Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News Peynir altı suyundan yenilebilir gıda ambalaj malzemesi üretildi

Peynir altı suyundan yenilebilir gıda ambalaj malzemesi üretildi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kimya Mühendisliği öğrencileri; Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya öncülüğünde peynir altı suyu kullanarak yenilebilir gıda ambalaj malzemesi geliştirdi.

Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve Kimya Mühendisliği öğrencileri, Türkiye’de her yıl peynir üretimi sırasında ortaya çıkan 5 milyon ton peynir altı suyunu kullanarak, yenilebilir gıda ambalaj malzemesi geliştirdi. Yenilebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen biyoplastiklere bir yenisi, İzmir’den eklendi.

Peynir altı suyu kullandılar

Çevre ve insan sağlığına zararsız bir ambalaj malzemesi geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüten İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi (İYTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve ekibi, doğada kolaylıkla parçalanabilen malzemelere odaklandı.

Türkiye’de peynir üretimi sırasında yılda 5 milyon ton peynir altı suyu ortaya çıkıyor. Protein oranı yüksek olduğu için enerji içeceklerinde de kullanılan peynir altı suyunun tozunu mısır proteiniyle birleştiren Altınkaya ve ekibi, esnek ve dayanıklı bir ham madde geliştirmeyi başardı. Ortaya çıkan ambalaj malzemesi, testleri başarıyla geçerek 4 yıllık süreç sonunda patentle koruma altına alındı.

Laboratuvar ortamında üretilen yenilebilir gıda ambalaj malzemesi için ikinci aşama, ürünü ekonomiye kazandırmak olacak.

Biyoplastiklerden ambalaj üretimi

Petrol türevli plastiklerin geri dönüşümünün bir çözüm olarak öne sürüldüğünü, ancak tam bir çözüm olmadığını belirten Altınkaya, “Çünkü plastiği geri dönüştürürken atmosfere karbondioksit yayarak küresel ısınmaya katkıda bulunuyorsunuz. Bundan dolayı dünyada kabul gören çözüm, doğada kolaylıkla parçalanabilen biyoplastiklerden ambalaj üretimi. Biz de bu kapsamda bir ürün ortaya çıkardık” dedi.

“Yenilebilir gıda ambalaj malzemesi için nanoteknolojiden yararlandık”

Türkiye’de bol miktarda üretilen bir ham maddeyi katma değeri yüksek bir ürün olan gıda ambalajına dönüştürmeyi hedeflediklerini ve bunu başardıklarını dile getiren Altınkaya, şunları söyledi:

“Projeye başladığımızda önümüzde 2 sorun vardı. Biri ambalajın dayanıklı olmasını sağlamak, ikincisi de ambalajın nem geçirgenliğini kontrol edebilmek. Taze meyve sebzeyi ambalajlıyorsanız su kaybını engellemeniz gerekiyor. Bisküvi gibi kuru gıdaları ambalajlıyorsanız su almasını engellemeniz gerekiyor. Bütün biyoplastiklerde olan bu dezavantaj peynir altı suyundan elde edilen ambalaj için de geçerliydi. Biz nanoteknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlandık. Etik ilkelere bağlı kaldık. Yaptığımız çalışmada peynir altı suyunun tozunu aldık. Onu suda çözdük. Yine içine tamamen biyolojik kaynaklı olan bir mısır proteinden elde edilmiş nano tanecikleri ilave ederek, iki sorunu ortadan kaldırdık.”

“Ürünümüz tamamen doğal, gıdaya geçiş olsa bile sıkıntı olmayacak”

 

Ortaya çıkardıkları ürünün tamamen doğal olduğunu belirten Prof. Dr. Altınkaya, “Uluslararası kuruluşlara göre bizim geliştirdiğimiz ambalajda kullandığımız bütün malzemeler yenilebilir, tüketilebilir malzemeler. Bu ambalajdan gıdaya raf ömrü sırasında herhangi bir şey geçse bile bunun tüketiminde bir sıkıntı olmayacak” dedi.