Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Technology Isıya dayanıklı PET ambalajlar

Isıya dayanıklı PET ambalajlar

PET, 40 yılı aşkın bir süredir gıda ambalajında dünya standardı haline gelmiştir. Bu dikkat çekici malzeme, sayısız gıda ambalaj uygulamalarında tercih edilen malzeme olarak kendini ispatlamıştır. Termoplastik özellikleri imalatçılara, geri kazanım imkanını doğurmuş ve üretim maliyetlerinde anlamlı düşüş sağlamıştır. PET ham maddesinin en önemli özellikleri yüksek gerilme kuvveti, üstün berraklık, iyi bariyer özelliği, kolay proses edilme ve çok iyi kimyasal dayanıklılığıdır.

Sıcak Dolum Şişeleri 

PET 1980’lerin başından itibaren, ürün pastörizasyonu ve sıcak dolum gerektiren buzlu çay ve doğal meyve suları gibi bakteri üremesine yatkın ürünlerin üreticilerinin de dikkatini çekmiştir. Önceleri, PET şişeler ancak 80 – 85°C’de doluma uygundu, fakat proses ve malzeme teknolojisi geliştikçe bu dolum sıcaklığı 95°C’ye kadar çıkmıştır. 95°C dolum sıcaklığı ile tüketicilerin “%100 katkısız” talepleri de karşılanmıştır.

Bütün mikroplarını öldürüp ondan sonra soğuk ürünü içinde bakteri olabilecek şişeye koyup, sonra da temiz olmayan kapak ile kapama riskini almak yerine, bir taşla iki kuş vurup, 95°C’de dolum ile hem ürünün pastörizasyonu hem de şişe ve kapağın içindeki olası bakterilerin öldürülmesi sağlanır. Yalnızca meyve suyunun güvenli olarak doldurulması değil, aynı zamanda şişenin iç yüzeyinin ve kapak altının sıcak sıvının yardımı ile neredeyse sterilize edilmesi sağlanmış olur.

Eskiden bu tür paketleme ancak cam ve metal kaplar ile sınırlıydı, ama sıcak doluma dayanabilen, şeffaf ve kırılmayan şişelere ihtiyaç duyan firmalara, sıcak dolum yapılabilen PET şişeler çözüm getirdiler. Normal PET şişeler 65-70 °C’nin üstüne ısıtıldığında şişede çok fazla büzülme, yamulma meydana gelir. Isıya dayanıklı sıcak dolum şişeleri için proses sırasında malzemenin molekül yapısını değiştiren, kısmi yeniden ısıtma ve gevşetme sistemi kullanan, özel gerdirmeli şişirme makineleri geliştirilmiştir. Sonuçta oluşan şişeler mükemmel şeffaflıkta olur ve 95 °C sıcaklığa kadar dayanıklılık gösterirler.

PET preformlar üretiminden sonra, boyun kısmının kristalleştirilmesi için başka bir makineye alınır. Bu boyun kristalleşme işlemine, boyun bölgesindeki yumuşamaya ve şekil değiştirmeye karşı ısı dayanımını sağlamak için ihtiyaç duyulur, aksi halde sıcak dolum sırasında PET şişelerde boyun bölgesindeki yumuşama ve şekil değiştirme, kapakta sızdırma problemine sebebiyet verir. Bu proses sıcak dolum PET şişelerinin belirleyici özelliği olan beyaz boyuna sebep olur.

Son işlem şişirmedir; makine boynu kristalize edilmiş preformu yeniden ısıtır, germe şişirme uygular, gerginliği alır ve şişenin gövdesine, üretimden hemen sonra 95C dolum sıcaklığına dayanabilecek şekle getiren ısıl temperlemeyi uygular ki bir kaç haftalık depolamadan sonra bile şişede mükemmel ısı dayanımını sağlansın.

Bu teknoloji ile üretilmiş olan PET şişeye, makineden ilk çıktığı anda 95°C kadar sıcak ürün dolum yapmanız mümkün olmaktadır. PET Hot Fill ham maddesi, diğer su, yağ, meşrubat, kozmetik ve meyve suları şişeleri üretiminde kullanılan PET ham maddesi ile aynıdır. Hatta daha ucuz olan düşük I.V.’li PET resin daha iyi netice vermektedir. 

Ayrıca, PET malzemesinin cama göre en büyük özelliklerinden biri olan kırılmazlığına ve hafifliğine dikkatinizi özellikle çekmek isteriz. Bu sebepten dolayı yalnızca nakliye masrafınız azalmaz, nakliye sırasında meydana gelen kırılmaların da önüne geçilmiş olur. Tasarruf  ve avantajlar, şişe hacmi yükseldikçe daha önemli hale gelmektedir.

Nissei ASB Machine Hakkında

Nissei ASB Machine Co. Ltd. PET şişeler dahil plastik ambalajların üretimi için kullanılan gerdirmeli şişirme makineleri ve kalıpları üretiminde dünyanın önde gelen üreticilerinden biridir. Çeşitli hacim ve şekilde cama oranla çok daha düşük maliyette PET şişe kalıbı, Nissei ASB Türkiye Temsilcisi Erensoy Gıda ve Ambalaj Makinaları Ltd.Şti’den temin edilebiliyor.

Nissei ASB