Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home News Aramid iplikleri yüksek ısıya karşı başarılı performans gösteriyor

Aramid iplikleri yüksek ısıya karşı başarılı performans gösteriyor

Durak Tekstil portföyündeki geç tutuşur özellikteki aramid dikiş ipliği çeşitleriyle otel ve konaklama sektörü ile koruyucu giysiler alanında artan talebe yanıt veriyor.

Giysilerimizde ve ev tekstil ürünlerimizde kullandığımız pamuk, yün, polyester gibi yaygın elyafların yanı sıra, daha teknik uygulamalar için özel elyaflara da ihtiyaç duyulur. Tekstil elyafları artık zorlu ve hayati önem taşıyan işler için başarılı çözümler sunabiliyor. Isıya dayanıklı, geç tutuşur tekstillerde kullanılmak üzere son yıllarda aramid elyaflara ve ipliklere talep hızla artıyor. Yapılan bir pazar araştırmasına göre 2019 yılında küresel aramid elyaf pazarı yıllık %8,2’lik büyüme ile 3,6 milyar dolarlık değere ulaştı. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler aramid iplikleri yangınlarla mücadelede önleyici bir çözüm olarak özellikle otel ve konaklama tesislerinde kullanımını yaygınlaşıyor. 2027 yılına kadar ABD aramid elyaf pazarının ciddi bir artışla 1,4 milyar dolara ulaşmasını öngören araştırmalar bu potansiyeli gözler önüne seriyor. 

Poliamid sınıfından bir polimer olan aramid elyafı, bulunduğu 1960’lı yıllardan bu yana çeliğe yakın mukavemeti ile tekstil ürünlerinde yüksek mukavemet ve ısıya dayanıklılık sağlıyor. Alev geciktirici özelliğiyle dikkat çeken aramid elyafının tam kristal yapıdaki para aramid ve yarı kristal yapıdaki meta aramid olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Isıya karşı yüksek mukavemet özelliği sebebiyle aramid iplikler yangın ve ısı güvenliği gibi uygulamalarda büyüyen bir pazara sahip. Yüksek erime derecesine sahip aramid elyaf ve iplikleri ısıya dayanıklılığın yanı sıra, kopmalara karşı üstün mukavemet, iletken olmama gibi özellikleriyle diğer sentetik elyafların kullanılamadığı yerlerde güvenle kullanılabiliyor. 

Geç tutuşma özelliği nedeniyle özellikle yatak endüstrisinde dikiş ipliği olarak kullanılan aramid iplikleri, yangının bir anda parlamasını ve bütün mekâna hızla yayılmasını ciddi oranda engelliyor. Yatak sektöründe kenar kapama dikişlerinde kullanılan aramid iplikler ateşin yayılma hızını yavaşlatarak, güvenli müdahale için zaman yaratıyor. Bunun yanı sıra, itfaiye ve güvenlik güçlerinin kıyafetlerinde kullanılan aramid iplikler hayat kurtarıcı bir rol oynuyor.

Durak Tekstil aramid iplik portföyü teknik işleri kolaylaştırıyor

Aramid iplikler alanında ciddi çalışmalar yürüten Türkiye’nin önde gelen endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticilerinden Durak Tekstil, küresel pazara bu konuda yenilikçi çözümler sunuyor. Yatak endüstrisi için para aramid dikiş iplikler üreten şirket, koruyucu giysiler için de meta aramidden üretilen dikiş iplikleriyle büyük bir pazara hitap ediyor. EN ISO 15025 ve EN ISO 6941 yanmazlık testlerine uygun üretilen DURAK Fire Safe P-Aramid® iplikleri kenar kapama uygulamasıyla yatak endüstrisinde, Durak Fire Safe M-Aramid® iplikleri ise geç tutuşur nakış uygulamaları, iş kıyafetleri ve anti-balistik üniformalar, endüstriyel koruyucu eldivenlerde tercih ediliyor.

Durak Fire Safe P-Aramid® iplikleri yatakları daha güvenli hale getiriyor

Durak Tekstil %100 kesik elyaf para aramid hammaddesinden ürettiği Durak Fire Safe P-Aramid® dikiş ipliğini tex40 ve tex60 olmak üzere iki farklı kalınlıkta pazara sunuyor. Meta aramidlere kıyasla ısıya karşı 500 °C’lık üstün bir dirence sahip olan ve boyanabilir özellikle olmayan bu iplikler doğal saman sarısı renkleriyle tekstillerde kullanılıyor. Boyama işlemi uygulanmayan bu iplikler aynı zamanda UV ışınlarına karşı hassas oldukları için başta yatak sektöründe kenar kapama dikişleri olmak üzere; itfaiye, iş ve askeri giysilerin dikişlerinde güvenle kullanılabiliyor. Işığa karşı hassas olan Durak Fire Safe P-Aramid® iplikleri müşterilere ışık almayan siyah paketlerde muhafaza edilerek sunuluyor. Bununla birlikte, bu iplikler 40 ila 60 hafta boyunca UV ışınlarına maruz kaldığında mukavemet özelliğinin ancak yarısını kaybedebiliyor. Ayrıca bu seride yer alan Durak Fire Safe P-Aramid WR ipliği üstün su önleyici kaplama özelliğiyle suyun iğne deliğinden tekstilin içine taşınmasını önlüyor.

Koruyucu kıyafetler için renkli çözüm; Durak Fire Safe M- Aramid®

Özel bir boyama işlemi ile çeşitli renklerde tekstilcilere sunulan Durak Fire Safe M Aramid® dikiş iplikleri, bu işlem sayesinde ayrıca UV ışınlarına karşı da direnç kazanıyor. Dış giyim ve dış mekan uygulamalarına yönelik tex26, tex40 ve tex70 kalınlıklarında üretilen Durak Fire Safe M-Aramid® iplikleri 370 °C’a kadar sıcaklara dayanabiliyor. Durak Tekstil Tasarım Merkezi tarafından geliştirilen 28 farklı renk seçeneğine sahip bu özel aramid iplikler, dikiş performansını artıran özel yağları ve düzenli yapısıyla, optimum tüylülük seviyesi ve gelişmiş dikiş ve nakış görünümü sağlıyor.

Alev, ısı ve elektriksel kıvılcımlara karşı yüksek bir dayanım gösteren Durak Fire Safe M-Aramid® dikiş iplikleri, defalarca yıkama sonrasında bile geç tutuşma özelliğini kaybetmiyor ve uzun bir kullanım ömrünü garanti ediyor. Ayrıca, PFC içermeyen su önleyici kaplamaya sahip olan Durak Fire Safe M-Aramid WR dikiş ipliği de su iticilik özelliği gerektiren tekstil uygulamaları için çözüm oluşturuyor.

Durak Tekstil’in ürün portföyünde katma değerli ürünler kategorisinde yer alan aramid dikiş iplikleri gerek üretim süreçleri gerekse sonrasındaki kullanım özellikleriyle, tekstil endüstrisinin aradığı teknik uygulanabilirlik, kalite ve güvenliği birlikte sunuyor.