Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) beyanname süreleri uzatıldı

Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) beyanname süreleri uzatıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, geri kazanım katılım payı beyan dönemlerini 2020 yılı için altı aylık, takip eden yıllar için ise üç aylık olarak değiştirdi.

Koronavirüs ile mücadele için alınan tedbirlerden etkilenen sektörlerde KDV indirimleri, kredi, vergi ve prim ödemeleri ertelemeleri yapılırken, geri kazanım katılım payı beyan dönemleri de 2020 için altı aylık, takip eden yıllar için ise üç aylık olacak şekilde uzatıldı. 2020 yılında ilk geri kazanım katılım payı ödemeleri, 31 Temmuz 2020 tarihine kadar yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3), 22 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Geri kazanım katılım payı beyan dönemleri değişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının tebliği ile, 4/4/2019 tarihli ve 30735 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nin “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi” başlıklı 4’üncü maddesi değiştirildi. Buna göre, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın tüm satış noktaları ile piyasaya sürenler/ ithalatçılar, Geri Kazanım Katılım Payı beyannamelerini elektronik ortamda gönderecekler.

2872 sayılı kanunun ek 11’inci maddesinin Hazine ve Maliye Bakanlığına vermiş olduğu yetkiye dayanılarak beyan dönemleri, 2020 yılında altı aylık, takip eden yıllar için üç aylık olarak yeniden düzenlendi. Beyan dönemleri, tebliğin ilk halinde kurumlar vergisi mükellefleri için aylık, diğerleri için ise üç aylık olarak belirlenmişti.

Yapılan değişiklik doğrultusunda 2020 yılı için altı aylık beyan dönemleri;

a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran.

b) İkinci dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık,

2021 yılından itibaren üç aylık beyan dönemleri ise:

a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart.

b) İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran.

c) Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.

ç) Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.

Beyannamenin verileceği tarih de değişti

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin, plastik poşetin satışının yapıldığı ve diğer ürünler için piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekecek. Bu hüküm, daha önce beyan dönemini takip eden ayın 24 üncü günü olarak düzenlenmişti.

Beyanname vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerden plastik poşetlerin satışını diğer ürünlerin ise piyasaya arzını/ithalini yapmamış olsalar dahi Geri Kazanım Katılım Payı beyannamesini vermekle yükümlü olacaklar. Bu durumda beyannamenin “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilmesi gerekecek.

2020 yılında ilk ödeme, 31 Temmuz’a kadar yapılacak

Tebliğin geri kazanım katılım payına ilişkin örneklerin verildiği 12/B maddesinde de değişiklikler yapılırken, Tebliğin Geçici 1’inci maddesinden sonra gelmek üzere yeni bir geçici bir madde eklendi.

“Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemleri için verilmiş olan beyannameler” başlıklı Geçici Madde 2’ye göre, Bu Tebliğin yayım tarihinden önce Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemleri için beyanname vermiş olanlar 2020 yılının ilk altı aylık dönemi için verecekleri beyannamelere daha önce beyanname verdikleri dönemlere ilişkin bilgileri dâhil etmeyecekler.

Tebliğin yayım tarihinden önce Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemi için verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden geri kazanım katılım paylarının 31/7/2020 tarihine kadar ödenmesi gerekecek.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini, Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek.