Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Technology TOMRA Sorting’den poliolefinlerin geri dönüştürülmesine yeni çözümler

TOMRA Sorting’den poliolefinlerin geri dönüştürülmesine yeni çözümler

TOMRA Sorting’in sensör tabanlı çapak ayıklama çözümlerinin en son uygulamaları sayesinde, artık her ikisi de poliolefin olan polietilen (PE) ve polipropilenler (PP) için benzersiz geri kazanım ve saflık oranları elde edilebiliyor. Şimdiye kadar TOMRA’nın çapak ayıklama çözümleri, ağırlıklı olarak polietilen tereftalatlara (PET) odaklanıyordu. 

TOMRA’nın yeni INNOSORT FLAKE ünitesi ve AUTOSORT® FLAKE olmak üzere iki optik çapak ayıklama çözümü, TOMRA Sorting’in en yeni AUTOSORT® ve tamamlayıcı ürünlerinin birlikte her türlü atığı ileri seviyede doğru ve çok yönlü ayıklayacak şekilde uyumlu bir senfoni halinde çalışmasını ifade eden TOMRA’nın “Symphony of all Sorts” (Ayıklama Senfonisi) konseptinin bir bölümünü oluşturuyor. Yeni INNOSORT FLAKE ve AUTOSORT® FLAKE birlikte, TOMRA’nın Senfonisine “saf çapakların seslerini” katıyor.

Çapak ayıklama, şişe ayıklama sürecinin en son adımı olarak giriş malzemesinin parçalanması, elenmesi, yıkanması ve kurutulması işlemlerinin ardından gerçekleştiriyor. Geçmişte TOMRA Sorting’in çapak ayıklama becerileri, karışık lastiklerden PET çapaklarının geri kazanılmasına odaklanıyordu. Artık INNOSORT FLAKE’in sunduğu yükseltilmiş performans sayesinde, TOMRA Sorting birbirine bağlı makineleri ile poliolefinler (PO) için hem şişe hem de çapak ayıklamasını içeren tamamen optik bir ayıklama hattı sunabiliyor. AUTOSORT® malzemenin ön ayıklaması için kullanılırken, INNOSORT FLAKE çapak ayıklaması için kullanılıyor.

TOMRA’nın 2018 sonunda piyasaya sunduğu ilk INNOSORT FLAKE, 1 veya 1.5 metrelik toplam genişliğe sahip ve yalnızca PET çapağı ayıklamak üzere tasarlanmışken, yeni INNOSORT FLAKE sürümü 2 metre genişliğe sahip ve yüksek iş hacmi sunmak için TOMRA’nın Yakın Kızıl Ötesi (NIR) FLYING BEAM® PO’ya özel ve İkili Tam Renkli Kamera teknolojisinden faydalanıyor. FLYING BEAM®, kesintisiz otomatik sinyal düzeltme sağlayan, istikrarlı ve güvenilir ayıklama performansının yanı sıra, düşük bakım gereksinimi ve enerji tüketimi sunan piyasadaki tek NIR teknolojisidir.

Yeni NIR sensör teknolojisi ile, PO çapakları malzeme ve renk bazında ayıklanıyor ve PO’ya özel FLYING BEAM® sensörü ikili-CRGB kamera teknolojisi ile birlikte çalışarak 2 mm’ye kadar PP ve PE çapaklarını doğru bir şekilde ayıklamak için yeterli spektral bilgi toplanıyor. Bir ön ve bir arka kamera kurulumu, TOMRA’nın her bir çapağın rengini görmesini ve baskı veya mürekkep gibi en küçük detayları tespit edebilmesini sağlıyor. Makine, istenmeyen polimer kirliliğinin yanı sıra renk safsızlıklarını tespit ederek ve gidererek hem PE hem de PP akışını saflaştırabiliyor. Kalan her türlü kirletici unsur giderilerek, gerek güncel endüstri mevzuatının gerekse son kullanıcıların taleplerini karşılayan saflık seviyeleri elde ediliyor.

Giriş malzemesinin kirliliğinin düşük fakat kalite gereksinimlerinin önemli ölçüde yüksek olduğu şişeden şişeye geri dönüşüm gibi yüksek seviye uygulamalar için TOMRA’nın bir başka çapak ayıklama çözümü olan AUTOSORT® FLAKE, hem son derece yüksek saflık hem de yüksek ve doğru üretim hacimleri elde etmek için kullanılıyor. AUTOSORT® FLAKE, malzeme, renk ve metali aynı anda tespit edebiliyor.

TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Ürün Yönetimi Başkanı Valerio Sama, açıklamasında; “Global poliolefin piyasasının 2027 yılına kadar dört milyar dolara yaklaşacağı öngörülür ve poliolefin kullanımı artmaya devam ederken poliolefinlerin ayıklanması plastik geri dönüşümü, giderek önem kazanan bir alan haline geliyor. Geri dönüştürülen plastiklerin saflığını ve verimliliğini, bu malzemenin gıda paketlemesinde yeniden kullanımına uygun bir seviyeye getirecek şekilde arttırabilmeliyiz. Ayrıca döngüsel ekonomi modelinin bir parçası olarak bu malzemeyi tekrar döngüye alabilmemiz gerekiyor” diye belirtiyor.

Valerio Sama; “Gerek PE gerekse PP birer poliefilen ve eğer karıştırırlarsa, geri dönüşüm sürecini olumsuz etkilerler. PE ve PP’nin ayrıştırılması sensör tabanlı ayıklama teknolojileri için bile karmaşık bir problemdir fakat biz bu tür uygulamalar için yeni bir NIR sensör teknolojisi geliştirmek üzere yola çıktık. INNOSORT FLAKE ile pozisyonumuzu plastik çapaklar için “başvurulacak” teknoloji tedarikçisi olarak güçlendirdik ve TOMRA’nın Senfonisine “saf çapakların seslerini” ekledik. Müşterilerimiz, tüm şişe ve çapak ayıklama ihtiyaçları için bize “tek nokta” olarak daha fazla güvenebilirler. Fakat biz sadece teknoloji sunmuyoruz, daha ziyade müşterilerimize derin uygulama bilgisi, danışmanlık uzmanlığı ve sürekli hizmet desteği sağlıyoruz” şeklinde açıklıyor. 

TOMRA Sorting Recycling INNOSORT FLAKE Ürün Müdürü William Zeng ise konu ile ilgili olarak; “Sektörde ikili-CRGB kamera ve NIR PO’ya özel sensörü, yeni INNOSORT FLAKE ile bir makinede birleştiren ilk firma olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çapakların her iki yanı farklı renkte olsa bile gerektiği gibi ayıklanabilirler. Ünitenin oldukça esnek modüler tasarımı, dört kanala kadar kanalın birbirinden bağımsız çalışmasına olanak sunuyor ve iki metrelik genişlik, yeniden ayıklama (ikinci defa ayıklama) ve geri kazanım gibi, birden fazla ayıklama adımının aynı makinede ve aynı anda uygulanmasını mümkün kılıyor. Bu, ön saflarda olmaktan gurur duyduğumuz ve plastik geri dönüşümünde oldukça heyecan veren bir gelişme” diyor. 

Valerio, son olarak; “Daha yüksek kapasite, daha yüksek verimlilik ve daha düşük kayıp oranları sağlamak üzere sensör tabanlı ayıklama performansımızı sürekli geliştirmeye odaklanıyoruz. Şu anda PVC ayıklama için bir çözüm geliştirmek üzere çalışıyoruz ve zamanı gelince bu proje hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmayı umuyoruz" açıklamasında bulundu. 

TOMRA