. İstanbul Kimya Cihaz Envanteri ile kurumlar bünyesinde ve dış kullanıma açık cihazların asgari yüzde 70’i kayıt altına alınacak.

KTM ortak çalışma kurallarına uyum sağlayan ve temel test metodolojisi uyumlu 10 kuruluş ile Kimya İş Birliği Konsorsiyumu kurulacak. Bu sayede atıl veya düşük kapasitede kullanılan en az 30 cihaz ekosisteme kazandırılacak. Ayrıca sektörün uygulamada en çok zorlandığı konulardan birisi olan danışmana erişim ve sağlıklı bir danışmanlık alımı sorunu KTM güvencesi ile çözülecek.

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı