Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News Pimtaş Plastik, yıllık yaklaşık 400 ton tasarruf sağlayacak perlatör üretti

Pimtaş Plastik, yıllık yaklaşık 400 ton tasarruf sağlayacak perlatör üretti

Dünya üzerindeki su kaynaklarına genel olarak bakıldığında; evsel, tarımsal ve sanayi amacı ile güvenli olarak kullanılabilecek su kaynakları dünyadaki toplam su kaynaklarının ancak %2.5 gibi küçük bir kısmıdır. Bununla birlikte, su kaynaklarının dünya üzerinde tüm insanlar ve ülkeler için dengeli dağılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, su ve su kullanımının ülkelerin politikaları üzerindeki etkileri kaçınılmaz olmaktadır. Ülkemiz su kaynakları açısından; kişi başına düşen 1500 m3 kullanılabilir su miktarı ile su kısıtı bulunan ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Bu nedenle, mevcut su kaynaklarının korunması, alternatif su kaynaklarının geliştirilmesi, ekolojik çevre ile uyumlu teknolojilerin kullanılması ve yaygınlaştırılması, sürdürülebilir su politikalarının oluşturulması ve dolayısıyla sürdürebilir kalkınmanın bir girdisi olarak ülke gündeminde önemli bir yer tutmaktadır. 

Dünyada yaşanan bu sıkıntılara yoğunlaşan Pimtaş Plastik, suyun tasarruflu kullanılması için yıllık yaklaşık 400 ton tasarruf sağlayacak perlatör üretti. Bu ürün dünyada bio plastik hammaddeden oluşan tek perlatör olarak Pimtaş’ın kuruluşlarından HGT ve PİMARGE’nin imzasını taşıyor. 

Musluklara takılabilen bu ürün ile günlük 2 saat sürekli kullanılan bir muslukta yıllık 300-400 ton arasında su tasarrufu yapılabildiğini belirten ve yeni ürünleri hakkında bilgiler veren Pimtaş Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz: “Sebze ve meyveleri açık musluk altında yıkanan sudan yılda 16 ton ve dişlerimizi fırçalarken açık bıraktığımız musluktan yılda 10,5 ton su tasarrufu sağlıyor. Perlatör sayesinde, herhangi bir kimyasal işleme gerek kalmadan doğada kompost işlem de yapılabiliyor. Bu ürünün her okul, ev, hastane ve sanayi tesisleri gibi kurumlarda bulunması gerektiğini ve suyun geleceğine önemli ölçüde etki edeceğini düşünüyorum” dedi.

Tarıma Yeni Bir Adım: İzlenebilirlik

Tarımdaki yanlış sulama yönteminde de gereğinden fazla su tüketimine neden olunuyor hem de toprak ve ürün verimliliği düşürülüyor. Pimtaş Plastik bu soruna da çözüm bulabilmek adına modern sulama sistemlerine yönelerek ürettiği damla sulama borularını sarılabilir yapabilmek için Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. Pimtaş Plastik ve HGT Tarım, çiftçiyi verimli tarım ve tasarruflu su kullanımı konularında bilgilendiriyor. Şimdiye kadar 150 bin kişiyi bilgilendiren şirket, bilinçsiz tarım ve bilinçsiz su kullanımın önüne geçmek için her geçen gün yeni bir projeye imza atıyor. HGT Tarım, kuracağı dikey tarım fabrikasında kullanacağı dikey tarım sistemi sayesinde de, tarım arazisine ihtiyaç duymadan, suyun devir daim sistemiyle sürekli kullanılmasını sağlayacak. Yani, daha az su kullanımıyla daha çok verim elde edecek.