Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Printed Magazine Subscription Teknoloji TOMRA, Autosort ile yüksek standartta ürün kalitesi

TOMRA, Autosort ile yüksek standartta ürün kalitesi

TOMRA Sorting Geri Dönüşüm’ün Autosort model sensör bazlı ayıklama makinesi, renk algılama becerisi ve gelişmiş materyal bilgilerini bir araya getirerek çok çeşitli uygulamalarda verimliliği optimize ediyor. 

TOMRA Ayıklama Çözümleri, atık ve metal geri kazanımı sektörlerinde sensör tabanlı ayıklama alanında öncü olmaya devam ediyor. TOMRA Sorting’in çok fonksiyonlu Autosort makinesi ise piyasaya sunulduğundan bu yana endüstrinin standartlarını belirliyor. 

TOMRA Sorting'in yenilikçi sensörlerinin, geri dönüştürülebilir materyalleri hassas bir şekilde tespit ederek yüksek kârlılık ile geri kazandığının altını çizen TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Türkiye ve Ortadoğu Satış Müdürü Serkan Orhan açıklamasında; “TOMRA olarak Türkiye’de geri dönüşüm sektöründe yüzde 80 pazar payı, evsel katı atık ayıklama tesislerinde yüzde 100’lük bir pazar payına sahibiz. Bu başarımızda ürün ailemizin amiral gemisi Autosort ayıklama makinemizin büyük payı var. Autosort’un sunduğu yüksek saflık derecesi, ideal geri kazanım oranı ve yüksek standartta ürün kalitesi ile evsel ve ambalaj atık tesislerinde kârlılığın arttırılmasını sağlıyoruz. Düşük işletim ve servis maliyetleri ile de tesislere fayda sunuyoruz” diye belirtti. 

Türkiye’de 150 ünitenin üzerinde TOMRA Autosort makinesi aktif olarak geri dönüşüm faaliyetleri için kullanılıyor. TOMRA Autosort sensör bazlı ayıklama makineleri her gün yaklaşık 5.000 ton evsel katı atığın ayıklanmasında önemli bir rol oynuyor. 

Türkiye ve Avrupa’nın en büyük entegre compound plastik fabrikası ile geri dönüşüm alanının lider markalarından olan Çevrepet, 2011 yılından bu yana TOMRA Autosort ayıklama makinelerini kullanıyor. 2011 yılında ilk makinelerini teslim aldıklarını ve şu anda 12 adet TOMRA Autosort makinelerinin tesislerinde çalıştığını belirten Çevrepet Fabrika Müdürü Engin Yiğit, "Sıfır Atık Politikası" ile üretim yaptığımız fabrikamızda Türkiye’deki toplama ayırma tesislerinden satın alınan, yurtdışından ithal edilen pet ve plastik ambalaj malzemelerini; son teknolojideki seçme, kırma, yıkama ve özel üretim adımları ile geri dönüştürerek yüze yakın farklı sektöre hammadde sağlıyoruz. Günde 120 ton pet çapağı, 100 ton plastiğin geri dönüşümünü yapıyoruz. Bu denli zorlu bir görevde son çıktı ürünün yüksek standart kalitesini korumak için ayıklama süreci çok önemli. Bu anlamda TOMRA Autosort ile sağladığımız yüksek kalite standardından oldukça memnunuz.  Düşük hatalı reddetme avantajı ile daha fazla geri kazanım sayesinde elde ettiğimiz yüksek getiri bizler için yüksek randıman anlamına geliyor. TOMRA, makinalarının güvenilir performansı ve sağladığı avantajlar ile operasyonlarımıza değer katan bir iş ortağı oluyor” şeklinde açıkladı.

Türkiye’de pek çok katı atık yönetimi projelerini geliştiren ve yöneten Heksagon Katı Atık Yönetimi de TOMRA Autosort ayıklama makinelerini kullanıyor. Katı atıkların kaynakta ayrıştırılarak toplanması, işlenmesi, geri dönüştürülmesi, biyogaz aracılığı ile elektrik ve ısı enerjisi elde edilmesi ve organik gübre üretilmesi ve değerlendirilemeyen atıkların da nihai bertarafı alanlarında faaliyet gösteren Hexagon Katı Atık Yönetimi'nin bu kapsamda sürdürdüğü katı atık yönetimi projeleri bulunuyor. Bilecik’te bulunan tesislerinde toplam 4 adet TOMRA Autosort ayıklama makinelerini kullanan Hexagon Katı Atık Yönetimi Teknoloji Direktörü Mehmet Ali Nalçacıoğlu konu ile ilgili olarak; “Tesis için ekipman seçimi sırasında; TOMRA ve Türkiye piyasasında aktif satışı bulunan diğer ayıklama makinelerini inceledik. Yurtiçi ve yurtdışı referanslarını yerinde değerlendirme şansımız oldu. Daha sonra global liderliğinin yanı sıra Türkiye’deki referansları ve yaygın servis hizmetlerini de göz önüne alarak TOMRA ile ilerlemeye karar verdik. İşletme süresindeki geçtiğimiz bir yıl içerisinde verdiğimiz kararın isabetli olduğunu görüyoruz. Diğer yatırımlarımızda da TOMRA’ya öncelik vermeyi düşünüyoruz” diye belirtti. 

TOMRA Sorting'in patentli Flying Beam® teknolojisine sahip Autosort, sektördeki maksimum çalışma süresi ile daha yüksek ürün verimliliği sunuyor. Fourline teknolojisi ise daha yüksek performans ve düşük enerji tüketimi sağlayarak, doğal kaynakları korurken işletme maliyetlerini düşürüyor. Esnek ve çok amaçlı modüler sistemi sayesinde ayıklama tesislerine kolayca monte edilebiliyor plastik, ambalaj, kâğıt ve evsel atıkları da kapsayan birbirinden farklı ayıklama gereksinimlerini maksimum verimlilik ile karşılıyor. 

Autosort’un kesintisiz kalibrasyon özelliği sayesinde atık ayıklama tesisleri, operasyonlarının performansını gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve optimize edebiliyor. Böylece sürekli yüksek kaliteli verim elde ederken, sistemde daha az aksama yaşanması sağlanabiliyor. Ek olarak, yenilikçi ve doğru aydınlatma teknolojisi yüzde 70'e kadar enerji tasarrufu sağlayarak işletme maliyetlerini düşürüyor. Yine Fourline teknolojisi ile yüksek hızlı, yüksek hassasiyetli NIR sensörleri, 2 mm'ye kadar çözünürlüğe izin vererek değerli ürün verimi kaybını azaltıyor ve daha yüksek ürün geri kazanımı sağlıyor.

TOMRA Sorting olarak üstün teknolojide ancak kullanımı basit ve kurulumu kolay ayıklama ekipmanları ürettiklerinin altını çizen Serkan Orhan; “Autosort, esnek, çok amaçlı ve modüler sistemi ile tüm ayıklama tesislerine kolayca entegre edilebiliyor. Yenilikçi teknolojimiz, en küçük girdi partikülünü bile tespit edebilen sistemler sunuyor. Bu nedenle PET ve plastik, evsel katı atık ve ambalaj atıkları dâhil pek çok ayıklama alanında oldukça güçlü bir çözüm” dedi. 

Autosort’un yakın kızılötesi teknolojisi esaslı, kullanımı kolay dokunmatik ekranı (ACT) tesislerin, operasyon gereksinimlerine uygun çeşitli ayıklama programları arasından kolayca seçim yapabilmesini sağlıyor. Gelişmiş teknoloji, kendi kendine tanı özellikleriyle birlikte, materyallerin çeşitli parametreler vasıtasıyla ayrı olarak filtrelenmesine olanak sağlayarak, olağanüstü genişlikte bir uygulama serisi boyunca etkili ayıklama işlemini ve yüksek verimliliği garanti ediyor.

TOMRA Sorting Geri Dönüşüm